İLKSAN'ın komple kapatılması gerekiyor

KOMPLE KAPATILMASI GEREKEN İLKSANIN YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELERİ NASIL SEÇİLMEKTEDİRLER VE NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIRLAR?
Denetleme Kurulu Bile Denetimci Olmayanlardan Oluşabilmektedir
İLKSAN’IN Yönetim Ve Denetim Kurulu, Eğitim İçin Niye Önemlidir?
İLKSAN’ı Milli Eğitim Bakanları Yönetmiştir

İLKSAN yani; İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı, öğretmenleri birbirine yardım edici duruma getirmek için kurulduğundan, sağlık ve sosyal yardımla ilgili konularda ön plana çıktığından, bu yapının yönetilmesi yani yönetim kurulu ve denetim kurulu büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle; İLKSAN yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin kim olduğu iyi bir yönetim ve maksimum kar adına çok önemlidir.

Sandığın Nasıl Bir Tarihçesi Var?


Sandığın Web sayfasında, tarihi şu şekilde özetleniyor: “Cumhuriyetin ilk yıllarında, İlköğretim hizmeti Özel idareler tarafından üstlenilmiş ve İlkokul öğretmenlerinin maaş ve diğer özlük hakları, genel bütçe dışında özel idareler eliyle yürütülmekte idi. Geçen zaman içerisinde Özel İdarelerin bütçelerinde bu giderleri karşılayacak yeterli kaynakların oluşmaması nedeniyle öğretmenlerin terfi farkları, makam ücretleri, mesken ve teçhizat bedelleri ödenememiş dolayısı ile Özel İdarelerin üzerinde bir buçuk milyon lira borç yükü oluşmuştur. Tüm bu borçların tasfiyesi amacıyla 4357 sayılı Kanunla, İlkokul Öğretmenleri Yapı Sandığı ve ilkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı olmak üzere iki Sandık kurulmuştur.” Sandığın 1990’lı yıllarda bir takım sorunlardan dolayı yönetimi 1993-1996 arasında 3 yıllığına kayyuma devrediliyor ama 1996 yılından itibaren, bütün üyelerin katılımı ile yapılan seçimlerde seçilen organlar yönetiyor.

Peki, Bu Sandığın Kuruluş Amacı Nedir?

Bu sandığın amacı 4357 sayılı Kanun’da şöyle belirtiliyor: “Öğretmenlerden hastalananlara, evlenenlere, çocuk doğuranlara, çocuklarını okutacaklara, ölenlerin ailelerine yardım etmek ve geçinme yükünü hafifletmek, sağlığa ve içtimai yardıma taalluk eden meselelerde öğretmenleri birbirlerine yardım edici duruma getirmek gayesini güden bu Sandığın teşkili faydalı ve zaruri görülmüştür.” İşte bu kadar önemli bir sandıktır İLKSAN. Bu sandığın gelirleri de; üye aidatları, devlet bütçesinden yapılan yardımlar, bağışlar ve sandığın kendi işlettiği yapılardan gelen karlardır.

İLKSAN Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Ne Kadar Maaş Almaktadırlar ve Nasıl Seçilmektedirler?

İLKSAN yönetim kurulunun 7 üyesinin sadece 3’ü, 3 denetleme kurulu üyesinin sadece 1’i, seçimle İLKSAN üyesi ilkokul öğretmenleri tarafından seçilebilmektedir. Ama yönetim kurulunun 4 üyesi ve denetim kurulunun 2 üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doğrudan belirlenmektedir. Yani toplam 10 üyenin 6’sını Milli Eğitim Bakanlığı belirlediğinden, İLKSAN’ı doğrudan Milli Eğitim Bakanları yönetiyor diyebiliriz.

İLKSAN’ı Milli Eğitim Bakanları Yönetmiştir

İLKSAN’da maaşlar, net asgari ücret üzerinden belirlenmektedir. Ve bu maaşlara huzur hakkı, yolluklar ve yevmiyeler dâhil değildir. Yönetim kurulu başkanının maaşı; net asgari ücretin 7 katı, yönetim kurulu üyelerinin maaşı; net asgari ücretin 5 katı iken, denetleme kurulu üyelerinin maaşı; net asgari ücretin 3 katıdır.

Sonuç itibariyle; İLKSAN gibi bir kurumun yönetiminin daha demokratik koşullarla belirlenmesi gerekmektedir. Yoksa ne kadar iyi hizmetler yapılsa da bu kadar önemli olan bu kurum üzerinde şaibeler devam eder ve çok şey söylenir. Bu katılımcı yönetimin aynı zamanda saydamlık ilkesiyle de desteklenmesi gerekmektedir. Yardımlaşma ve dayanışma ruhu daha ön plana çıkarılmalıdır. Bu ruh da bu kurumda daha az siyaset etkisiyle mümkündür. Aksi takdirde, denetleme kurulu bile denetimci olmayanlardan oluşmaktadır. Denetim yeterliliği olmayan insanlar, bu kadar büyük paraların döndüğü bir yapıyı nasıl denetleyeceklerdir?

İLKSAN, mutlaka çok değerli hizmetler yapmıştır ve büyük emeklerle yapmaya da devam etmektedir. Günümüz koşullarında bu kurumun gerekliliği ve işleyiş biçiminin nasıl olduğu tartışılabilir bir konudur. Eee, İLKSAN’a öğretmen anayasaya aykırı bir şekilde zorunlu üye olacak, maaşından aidat kesilecek bir de üyeler yönetimde karar çoğunluğunu alabilecek şekilde seçilemeyecekler.
İLKSAN’la ilgili uzun yıllardır tartışmalar sürmektedir ve bazen eleştirenler bile bu çarkların içerisine girebilmektedir. Zannımca bu tartışmaları bitirmenin en etkili yolu İLKSAN’ın kademeli olarak komple kapatılmasıdır. Bunun içinde devlet gerekli tüm desteği vererek hiçbir üyenin hak kaybına uğramamasını sağlamalıdır. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…