Kasa ve faturasız mallara yapılandırma

31 Ağustos 2018 (Yarın) sona erecek vergi yapılandırmasına göre; işletme kayıtlarında mevcut olduğu halde;

Kayıtlarda yer almayan ancak işletmede mevcut bulunan yani faturasız ticari mal, makine, teçhizat ve demirbaşlar,

Kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialar,

Kayıtlarda yer aldığı halde ı̇şletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ı̇le ortaklardan alacaklar,

Yapılandırma kapsamına alınmak suretiyle işletme kayıtlarının gerçek duruma getirilmesi amaçlanmıştır.

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ VE ÖDENECEK VERGİ

Teslimleri KDV genel oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10,

Teslimleri indirimli KDV oranına tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı, esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Hesaplanan KDV sorumlu sıfatıyla ayrı bir beyanname ile beyan edilerek 31 Ağustos 2018 tarihine (Yarın) kadar ödenecektir. Beyan edilen emtiaya ait hesaplanan KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Ancak, kayıtlı olmayan makine, teçhizat ve demirbaşların rayiç bedeli üzerinden hesaplanarak ödenen KDV indirim konusu yapılmayacak ve verginin ödendiği yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının belirlenmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Söz konusu kıymetlerden özel tüketim vergisi konusuna giren malları beyan eden ve alış belgelerini ibraz edemeyen mükelleflerin, bu malların beyan tarihindeki miktarı ve emsal bedeli üzerinden geçerli olan özel tüketim vergisini ayrı bir beyanname ile beyan ederek süresinde ödemeleri halinde, bu mallar bakımından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (3) numaralı fıkrası uygulanmaz ve ödenen özel tüketim vergisi için vergi cezası kesilmez.

FATURASIZ TİCARİ MALLARIN KAYITLARA ALINMASI

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil) kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, aynı nev’iden emtialara ilişkin tespit edilen gayrisafi kar oranını dikkate alarak 31 Ağustos 2018 tarihine (Yarın) kadar fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilirler.

KDV 3 EŞİT TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerde mevcut olmayan emtiaların kayda alınması işlemleri, normal satış işlemlerinden farklı değildir.

Bu kapsamda düzenlenecek satış faturasında, emtianın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve ilgili dönem beyannamesine dâhil edilecektir. Bu hükme göre ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksiti beyanname verme süresi içerisinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere 3 eşit taksitte ödenecektir.

Satış hasılatı yıllık gelir veya kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında da dikkate alınacaktır. Bu kapsamda düzenlenecek faturada yer alacak bedel, söz konusu emtia ile aynı nev’iden olan emtiaların gayrisafi kar oranı dikkate alınarak tespit edilecektir. Gayrisafi kar oranının yasal kayıtlardan tespit edilemediği hallerde, mükelleflerin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınacaktır.

KASA VE ORTAKLARDAN ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI

Bu uygulamadan sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecektir. 31/12/2017 tarihi itibariyle düzenledikleri bilançolarında var olmasına rağmen işletmelerinde fiilen bulunmayan kasa ve ortaklardan alacaklar gerekli denkleştirme ve hesaplamaları sonucu bulunan miktar üzerinden %3 oranında vergi hesaplanarak 31 Ağustos (Yarın) tarihi itibariyle beyan edilerek aynı süre içinde ödenecektir.

BEYAN VE ÖDEME

Elektronik ortamda beyanname göndermek zorunda olan mükellefler bu beyanlarını elektronik ortamda yapmak zorundadır. Mükellefler beyan edilecek tutarlar üzerinden hesapladıkları vergi beyanname verme süresi içinde ödeyeceklerdir.

Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler gider olarak dikkate alınmayacaktır. Beyan edilen tutarlar için tarhiyat yapılmayacaktır.

Çıkan vergiyi de eğer Maliye Bakanlığı tarafından uzatılmadığı takdirde bugün ödeyecekler.

Etiketler
Yapılandırma