Mart 2019 yerel seçimlerinin önemi

Celal Topkan - 20. Dönem CHP Adıyaman Milletvekili

Türkiye Cumhuriyeti’ni din kurallarına göre yeniden yapılandıracağını söyleyerek siyaset yapan Milli Görüş öğretisi ile yetişen Recep Tayyip Erdoğan, Mart 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Refah Partisi, Mart 1994 yerel seçimlerinde, Ankara, İstanbul, Konya başta olmak üzere il ve ilçe belediye başkanlıklarının büyük kısmını kazandı. Yerel yönetimlerde iktidar oldu.

Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları, 2001 yılında Refah Partisi’nin devamı olan Fazilet Partisinden ayrıldılar. 14 Ağustos 2001 tarihinde AKP’yi kurdu. Erdoğan AKP’nin Genel Başkanı oldu. Erdoğan’ın yönetiminde AKP, 2002 seçimlerinde büyük bir Meclis çoğunluğu ile tek başına iktidara geldi.

Erdoğan’ın yönetiminde AKP. 2007, 2011, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015, 24 Haziran 2018 seçimlerinde de büyük bir çoğunluğu iktidar oldu. Aynı şekilde Mart 2004, Mart 2009, Mart 2014 yerel seçimlerini de kazandı. Yerel yönetimlerde de iktidar oldu.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçildi.

Erdoğan’ın dayatması ile rejimi değiştirmeyi amaçlayan Partili Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren bir anayasa değişiklik taslağı hazırlandı. 16 Nisan 2017 tarihinde anayasa referandumu yapıldı. Anayasa değişiklik taslağı kabul edildi. Partili Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi.

24 Haziran 2018 tarihinde genel seçimler ve partili cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Erdoğan, yüzde 52.6 oy aldı. Cumhurbaşkanı seçildi.

2002-2018 arasında Erdoğan’ın yönetiminde Rejimi değiştirildi. Laik demokratik sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti, büyük oranda din kurallarına göre yeniden yapılandırdı.

Türkiye Cumhuriyeti’ni din devleti olmasının önünü kesecek tek araç kaldı. Oda, CHP’nin Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimleri kazanması.

Eğer Erdoğan Mart 2019 yerel seçimlerini de kazanırsa, Atatürk’ün liderliğinde CHP tarafından kurulan, halk egemenliğine dayanan, laik demokratik hukuk devleti sona erer. Türkiye Cumhuriyeti, din kurullarına göre yönetilen bir devlete dönüşür. Bir din devleti olur.

• Bu durum göz önüne alındığında: CHP, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde başarılı olmak, yerel yönetimlerde iktidara gelmek ve bu değişimi engellemek zorundadır. Buna mecburdur.

Sosyal Demokrasi ve Yerel Yönetim
Sosyal demokrat düşünce, 1789 Fransız Devrimi ile gündeme geldi. Süreç içinde değerlerini, çalışma ilkelerini, geleneklerini ve kültürünü oluşturdu. Gelişti ve yaygınlaştı.

1950’lili yıllara gelindiğinde Batı Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde sosyal demokratlar yerel yönetimlerde iktidara geldiler. Yerel yönetimlerde sosyal devleti yaşama geçirdiler. Halka fayda sağladılar. Batı Avrupa’da demokrasinin, hukukun, düşünce hürriyetinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağladılar. Yerel yönetimlerde deneyim ve başarı biriktirdiler.

Yerel yönetimlerde biriktirdiği deneyim ve başarıyı arkalarına alarak 1960’larda merkezi yönetimlerde iktidar oldular. Batı Avrupa’nın önde gelen ülkeleri, sosyal demokratlar tarafından yönetilmeye başladı.

1960-1995 arasında Batı Avrupa’nın önde gelen ülkeleri sosyal demokratlar tarafından yönetildi. Bu süreçte Batı Avrupa’da demokrasi ve hukuk gelişti. Hak ve özgürlükler gelişti ve güvenceye kavuştu.

Sosyal demokratlar siyasal bir tercih olarak bütçelerinde en büyük payı eğitime ayırdılar. Bu sayede Batı Avrupa’da eğitim ve bilim gelişti. İleri teknolojiye dayalı zenginlik yaratan üretim yapılmaya başlandı. Aş ve iş sorunu çözüldü. Batı Avrupa zenginleşti. Toplumsal huzur ve barışa kavuştu.

Bu bağlamda sosyal demokratlar için yerel yönetim seçimleri, genel seçimlerden daha önemli ve değerlidir.

1989 Yerel Seçimleri ve SHP
Parti üyelerinin çoğunluğu CHP’lileriden oluşun, CHP’nin devamı olduğunu söyleyerek siyaset yapan, Parti Tüzük ve Programı’nda kendisini sosyal demokrat bir parti olarak tanımlayan SHP, 1989 yerel seçimlerinde sosyal demokrat bir parti gibi davrandı. Belediye başkan adaylarını, partiye kayıtlı üyelerle önseçimle halkla birlikte belirledi. Gücünü halktan alarak siyaset yaptı.

Seçimlerde, Genel Başkan Erdal İnönü, parti yönetimi, üye ve örgütler bir ekip ve takım oldu. Parti üyeleri, kendilerinin belirledikleri belediye başkan adaylarını sahiplendiler ve kazandırmak için mücadele ettiler.

Seçimlerde SHP:
Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 38.37 oy aldı.
Toplam 8 büyükşehir belediye başkanlığının 6’sını (Adana, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir) kazandı.

- İl belediye başkanlığı seçimlerinde 32.75 oy aldı.
59 il belediye başkanlığının 34’ünü kazandı.
Toplam 67 il belediye başkanlığının 40’nı kazandı.
SHP yerel yönetimlerde iktidar oldu.

SHP’nin belediye başkanlığını kazandığı büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde nüfusun yüzde 70’i yaşıyordu. Halk, yerel yönetiminde ülkenin yönetimini sosyal demokratlara teslim etti.

Halk, sosyal demokratları yerel yönetimlerde iktidara getirdi ama SHP’nin sosyal demokrat yerel yönetim projesi yoktu. Böyle bir hazırlık yapılmamıştı. Kazanılan belediyelerde, belediye başkanları, kafalarına göre uygulama yaptılar.
Sosyal demokrat belediyecilikle ilgisi olmayan uygulamalar yapıldı. Sosyal demokrat belediyeler çok başarısız oldular.
Parti yönetimi, il ve ilçe teşkilatları ile belediye başkanları arasında tartışmalara yaşandı.
Halka verilen sözler tutulmadı.
Halk, sosyal demokratlardan aradıklarını bulamadı. Hayal kırıklığına uğradı,
SHP’ye (sosyal demokratlara) oy veren halk, oy verdiğine pişman oldu/pişman edildi.

Solla Sağ Arasındaki Fark

Siyaset ilkeler ve değerlere dayalı yapılan bir iştir.

Solla sağ arasındaki fark, ahlaki davranıştadır.

Sol, ben dürüst ve ahlaki siyaset yapacağım diyerek siyaset yapar ve halktan oy ister. Sol, ilkeleri gereği dürüst ve ahlaklı olmak, ahlaklı politika yapmak zorundadır. Bu zorunluluk nedeniyle de solun yanlışları toplumun gözüne batar.

Sağ ise ben dürüst ve ahlaki politika yapacağım diye siyaset yapmaz. Amacına ulaşmak için her yolu mubah olarak görür. Sağın yolsuzlukları toplumun gözüne batmaz.

Solun, “sağcılar her türlü ahlaksızlığı yapıyorlar, halk onların yaptıklarını görmüyor, solun olumsuzlukları büyütülüyor” deme hakkı ve lüksü yoktur.

Sol ve CHP

Parti Tüzüğünde Cumhuriyet Halk Partisi “Çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi, vazgeçilmez temel ilkeleri olarak kabul eder.” (tüzük madde 1)

“Siyasal yaşamda; erdemliliğe, üretkenliğe, yeteneğe ve emeğe uygun yükselmek esastır. Partililer, bu ilkelere uymakla, parti yöneticileri de bu ilkeleri uygulamakla yükümlü ve sorumludurlar” (tüzük madde 3) deniliyor.

Yani CHP sol bir partidir.

Parti tüzüğü partinin anayasasıdır. Halkla yapılan siyasi sözleşmedir. Parti tüzüğü, genel başkanı, parti yönetimi, üye ve örgütleri bağlar.

CHP, sol bir parti olmasına karşın belediye başkan adayları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri merkez atamasıyla genel başkan tarafından tek başına belirleniyor.

Yani CHP, söylemde solun değerlerini ve ilkelerini savunuyor. Ama sıra uygulamaya gelince sol bir parti gibi davranmıyor. Menfaati için ilkelerinde ödün verenler solcu olamazlar.

Söyledikleriyle yapıları aynı olmayan genel başkan, parti yönetimi, üye ve örgütler bir takım ve ekip olamıyorlar. CHP, eylem ve söylemlerinde inandırıcı olamıyorlar. Güven veremiyor. Seçmeni ikna edip oyunu alamıyorlar. Yerel yönetimlerde iktidar olamıyor

CHP’nin, Mart 2019 Yerel Yerel Seçimlerinde Başarılı Olması İktidara Gelebilmesi için

1- CHP parti tüzüğünde benimsediği gibi sol bir parti olmalıdır. Sol bir parti gibi davranmalıdır.
Belediye başkan adayları, belediye meclisi üyesi ve il genel meclisi üyesi adayları çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla, erdemlilik, üretkenlik, yetenek ve emek gözetilerek önseçimle halkla birlikte belirlenmelidir.
Gücünü halktan alan siyaset yapılmalıdır.
Bu bir tüzük hükmüdür. Zorunluluk ve gerekliliktir.

2- Siyaset bilgi ve projeye dayalı, iktidar olmak sorun çözmek için yapılan bir iştir. Ancak bilgi ve projeye dayalı siyaset yapmıyor. Örneğin CHP’nin YEREL YÖNETİM PROJESİ yoktur.
Yerel yönetim projesi olmadan gittiği 1994, 1999, 2004, 2009, 2014 yerel seçimlerinde, başarısız oldu.
3- Yukarıda anlattığım gibi CHP, Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde başarılı olmak zorundadır. Bunun için:
1992-2015 arasında yapılan yerel seçim sonuçları ve başarısızlığın nedenleri sorgulanmalıdır.
Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak eksikler ve yanlışlar düzeltilmelidir.
Acilen bir YEREL YÖNETİM PROJESİ hazırlamalıdır.
Yerel yönetim projesi; daha önce CHP’de belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği yapmış olanların,
Yerel yönetim alanın araştırma ve çalışmaları olan akademisyenlerin, uzmanların,
Mevcut CHP’li belediye başkanlarının, belediye meclis ve il genel meclisi üyelerinin
İl, ilçe başkan ve yöneticilerinin,
Kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticilerinin,
Parti Meclisi üyelerinin,
Milletvekillerinin ve halkın katılımları ile çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla ve ortak akla dayalı olarak oluşturulmalıdır (hazırlanmalıdır).
Proje ile nasıl bir belediyecilik uygulaması, neyin nasıl ve ne zaman yapılacağının ortaya konmalıdır.
Üye ve örgütler, hazırlanan yerel yönetim projesi ile ilgili “eğitim sürecinden” geçirilmelidir.

Seçmenin karşısına YEREL YÖNETİM PROJESİ ile çıkmalıdır.

4- Belediye başkan adayları, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri adayları en geç Eylül 2018 tarihinde, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla önseçimle hakla birlikte belirlemelidir. Gücünü halktan siyaset yapılmalıdır.
Belediye başkan adayları, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri adayları, YEREL YÖNETİM PROJES ile ilgili eğitime alınmalıdır.

5- Bu yapılanma ve işleyiş:
Üye ve örgütlerinde, partililerde heyecan ve dinamizm yaratır.
Genel başkan, parti yönetimi, üye ve örgütlerin bir ekip ve takım olmalarını, uyum içinde çalışmalarını sağlar.
Partililer, kendilerinin de katkılarıyla hazırlanan YEREL YÖNETİM PROJESİNİ, belediye başkan adaylarını, belediye meclisi üyesi ve il genel meclisi üyesi adaylarını sahiplenirler.
Kazandırmak için mücadele ederler.
Bu mücadele, yerel yönetimlerde CHP’yi iktidar yapar.

6- Yerel seçimleri kazanan ve iktidar olan CHP, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve rejimi koruma gücüne kavuşur. Kurduğu laik demokratik hukuk Cumhuriyeti’ne karşı, tarihi sorumluluğunu yerine getirir.

7- 1994-2014 arasında yapılan yerel seçimlerde yapıldığı gibi, parti tüzüğüne uygun davranılmazsa, belediye başkan adayları, belediye meclisi ve il genel meclisi üyesi adayları merkez atamasıyla genel başkan tarafından tek başına belirlenirse:
a) Genel Başkan, parti üst yönetimi, milletvekilleri, il, ilçe başkan ve yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri, belediye başkan adayları bir ekip ve takım olamazlar.
b) Genel Başkan, parti üst yönetimi, milletvekilleri, il, ilçe başkan ve yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları üyeleri, belediye başkan adayları, belediye meclis ve il genel meclisi üyesi adayları eylem ve söylemlerinde inandırıcı olamaz. Güven veremezler. Seçmeni ikna edip oyunu alamaz. CHP seçimlerde başarısız olur.
c) Yukarıda anlattığın gibi AKP, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimleri de kazanırsa, Atatürk’ün liderliğinde CHP tarafından kurulan, halk egemenliğine dayanan, laik demokratik hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti, din kurullarına göre yönetilen bir devlete dönüşür.

-II-

YEREL SEÇİMLERE YÖNELİK
MAHALLE SOKAK APARTMAN VE KÖY ÇALIŞMASI

Basit tanımıyla siyaset, halka hizmet etmek için yapılan bir iştir. İnsanlar da siyaseti, yaşamsal sorunlarına çözüm üretmek, kendilerine fayda sağlamak, yaşamlarını iyileştirmek ve kolaylaştırmak için yapılan bir iş olarak görüyorlar. Oy verecekleri parti iktidar olsun, aş ve iş sorunlarını çözsün istiyorlar. Bu düşünceyle hareket ederek iktidara ve sorun çözmeye talip olan lidere ve partisine oy veriyorlar. İktidara getiriyorlar. Bu bağlamda siyasetin malzemesi insandır.

Kendileriyle ve sorunlarıyla ilgilendiğiniz, sorunlarına çözüm ürettiğiniz insandan bir şey isteyebilirsiniz.

Kendisine fayda sağlayacak, aş ve iş sorununu çözecek, yaşam kalitesinin iyileştirecek bir çözüm ve hayal sunmadığınız insandan, bir şey isteyemezsiniz. İsteseniz de vermez, alamazsınız.

CHP, 1950-2018 arasında 68 yıl boyunca hiç tek başına iktidar olamadı. Topluma bir fayda sağlayamadı. Bu bağlamda CHP, topluma fayda sağlayamayan CHP, halka karşı mahcup.

Bu mahcubiyetten kurtulmak ve iktidar olabilmek ancak, halkın sorunlarına kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üretilmesi ile mümkündür. Bu çözüm önerilerinin halka birlikte üretilmesi gerekir.

Halkın sorunlarına kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üreten, bu çözüm politikası ile halka giden, halktan oy isteyen CHP, halkın oyunu alabilir. Yerel yönetimlerde iktidara gelebilir.

Sosyal Demokrat Partilerde Örgütlenme, Yapılanma ve İşleyiş

Sol partiler örgüt partileridir.
Üye ve örgütler nitelikli oldukları, kararların alınmasında, politikaların oluşturulmasında etkili ve belirleyici oldukları partilerdir.
Mahalle, sokak, apartman ve köy örgütlenmesine önem verilen ve önemsenen partilerdir.

Siyasetin temel bir kuralı vardır. Tanıdığınız ve sorunlarını bildiğiniz insanlarla iletişim kurabilirsiniz, oyunu alabilirsiniz. Tanımadığınız ve sorunlarını bilmediğiniz insanlarla iletişim kurmamanız, oyunu almanız çok zordur, hatta imkansızdır.

Mahalle, sokak, apartman ve köy örgütlenmesinde amaç: Örgütlenmeyi tabandan başlatmak, mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanları yakından tanımak, onlarla iletişim kurmak, sorunlarını öğrenmek, onlarla birlikte çözüm politikalarını ve araçlarını geliştirmektir.

Yaşamın her alanında olduğu gibi, siyasette de başarı için, çalışma disiplini, gerekir. Mahalle örgütlenmesinin başarısı ancak, il ve ilçe örgütleri ile mahalle temsilcisinin (sorumlularının) koordineli ve disiplinli çalışmaları ile mümkündür.
Üretken ve verimli bir mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması ve örgütlenmesi için:

a) Mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması ve örgütlenmesinden sorumlu il yöneticisi,
b) Mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması ve örgütlenmesinden sorumlu ilçe yöneticisi,
c) Mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması ve örgütlenmesinden il ve ilçe sekretaryası,
d) Mahalle, sokak, apartman ve köy temsilcisi (sorumlusu) oluşturulmalıdır.

Mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması, her aşaması kayıt altına alınmalı, arşivi tutulmalıdır.
Yapılan çalışmalar ve sonuçları, belli aralıklarla il ve ilçe yönetimleriyle paylaşılmalıdır.
Değişen ve dönüşen gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni sorunlar ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sürekli yenilenmeye gidilmelidir.
Seçmene ulaşmanın, onu ikna etmenin ve oyunu almanın araçları geliştirilmelidir.

İnsanı Tanıyorsanız Onunla İlişki Kurabilirsiniz Tanımadığınız İnsanla İlişki Kuramazsınız

Mahalle, Sokak, Apartman ve Köy Çalışması ve Örgütlenmesinde Amaç:
Buralarda oturan insanları yakından tanımaktır.
Sorunlarını öğrenmektir.
Buralarda oturan insanların karşısına, onları tanıyarak, sorunlarını ve çözümlerini bilerek çıkmaktı.
Ancak o zaman söyledikleriniz, halkın ilgisinin çeker.
Ancak o zaman halk sizi önemser. Sizinle ilgilenmeye, söylediklerinizi ve projelerinizi tartışmaya başlar.

Bildiğiniz Soruna Çözüm Üretebilirsiniz
Bilmediğiniz soruna çözüm üretemezsiniz. Bu bağlamda mahalle, sokak, apartman ve köy çalışması ve örgütlenmesindeki amaç; mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanların:
Sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik yapılarını,
Eğitim düzeylerini,
Hangi yörelerden geldikleri,
Sosyal ilişki biçimleri,
Gelir kaynakları (çalışan, emekli, küçük esnaf, iş adamı, tarım) ve gelir düzeyleri,
Hangi gerekçeyle (lider, ekonomik, dini ve diğer) oy verdiklerini öğrenmektir.

Çalışmalara Aşağıdaki Sorulara Cevap Arayarak Başlanmalıdır
- Biz kimiz?
- Niçin siyaset yapıyoruz?
- Siyaset yapmaktaki amacımız ne?
- Gelecek misyon ve vizyonumuz ne?
- Nasıl bir toplum öngörüyoruz?
- Türkiye’yi nasıl değiştirip dönüştüreceğiz?
- Program ve tüzüğümüzde ne öngörüyoruz?
- Vizyon ve misyonumuzu hayata geçirecek kadrolara ve donanıma sahip miyiz?
- Halkı tanıyor muyuz?
- Halk bizden ne istiyor?
- Biz neden iktidar olamıyoruz?
- Sorun seçmenden mi kaynaklanıyor, bizden mi kaynaklanıyor?

Bu sorulardan ortaya çıkan sonuçlardan yola çıkılarak yapılacak çalışmanın stratejisi, araçları ve yöntemi belirlenmelidir.

Sosyal İlişkiler ve Etki Gruplarına Yönelik Yapılacak Çalışmalar

Mahalle, sokak, apartman ve köylerde oturanları ilişki içinde oldukları, onların üzerinde etkileri olan ve yönlendiren kişileri, örgütlü yapıları (sendika, dernek, vakıf ve benzeri) tanımak ve bilmek gerekiyor.

İzledikleri ulusal ve yerel yayın araçlarını (gazete, dergi, radyo, televizyon),
Taraftarı oldukları spor dallarını ve kulüplerini öğrenmek ve bilmek gerekir.

Mahalle, sokak, apartman ve köylerin, tarihi, kültürel, turistik ve dini yapılarını bilmek ve öğrenmek gerekir.

Bunları bilmeden, buralarda oturanları yakından tanımadan, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarını ve davranışlarını bilmeden, ilişki kurulamaz. Eylem ve söylemlerde inandırıcı olunamaz, güven verilemez. İkna edilip oyları alınamaz.

Üretim sektörlerine yönelik yapılacak Çalışmalar

Mahalle, sokak, apartman ve köylerin, küçük, orta ve büyük sanayi gelişim düzeyini,
Ekonomiye katkılarını,
Mahalle, sokak ve Apartmanda oturanların iş gücü niteliklerini, gelir durumlarını,
Köylerde tarım ve hayvancılığın yapısını, gelişimini ve sorunlarını,
Hangi tarım ürünlerinin ve hangi hayvan türlerinin yetiştirildiğini,
Tarımın ve hayvancılığın üretim ve pazarlanma sorununu,
Tarımın ve hayvancılığın köyün ekonomisine katkısını, zenginlik yaratıp yaratmadığını,
Tarım ve hayvancılıkla uğraşanların gelir düzeylerini, öğrenmektir.

Siyasal davranışlarına yönelik yapılacak Çalışmalar

1992-2018 arasında yapılan genel ve yerel seçimlerde,
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde,
Anayasa referandumunda,
CHP’nin ve diğer partilerin mahalle, sokak, apartman ve köylerde sandık bazında aldıkları oylar, sorgulanmalı ve analiz edilmelidir.

Seçmenlerin:
Siyasi eğilimleri,
Oy verme gerekçeleri,
Hangi seçmenin hangi partiye oy verdiği araştırılmalı ve öğrenilmelidir.

CHP’ye oy vermeyen seçmenlerin, oy vermeme gerekçeleri, araştırmalı ve öğrenilmelidir.

CHP’ye oy vermeyen seçmenlere, kiminle ve nasıl ulaşılacağının, onları kazanmanın ve oylarını almanın yollarını ve araçlarını geliştirmektir.

Böyle Bir Çalışma
- Mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanları yakından tanımayı ve onların güvenlerini kazanmayı sağlar.
- Partinin üye ve örgütlerini, seçmeni yakından tanınmalarını, sorunlarını öğrenmelerini ve bilinmeleri, sağlar.
- Bilgiye dayalı ve özgüvenle siyaset yapmalarını sağlar.
- Partinin üye ve örgütlerini, kendileriyle ve çevreleriyle ilgili hale getirir.

Mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanlar, CHP bizi tanıyor, sorunlarımızı biliyor, iktidara gelirse sorunlarımızı çözer, algısı yaratılır.
Mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanlar, CHP’yi takip etmeye, söylediklerini ve projelerini tartışmaya başlar.
CHP, eylem ve söylemlerinde inandırıcı olur. Güven verir. Mahalle, sokak, apartman ve köylerde yaşayanların oyunu alır.
Yerel yönetimlerde iktidar olur.

SEÇİM SANDIKTA KAZANILIR

Seçimin temel bir ilkesi vardır. Seçim sandıkta kazanılır.
Seçim günü, seçmenini sandığa taşımayan, seçim sandığına ve oyuna sahip çıkmayan parti, seçim kazanamaz.

Siyasetin bu temel ilkesi ve kuralı göz önüne alınarak, partili sandık sorumluları ve sandık görevlileri:
a) Gönüllük esasına dayalı olarak oluşturulmalıdır.
b) Partilileri tanıyan, partililer tarafından tanınan kişiler olmalıdır.
c) Görev yaptığı sadıkta oy kullanan seçmeni tanıyan, kişiler olmalıdır.
d) Sandık görevlileri ile sık sık toplantılar yapılmalı, seçmenin sandığa nasıl taşınacağı tartışılmalı, çözümler üretilmelidir.
e) Sandık görevlilerine, önemli oldukları, seçimin onlar sayesinde kazanılacağının hissi verilmelidir.
f) Sandık sorumlusu sayısı, birisi sandık temsilcisi olmak üzere en az 4 kişiden oluşmalıdır. Sandık görevlileri, sandık temsilcisi ile sürekli iletişim içinde olmalıdırlar.
g) Sandık görevlileri, partili seçmen başta olmak üzere oy kullanmayan seçmeni takip etmeli, bu kişilerin sandığa taşıyıp oy kullanmaları sağlamalıdır.

İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal ilişki ve davranışlardan etkilenir.
CHP sandık görevlilerinin bu ilişki ve davranışları, CHP’ye oy vermeyi düşünmeyen seçmeni etkiler, CHP’ye oy vermesini sağlar.

Bunları yapan, sandığa sahip çıkan CHP, Mart 2019 yerel seçimlerinde başarılı olur. Yerel yönetimlerde iktidara gelir.

SONUÇ
Siyaset, iktidar olmak, sorun çözmek, halka fayda sağlamak, ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunmak için yapılan bir iştir.

68 yıldır iktidar olmayan, ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına, halkın aş ve iş sorunun çözümüne katkıda bulunamayan, halka bir fayda sağlayamayan, CHP’nin:
1- Başarısızlığının gerisinde yatan nedenleri, akla ve bilgiye dayalı, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla, üye ve örgütleriyle birlikte sorgulaması gerekiyor.
2- Üye ve örgütlerin, nitelik esas alınarak yenilemesi gerekiyor.
3- Parti içi demokrasinin olması, eleştiri ve sorgulamaya açık bir siyaset yapılması gerekiyor.
4- Bilgi ve projeye dayalı siyaset yapması gerekiyor.
5- Ülkenin toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel sorunlarını çözecek, bir iktidar projesi olması gerekir.
6- İktidara ve sorun çözmeye talip bir siyaset yapılması gerekiyor.
7- Siyasetin yapılma amacı gereği seçimlerde başarısız olan genel başkan ve parti yönetiminin, görevlerinden ayrılmaları, onlar ayrılmazlarsa üye ve örgütlerin onları değiştirmeleri gerekir.
8- Bu yapılanma ve işleyiş, bir zorunluluk ve tüzük hükmü olması gerekir.

Bunları yapan kendisini doğru tanımlayan, neyi ne zaman, nasıl, kimlerle yapacağını, halkın anlayacağı ve anlaşılır bir dille anlatan CHP, eylem ve söylemlerinde inandırıcı olur. Güven verir. Seçmeni ikna eder. Oyunu alır ve iktidar olur.

Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’ni aklın ve bilimin öngörüsünde yönü batıya dönük olarak kurmuştu.
Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin yönünü, din kuralarına göre yönetilen Orta Doğuya çevirdi. Devletin kurumları, büyük oranda din kurallarına göre yeniden yapılandırıldı.

CHP, Mart 2019 yerel seçimlerinde başarısız olursa, laik demokratik hukuk devleti ilkeleri esas alınarak kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti, Erdoğan’ın yönetiminde din kurallarına göre yönetilen bir devletine dönüşür.

Celal Topkan
CHP Çankaya İlçesi üyesi
20. Dönem CHP Adıyaman Milletvekili
15 Eylül 2011-15 Nisan 2012 Ankara İl Sekreteri
05326862003/ctopkan@hotmail.com

Etiketler
Adıyaman Milletvekili Seçim Yerel Seçim