Mor Şalvar: Tiyatro Aşkına

Tiyatro bir aşktır. Bendeniz için de aşktır. John Steinback’in Bitmeyen Kavgası ile Dostlar Tiyatrosu’nda başlayan aşk üniversitede rahmetli arkadaşımız...

Tiyatro bir aşktır. Bendeniz için de aşktır. John Steinback’in Bitmeyen Kavgası ile Dostlar Tiyatrosu’nda başlayan aşk üniversitede rahmetli arkadaşımız Gürhan Başaran ile tiyatro kurup E. İonescu’dan Kel Şarkıcı’yı sahnelemeye, sonraki yıllarda da tiyatro yazılarıyla bu eşsiz sanat dalınıı desteklemeye kadar vardı. Şimdi de İzmir’de geçtiğimiz yıl kurulan ve 70 yıllık bir rüyayı gerçeğe dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun destekçisiyim! Kendisi de gençliğinde AST’ta sahne tozu yutan Tunç Soyer’in kente kattığı önemli bir değer oldu İzBBŞT. 27 Mart, malum Dünya Tiyatrolar Günü ve bu vesileyle geçenlerde galasını izlediğimiz İzBBŞT’nin yeni oyununu kaleme alayım dedim tiyatroseverler için.

“TEKİNSİZ KADINLAR BİLDİRGESİ”

Aziz Nesin’in Azizname’si ve Coline Serreau’nun Tavşan Tavşanoğlu’ndan sonra şimdi de Mor Şalvar buluştu İzmir seyircisiyle.

Bir yarışmada birinci olan Mor Şalvar’ı Ferhat Lüleci kaleme almış. Azizname’de rolü olan Ufuk Aşar yönetiyor. Dramatug, Halil Ünsal. Sahne Tasarımı Anıl Işık, Giysi Tasarımı Deniz çağrı Bilgili’nin. Oyunda rolü olan Bahadır Buyruk ve M. Can Yılmaz aynı zamanda yönetmen yardımcıları.

Oyunda rol alan dokuz oyuncu ise şöyle: Şirin Saraçoğlu (Nurdan), Elçin Erdem (Eşli), Benan Özkaya (Müjgan, Ceren Demirel (Serap), Pınar Güntürkün (Kevser), Özgür Molla (Güven), Dine Altıok (Eylül), M. Can Yılmaz (Adem), Bahadır Buyruk (Murat).

Şirin Saraçoğlu henüz prömiyer olmasına karın sahnede döktürdü doğrusu. Bütün şahane kadınlar da ona ayak uydurdu. Eşli karakteri kolay kolay unutulmaz. Oyun birkaç kez oynandıktan sonra tadına doyum olmaz. Tek perde ve bir buçuk saatlik bir oyun olmasına karşın çok akıcı ve sürükleyici. Sürprizler iyi serpiştirilmiş ve sırıtmıyor. Soygun ana teması içindeki kariyer savaşları ve hatta bunun için yapılan hırsızlık kaneviçe gibi işlenmiş. Tekst de çok iyi, yönetmen de tekstin hakkını fazlasıyla vermiş.

Sosyo-ekonomik yapıyı sorgulayan Mor Şalvar, kadının toplumdaki yerini sınıfsal açıdan ele alıyor. Temizlik işçisi dört kadın kendilerine yazılan hikayeleri yırtarak kendi hikayelerinin yaratıcısı olmak üzere bir yola giriyor. Böylece temizlik yapmak üzere gittikleri bankayı soyma fikrinde birleşerek trajikomik bir hikayenin kahramanı oluyorlar.

Mor Şalvar: Tiyatro Aşkına - Resim : 1

“KALBİ KIRILAN BİR ÜLKENİN GÖNÜL RENGİ”

Yönetmen Ufuk Aşar’ın bakışıyla Mor Şalvar nedir peki? Onun kaleminden, oyununun broşüründen aktarıyorum…

“Kalbi kırılan bir ülkenin gönül rengidir Mor Şalvar. Kimselerin bilmediği saklambaç yuvalarında, körebe bezleriyle yaralarını saran rüzgarsız gece kuşlarıdır. Sırrı aynaya kalmış ve parçalanan aynaların arkasından sır toplamış bir çaresizliğin gerçekliğidir Mor Şalvar. (…)

İçimizdeki gizli itirafın itirafçısıdır. Telleri içine çekilmiş bir sazın, ağacıyla söylenen türküsüdür. (…)

Yırtılan çarşafların yaşama fırlatılan zarı, zarların toplandığı hayalin böğrüne dolanan çuhasıdır Mor Şalvar. İçsel bir tahliyenin direnişi, direnişin beslenme çantasıdır.

Sesi gelmeyen bir ormanın dalları yanınca, yaprağın üşüyen yeridir. Deltaya döküldüğü yerde suyun en ince çığlığıdır. Yine de…

İnadına ve her şeye rağmen…

Bayatlamış bir hayal perdesinin, tazelenmiş acısıyla gölgesine umut tutan bir güvercindir.

Kurumuş göllerine gözleriyle bereket veren bir ova, yeniden yağmuru getiren durup dururken yeşeren çayırdır. Camların buluştuğu, manzaranın toplandığı yerdir.

Yoldaşlığın acemice olgunlaşmasıdır. Sesi kırılan sözlerin yeniden söylencesi, hüznün kucak dolusu bahçesidir. Uykusundan kaçan bir rüya, rüyanın yastık gülmesidir.

Mor Şalvar tekinsiz kadınlar bildirgesidir…”

Mor Şalvar: Tiyatro Aşkına - Resim : 2

İYİ SEYİRLER…

Mor Şalvar, kadınların hücum edeceğini düşündüğüm bir oyun ama oyuna giden kadınlar mutlaka etrafındaki erkekleri de götürmeli. Tiyatro, yaşamın onca çoraklıkları arasında bir vaha. Mor Şalvar’ı da izlemediyseniz diğer İzBBŞT oyunlarını da izleyin.

XXX

Bu arada, tiyatro aşkının günü olan tiyatronun ve tiyatroseverlerin Dünya Tiyatrolar Günü’nü başta tiyatrocu akrabalarım Nejla Uygur ve Uygur Kardeşler olmak üzere, Oyun Atölyesi, Moda Sahnesi, İzBBŞT’nin nezdinde, birlikte tiyatro kurduğumuz rahmetli usta oyuncu Gürhan Başaran nezdinde ve tabii ki bütün tiyatrocular nezdinde kutluyorum. Daha çok tiyatro, daha çok oyun, daha çok sahne diliyorum.

Etiketler
Tiyatro