Omicron varyantı: Aşılanmayan ülkelerin yeni yıl hediyesi!

2022’yi karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde adını sıkça duyduğumuz ve Güney Afrika’dan yayıldığı belirtilen Omicron varyantının bütün ülkelerde ciddi salgınlara yol açtığı görülüyor. Özellikle İngiltere bu konuda başı çekmekte olup, Fransa ve Almanya’nın bu ülkeye seyahatler için kısıtlaması koyduğu bildirilmektedir. Hollanda ise bir aylık tam kapanmaya gideceğini duyurmuştur. Ülkemizde ise şimdilik bu konuda alınmış özel bir tedbirden çok, genel Covit önlemleri ile yetinildiği görülmektedir.

Bugüne kadar görülen mutasyonların kaynaklarına bakacak olursak bu başlığı niçin böyle yazdığım daha iyi anlaşılacaktır.

-Alfa Varyantı (İngiltere)

-Beta Varyantı (Güney Afrika)

-Gamma Varyantı (Brezilya)

-Delta Varyantı (Hindistan)

-Mu Varyantı (Kolombiya)

-Omicron varyantı (Güney Afrika)

Bir tanesi dışında tüm varyantların gelir düzeyi çok düşük ülkelerde ortaya çıkması bir rastlantı mı? Tabii ki değil. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladıkça, virüslerin mutasyon yapma olasılıkları artmaktadır. Yoksul ülkelerde ise bağışıklığı azaltan AIDS, ebola gibi bulaşıcı hastalıkların fazlalığı ve aşının olmaması varyantların oluşması için uygun bir ortam oluşturmuştur.

MUTASYON NASIL OLUŞUR?

Virüslerin mutasyona uğraması için insan vücudunda uzun süre kalması gerekir. Bağışıklık sistemi sağlam olan çoğu bireyde koronavirüs vücuda girdiğinde kısa süre içinde yok edilir. Bu nedenle mutasyona uğrama fırsatı bulamaz. Ancak AIDS, kanser hastalığı, kronik hastalıklar ya da organ nakli hastalığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda virüsü yok etmek çok uzun zaman alır. Bazen hasta bunu hiç başaramaz ve hastalığa yenik düşer. Bu nedenle virüs daha uzun süre kalacağı için mutasyona uğrar. Aşılama ile virüsün vücutta kalması olanaksız hale geleceğinden mutasyon şansı da olmayacaktır.

OMİCRON VARYANTI NE KADA BULAŞICI?

Omicron varyantı son derece bulaşıcıdır. Diğer varyantlara göre 70 kat daha hızla bulaşmaktadır. Fransız bakanın ifadesiyle “ışık hızında” yayılmaktadır. Hastalığı geçirenlerin bile yeniden yakalanma riski deltaya göre 5.4 kat daha fazladır. Her 3 günde bir hastalığa yakalananların sayısı ikiye katlanmaktadır. Bir örnek verecek olursak; Omicron varyantı taşıyan 1000 kişi , bir ay sonra 512 bin kişiye bulaştırabilir. Bu rakamlar bize durumun ne kadar ciddi olduğunu göstermektedir.

OMİCRON VARYANTINDA HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Delta varyantına göre semptomlar çok daha hafif olduğu söylenmekle birlikte bu konuda henüz veriler net değildir. İleride daha net bilgilere ulaşılacaktır. Ancak genel olarak görülen semptomlar şunlardır:

-Burun akıntısı

-Baş ağrısı

-Yorgunluk

-Hapşırmak

-Boğaz ağrısı

OMİCRON VARYANTINA KARŞI AŞILAR KADAR ETKİLİ?

Covid-19’u geçirmiş olmak hastalığa karşı yalnızca %19 koruma sağlamaktadır. 2 doz aşı %70, 3 doz ise %80 koruma sağlamaktadır.

NE YAPMALI?

-Maske: Kapalı alanlarda ve kalabalık toplantılarda kesinlikle takılmalıdır.

-Mesafe: 1.5-2 metre sosyal mesafeye uymaya özen gösterilmeli

-Kalabalık yerlerden uzak durmalı

-Aşı: Bu pandemiyi atlatmanın en güvenli yoludur. Üçüncü aşıyı olmayanlar mutlaka olmalı. Eksik aşısı olanlar da hemen tamamlamalıdır. Aşı olmayanlarla temastan kaçınmak gerekir. Eğer çevrenizde bugüne dek aşı olmayan varsa onları ikna etmeye çalışın. Çünkü bu pandemiden başka türlü kurtulmamız mümkün değil.

Gelişmiş ülkeler, halkının nerdeyse tamamını aşılamışken Afrika ülkeleri gibi gelir düzeyi düşük ülkelerde ise aşılama oranları %10’u geçememiştir. Gereksinimlerinden çok daha aşı stoklayan gelişmiş ülkeler, yoksul ülkelerin pandemi ile mücadelesine en küçük bir desteği bile çok görmektedir.

Ulaşımın son derece kolay olduğu günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde oluşan varyantın diğer ülkelere yayılması saatler içinde olabilmektedir. Bu nedenle tüm dünya insanları aşılanmadan bu hastalıktan kurtulmak olası değildir.

Yani diyorum ki: Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber, ya da hiç birimiz.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Sorulanız için:

Instagram: dr.bayramyildiz