3. aşı ve delta varyantı: Aşı bizi ne kadar korur?

Dünya için bir tehlike haline gelen Delta varyantının bayramdan sonra ülkemizde de baskın haline geleceği tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ise...

Dünya için bir tehlike haline gelen Delta varyantının bayramdan sonra ülkemizde de baskın haline geleceği tahmin edilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ise ağustos ayından itibaren Delta varyantının oldukça etkili olacağı ve hasta sayını artıracağı tahmin edilmektedir.

Biz ise sanki pandemi yokmuş gibi maske kullanmayı neredeyse bıraktık, eski alışkanlıklarımıza geri dönmüş durumdayız. Bunun yanında Delta virüsünün yaygın olduğu Rusya gibi ülkelerden gelen yoğun turist akımı ise hastalığın yayılmasını daha da kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Peki, Ne Yapmalı ?

Her şeyden önce aşılamanın son derece önemli olduğunu ve toplumun % 65-70’nin aşılanması sağlanmadan bu salgından kurtulmamızın olanaksız olduğunu bilmemiz gerekir. Bu nedenle aşı karşıtlarının ikna edilmesi ve bilimsel temeli olmayan aşı karşıtı kampanyalara engel olmak gerekir. Aksi taktirde, aynı gemide olan bizler de onlarla birlikte zarar göreceğiz.

Ayrıca maskenin önemini yeniden vurgulamak gerekir. Salgın bitmeden özellikle kapalı alanlarda mutlaka maske takılmalıdır. Alışveriş merkezleri, konser salonları ve asansörler gibi kapalı alanlarda mutlaka maske takılmalı ve havalandırmanın yeterli olması sağlanmalıdır.

3.Aşıyı Olmalı mıyız ?

Bildiğiniz gibi ülkemizde sağlık çalışanları ile 65 yaş üstü vatandaşlarımıza Çin aşısı olarak da bilinen 2 doz Sinovac yapıldı. Ancak yapılan araştırmalar bu aşıların korumasının yetersiz olduğunu ve yeterli antikor üretemediğini gösterdi. Hatta bir kaç gün önce İngiltere’de yapılan bir araştırmada mRNA aşısı olarak bilinen Biontech ve Moderna aşılarının , Sinovac aşısından 10 kat daha fazla antikor ürettiği ve Delta varyantına karşı da %88 koruma sağladığı tespit edilmiştir.

Sinovac aşısını tüm topluma uygulayan Endonezya ve Tayland gibi ülkelerin bile 3. doz aşısı olarak mRNA aşılarını uygulamaya başladığı bildirilmektedir.

Hangi Aşıyı Yaptıralım?

Size önerim 3. Doz aşıyı mutlaka ülkemizde de yeteri kadar bulunan Biontech aşısı yaptırmanızdır. Aşı olmak istemeyenleri mutlaka ikna edin. Çünkü onların aşısız olması toplum için büyük bir tehlikedir. Unutmayalım korumasız durumda olan çocuklarımız var ve yakında okula başlayacaklar. Çocuklarımızın aşısı olmadığı için, bizlerin aşılı olması onlar için de bir güvence olacaktır.

Sağlıklı günler diliyorum.

Sorulanız için:

Instagram: dr.bayramyildiz