19 Mayıs’ın Büyük Anlamı…

19 Mayıs 1919. 19 Mayıs 2018. Aradan 99 yıl geçmiş…
Büyük Atatürk’ün kurduğu laik, demokratik, çağdaş ve onurlu Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı tarihin üzerinden uzun yıllar, dile kolay tam 99 yıl geçmiş…

Bu arada neler olmuş, neler değişmiş, kimler ne demiş, kimler neyi unutmuş belleklerde ve arşivlerde yerini neler almış? Hepsini biliyoruz, tümünü kaydettik…

Bir yanda Fenerbahçe Kulübü’nün insanın gönül tellerini sızlatan ve gözlerini yaşartan ilginç ve anlamı 19 Mayıs kutlaması! Diğer yanda TBMM başkanı olan zatın büyük Atatürk’ün adını anmadan yayınladığı tebrik mesajı!

Bir yanda bu destanın kolay yazılmadığını, karanlıktan aydınlığa nasıl geçildiğini, ne bedeller ödendiğini bilen milyonlar. Diğer yanda bu aydınlık tarihin el yardımıyla değil, el yordamıyla nasıl yazıldığını görmeyen, anlamayanlar!
Bir yanda liderlik tanımının içini doldurarak; birleştirici, yol gösterici, aydınlatıcı özellikleriyle tarihe damgasını vuranlar! Kimlerle nasıl, niçin, hangi amaçla savaşılacağını, savaş araçlarını, savaş stratejisini, savaştığı güçlerin çıkar ve denge hesaplarını, ulusunun karakter yapısını, yeteneğini, dayanma gücünü iyi hesap edenler! Böylece yalnızca yaşadığı çağa değil, çağlara imzasını atarak adına Gazi Mustafa Kemal Atatürk denilenler!

Diğer yanda yeryüzünde kurduğu devleti gençlere emanet eden, kurduğu Cumhuriyet’i gençlere emanet eden, her konuşmasında gençliğe verdiği önemin altını çizen, (Gençliğe Hitabe, Bursa Nutku, Kütahya Konuşması, gençliğe bir vasiyet niteliği taşıyan Büyük Nutuk gibi) büyük bir lider ve O’nun izinden gidinler!

Bir yanda genç devlet genç ellerde yükselecek, devletin genç kalabilmesi, çağdaş olabilmesi gençlerin yaratıcı beyinleriyle mümkün olacaktır diyen bir büyük önder! Diğer yanda “Büyük Nutuk” ve “Ey Türk gençliği birinci vazifen” diye başlayan Gençliğe Hitabeyi bu vasiyetle noktalayan, akılcı, bilimsel ve çağdaş nitelikli tüm devrimleri bu nedenle Türk Gençliği ’ne emanet eden aşılmaz ve aşınmaz bir dünya lideri!

Şimdi! İşli, işsiz, okumuş, okumamış, tahsilli, tahsilsiz, üretici, emekçi, partili, partisiz, tezgâhtar, işçi, doktor, mühendis, öğretmen, yargıç, sanatçı, akademisyen, gazeteci tüm gençlere seslenme zamanıdır!

Ülke kan ve barut kokuları içinde kurtuluş mücadelesi verirken gençliği ve onun eğitimini cumhuriyet projelerinin temeline oturtan bir büyük önderden, olağanüstü bir liderden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten nasıl vazgeçeriz?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun…