Cumhuriyet Tarihimizin En Gizemli Politikacısı İlhan Kesici

KAYDA GEÇSİN Gerçekler çoğu zaman can sıkıcıdır, ve genellikle kin öfke getirir yani yapıcı filan değildir. Bu durumda ne yapacağız yalanlara mı sığınacağız...

KAYDA GEÇSİN

Gerçekler çoğu zaman can sıkıcıdır, ve genellikle kin öfke getirir yani yapıcı filan değildir. Bu durumda ne yapacağız yalanlara mı sığınacağız ? Elbette hayır ancak değişim ve gelişim için bazen yalanlara göz yummamız kaçınılmaz olabilir ama ancak gerçeği bilerek ve yüzleşerek güvenli , barışcıl sonuçlara ulaşmak mümkün bunlar zor işler.

Kalibreli insanlar gerekir .

Medyanın ; haberleri başta bir ‘Yalan Kültürü’ haline gelmesine ve bunun yan tesirlerini yayılmasına göz yummak çok ciddi hasarlar yarattı .

Kendi içlerinden ölen birinin birinin bile vefatı sonrası doğru bir taziye ve anma yazısı yazmaktan aciz haldeler, öveyim derken küçük işlerin adamıydı anlamında saçmalamaktalar. Allah ne yaşarken ne ölürken bunların dostluğuna muhtaç etmesin.

Gelelim yazımın asıl konusuna.

Uzun zamandır değerli bir insanın bir türlü ismini koyamadığım siyasi varlığını çözmeye çalışıyorum . Siyasetin dehlizlerine girmeden çıkmak kolay değil , hele benim gibi bu dehlizlerden uzak zavallı bir kadın için .

Halkın sevgisini oylarla kazanmış yani sevilen , birikimi , devlet hizmeti evrensel anlamda çok ciddi yani dünyayı şekilleyenlerle çalışmış, bizler için pazarlık yapabilecek gradosu beyin yakabilecek bir adam . Halka yakın ama sermayeye de maaşallah hiç uzak değil ,hatta ailece görüşüyorlar izlenimi veriyor , kapitalin her zaman birinci önceliği kendi güvenliği olmuş tarih boyu hatta bu uğurda kendine muhalif doktrin icat etmekten de geri kalmamış , devrim bile finaanse etmiş capital bu lokum gibi adamı neden desteklemeyi bırakın köstek olur hemde hep son dakika !

Cumhuriyet tarihimizin en gizemli politikacısı İlhan Kesici’den bahsediyorum . Nitelikleri hususunda Sayın Memduh Bayraktaroğlu’nun siyasi tanıklık ve birikimlerine dayanan değerlendirmelerini dinlemenizi tavsiye ederim . Çok ilginç.

Benim peşinde olduğum , Kesici’nin neden durmadan durdurulmuş olması , Maniler soldan da geliyor , Livaneli gibi , sağdan da Ekmelettin Bey gibi ! Kendisi CHP de sağcılıkla , Sağda solculukla bekletiledursun halkın ne umuru , seviyorlar adamı , peki o zaman sorun neydi ?

Yoksa kendisi mi gölgede kalmayı tercih etti .

Şimdi de teması mümkün olduğunca azaltmaya gittiler, Kesici gecenin bir vakti gözkapaklarınıza kürdan takıp dinleyeceğiniz kadar geç saatlerde çıkıyor ekrana .

Ben İlhan Kesici gibi bir adamın serüveninden Türkiye’nin hikayesini birleştirecek filim senaryosu bekliyorum , elbette herşey bire bir olmak zorunda değil , Netflix’de gösterime giren ‘Damnation’ 1931 de din, sanayileşme, capital, işadamları , tarım köylüsü, sendikalaşma, grevler, grev kırıcıları , orospular, kanunsuzluklar ırkçılarıın devletin kalkınma planlamalarındaki yerlerini takır takır anlatan 10 bölümlük bir dizi.

Yeşilçamın batan yapımcısın , veya muhacirlerin ağlak hikayeleri artık Çağan’ı kesmemeli , elbette canı nasıl isterse ama dünya çapında olmak başka şey hele kapasiten varsa zorlamak lazım .

Filmin , Kahramanın da dünya çapında olmak zorunda.

Cumhuriyet tarihimizin en gizemli siyasetçisi İlhan Kesici’yi illa ortak bazı yönleriyle Joseph Retinger’e benzetmek gibi olmasın ama ikiside önemli olayların , görevlerin hep içinde olmuşlar ikiside azimli , lakin Retinger’e nedense tarihi anlatan kitaplarda rastlamak pek mümkün değil !

İlhan beyin akıbeti de böyle olsun , unutulsun istemem doğrusu , ama belki kendisi bunu tercih ediyor o zaman başka bizi yormasın .

Retinger’ e dönecek olursak çok kısaca Polonyalı bir vatansever, katolik fakat yahudi olduğu iddiaları var, Avrupayı idare eden herkesle yakın olmuş, Churchill’I gece yarısı arayabilen , Mexico ve Polonya başkanlarının savaş zamanı danışmanı , İngiliz İstihbaratının güvenilir dostu , ‘Bildenberg’in Avrupa Konseyinin tasarımcılarından , Mason , amacı neydi ulaştı mı kısaca kimdi, hala gizemini koruyor.

Bir gün yakın arkadaşı İsviçreli gazeteci , yukarıda saydıklarım dışında bir de eşcinsellik yakıştırması var, söylenenlerin doğru olup olmadığını , kim olduğunu sorduğunda Retinger gülerek : ‘ Ne yapabilirim , Söyle onlara bu saydıkları benim kim olduğumun yarısı bile değil ‘ cevabını veriyor.

Meydan okuyan bir adam .

İlhan Kesici bize gerçekleri anlattı hep , yalan söylemeyen bir adam , ama doğruların hepsini de söylemiyor !

Cumhuriyet tarihimizin son yıllardaki en gizemli politikacısı İlhan Kesici .

Bir gün gerçekler onu layık olduğu yerde gösteren bir filim olur belki.

Bu yazı Retinger Kesici mukayesesi değil, artık patlamaya hazır salaklar ve ahmaklardan müteşekkil mayın tarlasında yürüyerek yazı yazdığımız için yanlış anlaşma olmasın , zaten Sayın Kesici meydan okumuyor !

Saygıyla Kayda Geçsin Efendim necefugurlu@gmail.com