Yunanistan bugün Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor

Yazan: Prof. Dr. Faruk Şen

2016’dan bu yana yapılmayan Türk-Yunan görüşmeleri, bugün İstanbul’da 61. kez gerçekleşiyor. Yunanlılar nihayet bu görüşmeye geldiler fakat şart olarak yalnız Ege Denizi ve Doğu Akdeniz konularını konuşacaklarını belirttiler. Böylece Türkiye ve Yunanistan arasındaki diğer çatışma alanları hiçbir şekilde ele alınmayacak.

TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ’DE ORUÇ REİS’İ GERİ ÇEKEREK TAVİZ VERDİ

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tüm Kıbrıs Adası’nı temsil ettiğinden hareket ederek, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi mümkün olduğu kadar Antalya Limanı’na hapsetmek istiyor. Bunda da belirli ölçüde başarılı oldu. Son zamanlarda büyük harcamalarla gerçekleştirdiğimiz doğalgaz ve petrol arama gemilerimiz, Akdeniz’de boy gösteremiyorlar.

YUNANİSTAN “12 MİL” TEHDİTİNE DEVAM EDİYOR

Ege Denizi’nde kıta sahanlığını 12 mile çıkarmakla Türkiye’yi tehdit eden Yunanistan, Doğu Akdeniz’de de Girit, İstanköy gibi adaların kıta sahanlığından bahsederken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni de bölgenin tek hakimi olarak görüyor.

AZERBAYCAN VE DİĞER DOST ÜLKELER KKTC’Yİ TANIMADI

Türkiye şimdiye kadar başarılı olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni en azından 2-3 ülkeye tanıtma şansını kullanamadı. Azerbaycan, Dağlık Karabağ’ı kurtardığı savaşta Türkiye’ye borçlu olmasına rağmen, bu konuda en ufak bir adım atmıyor. Aynı gelişmeyi Katar ve Malezya’da da görüyoruz.

SIĞINMACILAR KONUSUNDA AB’NİN İKİRCİKİLİ TAVRI DEVAM EDİYOR

Şimdi İstanbul’da yapılacak görüşmelerde Batı Trakya Türklerinin konumu tartışılmayacak. Türkiye ve Yunanistan arasındaki sığınmacı çatışmaları da gündeme gelmeyecek. Yunanlılar Ege Denizi’nde sığınmacıların botlarını kendi gemileriyle iterek Türkiye’nin kara sularına yolluyorlar. Buna karşılık Türkiye, AB’den sığınmacılar için para alamazken, Yunanistan Türkiye’den geçen 13 bin Suriyeli sığınmacı için 400 milyon €’luk ek bir ödenek daha aldı. Batı Trakya’daki Türkleri hala baskı altında tutan bir AB ülkesi olarak kendini nitelendiren Yunanistan, esasında AB içinde ciddi bir ayıbı oluşturuyor.

YUNANİSTAN MART AYINDA TÜRKİYE’YE YAPTIRIM KARARI ÇIKARTMAK İSTİYOR

Yunanistan’ın İstanbul görüşmelerinde tek bir hedefi var. Türkiye’yi uzlaşmacı olarak nitelendirip, 23-24 Mart Brüksel Zirvesi’nde Güney Kıbrıs’la birlikte Türkiye’yi yaptırım kararı aldırtmak. Almanya’nın Dönem Başkanlığında bunu gerçekleştiremeyen Yunanistan şimdi Portekiz’in Dönem Başkanlığında ciddi bir atağa geçecek fakat Akdeniz şeridinde akıllı ülkelerde var. Herhalde bu konuda Yunanistan’a papuç bırakmayacaklar.

Etiketler
Türkiye Yunanistan