Plakalı araçlar nasıl hurdaya çıkartılır?

Kullanma ömrünü doldurmuş, trafik kazası veya çeşitli fiziki nedenlerden dolayı zarar görmüş, trafiğe çıkacak durumda bulunmayan araçların trafik tescilinin...

Kullanma ömrünü doldurmuş, trafik kazası veya çeşitli fiziki nedenlerden dolayı zarar görmüş, trafiğe çıkacak durumda bulunmayan araçların trafik tescilinin ve vergi kaydının silinmesi yani halk tabiri ile hurdaya çıkartılması bugün ki yazımızın konusu olacaktır.

SİCİL KAYDININ SİLİNMESİ KOŞULLARI

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre çıkartılan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne (18/07/1997 tarihinde 23053 sayılı Resmî Gazet’de yayınlanmıştır.) göre; araçların trafik sicilinde silinmesi koşulları aşağıdaki gibidir.

  • Ekonomik ömrünü doldurma, eskime, yıpranma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri nedenlerle kullanılamaz duruma gelen araçların;
  • Sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçesi üzerine, muayeneye tabi tutulmadan;

Hurdaya ayrılabilir.

İSTENEN BELGELER

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre; araçların hurdaya çıkarmak isteyen araç sahipleri aşağıdaki belgeleri hazırlamaları gerekmektedir:

  • İlgili vergi dairesinden alınmış motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası, trafik idari para cezası,
  • Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezaları ve geçiş ücreti borcu bulunmadığına dair ilişik kesme belgesi,
  • 2 adet Araç Trafik Tescil ve Başvuru Formu,
  • Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar,
  • Hurda dilekçesi,
  • TC Kimlik kartı,
  • Aracın firma üzerine olması halinde Ticaret Sicil Gazetesi, üye olunan odanın sicil kaydı ve imza sirküleri.

TÜVTÜRK HURDAYA AYRILMADAN ÖNCE MUAYENE İSTİYOR!

Karayolları Trafik Yönetmeliği muayeneye tabi tutulmadan hurdaya ayrılabileceğini öngörürken TÜVTÜRK araçların hurdaya ayrılmadan muayenesini istemektedir.

Fenni araç muayenesi aracın trafiğe sağlam ve güvenli olarak çıkması için yapılır. Hurdaya ayrılacak bir araç için hem muayene ücreti hem de vergi ve zamları niye ödesin ki. Bu şekilde bir işlemin amacı ağırlıklı ortaklığı İngiliz ve Alman şirketlerine ait olan TÜVTÜRK’e kaynak yaratmaktan başka ne amacı olabilir ki.

HACİZLİ ARAÇLAR DA HURDAYA AYRILABİLİR Mİ?

Araçların trafik sicil kayıtlarında; gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya başka bir şekilde haciz, rehin, veya tedbir gibi kısıtlayıcı şerhler bulunabilir. Araçların bu şerhler ile birlikte noterler huzurunda satışları yapıldığı bilinmektedir. Ancak; bunların hurdaya ayrılarak trafik tescilinde silinmeleri ise yapılmamaktadır.

Bu uygulama nedeniyle işletmeler ve kişiler zor durumda kalmaktadırlar. Bazı hallerde haciz koyanları bulup bir şekilde sorunu çözmek bile olanaklı olamamaktadır. Araçlar hurda durumda bulundukları için kullanılmamaktadır. Kullanılmayan hurda araçların vergi ve biriken gecikme faizleri ve ek olarak bir de fenni muayene yaptırma nedeniyle doğan ücret, faiz ve cezaları ödemek durumunda kalmaktadırlar. Bu araçlar kişi ve işletmeler için ekonomik bir değer olmaktan ziyade bir külfet halini almaktadır.

Dikkat edilecek en önemlisi husus haciz işleminin önceki malikin borçlarından dolayı mi yoksa taşıtı elinde bulunduran gerçek ve tüzel kişiye mi ait olduğu. Taşıt alınırken üzerindeki takyidatlar ile alınmışsa elinde hurda araç bulunduranın hali perişan demektir.

Bu uygulamaya rağmen haciz ve benzeri takyidatlar kaldırılmadan da aracın hurdaya ayrılabilir.Bu takdirde haciz konulduğu tarih ve süresine dikkat etmek gerekir. Nitekim taşınır ve taşınmazlar üzerinde İcra ve haciz işlemlerinin uzun süre devam etmesini önleyen yasal düzenlemeler de bulunmaktadır.

Taşınır ve taşınmazlar ile ilgili uzun yıllara dayalı haciz ve icra işlemleri tasarrufları kısıtlayıcı etkileri nedeniyle ilgilileri zor durumda bıraktığı bir gerçektir.

Bu anlamda İcra İflas Kanunu’nun 106’ncı maddesine göre haczedilen taşınır malların 6 ay içinde satışa çıkartılması gerektiğini, aynı Kanunu’nun 110’ncu maddesinde ise bir malın kanuni süresi içerisinde satışının istenilmemesi halinde o mal üzerindeki haciz işleminin kaldırılacağı düzenlemesi üzerinde durmak gerekir.

Araç üzerinde haciz, rehin veya bir başka takyit ile bağlı bulunması hurdaya ayrılmasına engel ise, bu işlemlerin kayıtlı bulunduğu icra müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurularak İcra İflas Kanunu’nun 106 ve 110’ncü maddeleri gereği haczin düştüğüne ilişkin alacakları bir yazıyı ilgili trafirafik şube müdürlüğüne götürmeleri veya İcra Müdürlükleri otomasyon sistemi ile araç üzerindeki haczi kaldırabilmeleri gerekmektedir. Bu işlemden sonra anılan motorlu taşıtın trafik tescilinde kaydı silinebilecektir.

Haciz, icra ya da tedbir yukarıda açıklandığı gibi değilse bu takdirde alacaklı kişiyi veya vekili bulunup bir şekilde anlaşmaya varmak suretiyle bu işlem icra dairesinden çekilerek araç hurdaya ayrılabilir.

GEÇMİŞTEKİ YAPILANDIRMA KANUNLARINDAN YARARLANILARAK AYRILAN ARAÇLAR

Araç üzerinde Devletin vergi, gecikme zammı ve hatta trafik cezası borçları için haciz konulmuşsa bu yasalardan yararlanmak suretiyle tescil kayıtları silinen bu taşıtların hurdaya ayrılması da mümkün olabilmektedir.

Bu konu ile ilgili olarak ekonomik ömrünü tamamlamış sadece hurda değeri olan ve gönüllülük esasına göre bu tür taşıtlar bir yığın mevzuat yüzünden hurda değerleri ekonomiden esirgenmemelidir. Üzerlerindeki borçlardan dolayı da ilelebet olarak vergi, faiz ve muayene ücreti ve ceza ve faizine tabi tutulmamalıdır.

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLAR BERTARAF TAKİP SİSTEMİ (ÖTA SİSTEMİ)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından, Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’te ( 30 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanmış olup 1 Ocak 2011 tarihi ile uygulanmaya başlamıştır.) belirtilen esaslar göre 81 ilde araçlarını hurdaya ayırmak üzere teslim edebilecekleri yerler oluşturulmuştur.

ÖTA’lar için teslim yerlerinin listesi http://www.emniyetli.com/AracTeslimNoktalari.html adresinden öğrenmek olanaklıdır.

Formun Üstü