Gen tedavisi kolesterolü düşürmek için yeni bir umut olabilir mi?

Kalp krizlerinin en önemli nedenlerinden birisi olan kolesterol yüksekliğinin tedavisi için uzun yıllardır devam eden çalışmalarda yeni bir aşamaya gelindi....

Kalp krizlerinin en önemli nedenlerinden birisi olan kolesterol yüksekliğinin tedavisi için uzun yıllardır devam eden çalışmalarda yeni bir aşamaya gelindi. Gen tedavisi.

Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol ile bir çeşit kan yağı olarak tanımlayabileceğimiz trigliserit karaciğerdeki genler yoluyla sentezlendikten sonra kan dolaşımına girmektedir. Eğer gereğinden fazla sentezlenirse kalp ve beyin damarlarında birikerek yıllar sonra kalp krizleri ve felçlere yol açmaktadır. Bunu engellemek için bugüne kadar statin ve benzeri çeşitli ilaçlar kullanılmış, ancak bunların etkisi özellikle ailesinde kalıtsal yüksek kolesterolü olanlarda sınırlı kalmıştır.

Her ne kadar sıkı diyet diyet yapmak yüksek kolesterolü düşürmek için önerilse de gıda ile alınan kolesterol miktarı %15 den fazla değildir. Bu nedenle çok katı bir diyet bile kolesterolü %15 den daha fazla düşüremez. Ailesinde erken yaşta kalp krizi ve felç öyküsü olan kişilerin mutlaka hiç değilse yılda bir kolesterol değerlerini ölçtürmeleri ve yüksek ise doktoru ile görüşerek tedavilerini yaptırmaları gerekir.

Günümüzde karaciğerde kolesterol yapan PCSK9 ve ANGPTL3 genlerinin yapımını azaltan ilaçlar geliştirilmiştir. Fakat çok pahalı olması ve iki haftada bir enjeksiyon yapılması nedeniyle kullanımı sınırlı kalmıştır.

Amerika’da maymunlar üzerinde yapılan bir araştırma, bu konuda yeni bir umut oluşturmuştur. Bir tek enjeksiyonla, maymunlarda kolesterol yapan PCSK9 ve ANGPTL3 genlerini yeniden düzenleyerek LDL ve Trigliseritleri düşürmeyi başarmışlardır. İnsan denemeleri için henüz erken olduğunu belirten araştırmacılar, eğer her şey yolunda giderse kalp krizi geçiren ve hala tehlikeli derecede yüksek kolesterolü olan kişileri kalıcı olarak tedavi edebileceklerini söylemişlerdir.

Kalp hastalığı genellikle yüksek kolesterolün onlarca yıl devam etmesi nedeniyle oluşur. 50 yaşına geldiğinde kalp ve beyin damarlarında yağ plakları oluşur ve bunlar kalp krizi ve felce yol açar.

Ancak 20’li yaşlarda ya da daha erken yüksek kolesterolün farkına varılabilirse böyle durumlarla karşı karşıya kalınmayacağı bir gerçektir. Bu nedenle özellikle ailesinde erken yaşta kalp krizi ya da felç geçiren, yüksek kolesterolü olanlar hiç zaman geçirmeden çocuklarının kolesterol değerlerini ölçtürmelidir.

Unutmayalım, hastalıklardan korunmak onu tedavi etmekten çok daha güvenli ve ucuzdur.