Yakışıklı Adamlardan Komedyen Çıkmaz mı? Narsist Aktör Olur mu?

KAYDA GEÇSİN Aktör , showman , komik , komedyen , komedi oyuncusu , mizahçı, stand-up’cı hazır cevap, ağza laf tıkayan cinsi , gülütcü bütün bunların elbette...

KAYDA GEÇSİN

Aktör , showman , komik , komedyen , komedi oyuncusu , mizahçı, stand-up’cı hazır cevap, ağza laf tıkayan cinsi , gülütcü bütün bunların elbette iyisi kötüsü , vasat, vasat altı , üstü var ancak, hangisi olursa olsun ne tuhaf ki , öyle böyle güldüren bu insanların ne yaparlarsa yapsınlar yeterli olamadıklarını çok sık gördüğümüz tek bir meslek var , Oyunculuk .

Ünlüsü , sevileni, tutulanı ,pohpohlananı , işe yarayanı , tüccar olanı hepsini olabiliyorlar , neden olmasın, ama bütün bunlar onların ‘ aktör’ olduklarını kabul etmeye yetmeyebiliyor .

İnsanın kendisini istediği gibi tanımlaması , doktor olmadan doktorum , muhendis olmadan mühendisim , hemşire olmadan hemşireyim demesi nasıl bir yalan dolansa aktör olmadan kendilerini oyuncu olarak tanımlayanların içine düştükleri bu kör kuyu en az diğerleri kadar sahte ve karanlık .

Önlerine serilen olanaklar ne olursa olsun , şöhret ve servetin dibini bulsalarda kasmaya gerek yok , aktörlüğün yani oyunculuğun normları diğer sahne işlerinden farklı.

Elbette aktörlerinde iyisi vardır , kötüsü vardır, vasatı, vasat üstü vardır ama neticede aktördür.

Bir de bu görüntüyü veren kulislerin minder komikleri oluyor, onlarda çok tatlıdırlar , komiktirler ve genellikle aktörlüklerini meşrulaştırmak isteyen patronlarına kefalet için yavşaklık yaparlar , kendi aktörmüş de öbür ayıya kefil oluyor !

Ülkemizde ilginçtir bütün bunlar aktörlüğün doğasına çok zıt bir narsizim gölgesinde değerlendiriliyor ve aktörlüğe , aktörlere ayıp ediliyor !

Bu durumdan gerçek yorumcular , aktörler üzüntü duyarlar, onlar için yazan drama yazarları üzüntü duyarlar , olsa eleştirmenlerde duyabilir ama o kadar az ki , eleştirmen çoğunluğu dizinin ‘aks’ sından ‘ örgü’ sünün durumundan filan bahsedince eleştiri yaptığını zannediyor , yani büyük palavra , zaten nepotizm almış yürümüş vaziyette , nerede ise herkes birbiri ile akraba ve diziler sanırım bu yüzden sakat doğuyor !

İçlerinde gerçekten aktör olmak isteyenlerde var , ama bu utanç verici durumdan çıkmak için gayreti bırakın bir tarafa bunlarda bir kendini beğenmişlik , kibir , sanki bir bok yapıyorlarmış havaları atma mecburiyeti içinde , belkide hayatlarının en berbat rolü oyunculukları oluyor.

Kendini beğenmiş , ukala, hadi doğru koyalım ismi narsistlerden oyuncu çıktığı dünyada görülmemiş .

Bakmayın kendilerini , filimlerini meth ede, ettire götürenlere , kendilerine 1 ile 10 arası verdikleri not 4 yıldız , bildikleri kendilerini beğenmek hemde ne beğenmek !

Bakmayın sıkışınca ‘Ben oyuncu değilim’ tevazularına ! değilsen niye oynuyorsun diye soracak kimse olmayan bir köyde yaşadıkları için tevazuda bunlara kalıyor , bak şu feleğin işine.

Kibir, ukalalık , kendini beğenmişlik , neye kime güvenirler güvenlik sorunudur bence çünkü iyice coştular. Su topundan beter durumdayız !

Aktörlük narsizmle bitiştirilmeye çalışılıyor , bu da medyanın bok yemesi.

Çünkü aktörlük zannedilenin aksine narsizmle asla bağdaşmayacak bir disiplin, ‘acting’ denilen olgu ‘ reacting’ hareketin geri dönüşü demek bunun için sürekli gözlem halinde olmalarının ötesinde empati yapmasını bilen , diğer aktörlerle birbirlerini bir anlamda yanıtlayan ve çok iyi dinleyen insanlardır aktörler .

Politika ile filanda işleri olmaz, üstüdürler, yetenek , zeka , bilgi matematik isteyen bir iştir politika hafif kalır bakın mesela milyonlarca insan peşinde 500 km yürüyen adamı devirmeye 624 imza toplamaya kalkan zeka ile sanat ne uğraşsın yahu !

Onun için karşısındakine, ‘ yavrum , yiğidim, aslanım ‘ diye hitap eden aptal değilse aktör hiç değildir.

Narsizm başka bir şey ,

Bir narsist :

Devamlı alaka, ilgi , kendisine hayranlık ister , olmayınca aşklar filan uyduruyorlar !

Empati yoksunudur başkalarının duygularıyla ilgili değildir .

Aktörlük onlar için güven vermez , mesleki açıdan güvenlik açıkları vardır bunu bal gibi bilir sığınmak isterler , nerelere sığınırlar bilmem ….

Ve devamlı tantanalı bir savunma hali sergilerler ….

Bu hallerden bir tanesi bile aktör olmaya mani bir haldir.

İzleyiciyi kandırmak marifetse , bu marifet uzun sürdü .

Bana sıkça sorulan sorulardan birisi de ‘Neden komedyenler yakışıklı adamlardan çıkmıyor ? sorusu !

Dünya sahnelerinde komedyen olmak için illa şişko , götten bacak , şaşı , dişleri üstüste olunacak diye bir şey yok çok yakışıklı , nevi şahsına münhasır yani kişiliğiyle herkesten ayrılan, kendine özgü tutum ve davranışı olan, özgün kimseler var , bizde de olacak İnşaallah , sorun bizim acelemiz yok yani böyle bir sorunumuz var , değişim güven ister, şimdilik mevcuta bir güven bir güven, silkeleyememe hali , sittim sene canla başla aynı şeyleri yapmışlar, ne iktidarlar gelmiş geçmiş bunlar hep kalmışlar kimse kapının önüne koymak istemiyor herhalde ben ne bileyim , ya da bunların gizli görevleri filan var !

Yoksa bizde yakışıklı adam mı yok komedi oynayacak , hıyar gibi habire dizilerde ‘Ayy ‘ kızların karşısında oynayıp duruyorlar.

Durumu Saygıyla Kayda Geçirdik , Elimizden Gelen Budur.

necefugurlu@gmail.com