Suriyeli geçici sığınmacılara Türkiye ciddi bir çözüm bulmalı

Yazan: Prof. Dr. Faruk Şen

Esad’ın saldırılarına karşı ilk olarak sınırlarımızı açıp 3 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacıyı ülkemize aldık ve bunlar için geçici sığınmacı tanımını kullandık. Belirli oranda başka ülkelere de giden sığınmacılara karşı hiçbir ülke kucak açmadı.
Yunanistan, Ege’de sığınmacıların botlarını batırdı. Meriç Nehri üzerinde ciddi bir Çin Seddi örüyor. Bunun da parasını AB’den alıyor.

Türkiye bu insanlara yönelik 10 yılı aşkın bir süredir her türlü yardımı yapıyor. Yavaş yavaş Suriyeli gençlerin çeteleştiğini, halka saldırılar yaptıklarını da duyuyoruz. Bu konuda Türkiye’de en ciddi araştırmaları yapan Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın yaklaşımına göre ülkede 5,4 milyon Suriyeli geçici sığınmacı yaşarken, harcadığımız para 80 milyar $’ı geçti.

Bu insanlarda dönmeyi artık fazla düşünmüyorlar. AB sorunu Türkiye’nin sırtına yüklediği için çok mutlu. 2016-2017 yılları için 3’er milyar € yardım ödeyen AB, 2018, 2019, 2020 yılları için 1 kuruş bile ödemiyor. Bunun dışında Türkiye’yi de dışlamaya devam ediyor.

İlginç olan hiçbir Müslüman ülkenin Suriyelilere sahip çıkmamasından kaynaklanıyor.

Ürdün dışında Suriyelilerin yaşadıkları Müslüman ülke yok. Özellikle Suudi Arabistan başta olmak üzere İsrail’le barış rüzgarları estiren ülkeler, Türkiye’nin Suriyelilere daha fazla yardım etmesi için bastırıyorlar.

Suriye’de artık savaş bitmiş durumda. Kuzey Suriye dışında Esad Rejimi Suriye’de olaya tam olarak hakim. Halep, Şam gibi şehirlerde Suriyeliler yılbaşını nasıl kutlayacaklarını düşünüyorlar. Olay bizim başımıza kaldı. Bu insanlara Türkiye’nin yapabileceği ekonomik katkı artık yok. Ulusal gelirimiz kişi başına 8 bin $’ın altına düştü. İnsanlarımıza Koronavirüs’te doğru dürüst yardım yapamazken, Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmeleri konusunda, etken bir politika uygulamalıyız.
2018-2020 yılları arasında AB’nin her yıl 3’er milyar €’dan toplam 9 milyar €’luk bir katkı vermesi lazım.

Bu paralar özellikle AB Komisyonu’ndan alınacak daha ek meblağlarla Türkiye’deki Suriyelilerin kendi ülkelerine dönüşü konusunda harcanmalıdır.

Etiketler
Suriye Türkiye