O yasa için Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı adres gösterdi

Yeniçağ gazetesi imtiyaz sahibi İYİ Parti İstanbul milletvekili Ahmet Çelik'in davetinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldik. 6 AKP'li...

Yeniçağ gazetesi imtiyaz sahibi İYİ Parti İstanbul milletvekili Ahmet Çelik'in davetinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldik. 6 AKP'li 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. O dönem CHP meclis grup başkanvekili olan Kılıçdaroğlu'na "FETÖ'nün siyasi ayağı" konusunda görüşlerini sorduk.

Kılıçdaroğlu: Bu dava, önemli bir davadır. Bu ülkede Genel Kurmay Başkanlığı yapmış birinin kullandığı ifadeler, son derece önemlidir. İlker Başbuğ devlet geleneğini bilen bir kişidir.

Siz Milli Savunma Bakanlığı'nın görüşünü almadan, Genel Kurmaydaki askerlerin görüşünü almadan, bir gece yarısı özel operasyon yapıyorsanız, bu operasyonun bir gerekçesi olması lazım.

Nedir bu gerekçe?


Devletin tüm sırlarını bilen biri var, o da İlker Başbuğ..!

Ne diyor?

- 'Kayseri ve diğer yerlerde, FETÖ unsurlarını bulduk, soruşturma açacağız, bir gece yarısı getirdiler, bizim de ertesi gün parlamentodan çıktıktan sonra haberimiz oldu. FETÖ ile ilgili önemli bir aşama kat edecekken, önümüze bir duvar çektiler, bu duvarı kim çektiyse, FETÖ'nün siyasi ayağı odur…'

Mantıklı mı? Mantıklı, Doğru mu? Doğru!

Neden mahkemeye veriliyor, korkudan.

Çünkü Erdoğan ve ekibi neleri yaptığını çok iyi biliyor.


Erdoğan o gece yarısı yaptığı önergeyi bugün de savunuyor.

Bu şunu da gösteriyor, gece 01'de Erdoğan'ın görüşü alınıp nihai haline getirildikten sonra önerge kabul edilmiştir. Başbakan olarak bunları biliyor zaten.

Buradaki en önemli soru şu:

- Askerlerle ilgili, kuvvet komutanlarının yargılanması ile ilgili, anayasada çok açık hüküm olmasına rağmen onlardan habersiz, onların bilgisi olmadan hangi gerekçe ile önergeyi parlamentodan geçiriyorsun?

Şu soruyu da sormak lazım:

O önergeyi kim hazırladı?

Elitaş diyorlar, Elitaş hayatı boyunca öyle bir önerge yazamaz çünkü birikimi ona müsait değil, ben de hazırlayamam çünkü hukukçu değilim.

Bu işi hazırlayan kişinin bu işi iyi bilmesi ve hangi amaca hizmet edeceğini iyi bilmesi lazım. Çıkarsa şu amaç gerçekleşecek, bunu da bilmesi lazım. Bunu da en iyi FETÖ unsurları bilir.

- Soru: Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından getirildiği söyleniyor.

Kılıçdaroğlu: Sadullah beyle konuşmak lazım. Burada devlette liyakatin önemi ortaya çıkıyor. Devlette herkesin bir alanı vardır, maliyeyi ben bilirim ama hukuku bilmem devlette herkesin bir alanı vardır, liyakat dediğimiz budur.

Siz parlamentoya bir şey getiriyorsanız mutlaka o işin ehli olan kişilerle bir masanın etrafında oturup konuşmanız lazım.

- Bunu yapıyoruz, doğru mudur? Yanlış mıdır?

Belki birisi orada diyecekti ki:

- Beyler ne yapıyorsunuz? Anayasa da bu hüküm varken Anayasa'ya aykırıdır, getiremezsiniz.

Ancak bunu söyleyecek kişilerden gizliyorsunuz. Gece yarısı getiriyorsunuz, çoğunluğunuza dayanarak meclisten geçiriyorsunuz.

Önergeyi ilk olarak kaleme alan kim, bu belli değil. Birisinin çıkıp bu önergeyi ben kaleme aldım demesi gerekiyor.

Kim bu? Sadullah Ergin'e sormak lazım;

- Bu önergeyi hazırlama talimatını size kim verdi?

- Erdoğan mı verdi? Başka bir yerden mi aldınız?

Bu talimatı askerler vermiyor, Maliye Bakanlığı vermiyor, Adalet Bakanlığı veriyor mu, vermiyor mu bilmiyoruz.

Ayrıca;

- Neden komisyonlardan gizleniyor?

- Neden yangından mal kaçırır gibi gece yarısı geçiriyorlar?

- Bu güç kimin elinde?

Sonrada dönüp soruyorsunuz:

- FETÖ'nün siyasi ayağı kim?

FETÖ'nün siyasi ayağını en iyi bilen İlker Başbuğ'dur, oda diyor ki;

- Bu operasyonu kim yaptıysa, talimatı kim verdiyse siyasi ayak odur.

Sayın Bahçeli'nin de bu gerçeği kabul edeceğini umuyorum.

Bu konuda Bahçeli'nin net bir açıklama yapması lazım.

O dönem parlamento da olan ve Bahçeli'yi temsil eden iki grup başkan vekili vardı. Oktay Vural ve Mehmet Şandır bu konuda Orhan Uğuroğlu'na açıklama yaptılar.

O zaman Bahçeli'nin de neden evet demediğini açıklaması lazım.

Biz Anayasa Mahkemesi'ne götürdük, Anayasa Mahkemesi de yürütmeyi durdurarak iptal etti.

30 Ağustos günü İlker Başbuğ'u hapishanede ziyaret eden tek siyasi benim. O günü seçmemin nedeni de günün anlamından dolayı tercih ettim. Haksız yere tutuklandığını o da biliyordu, ben de biliyordum. Ziyaretimin nedeni bir haksızlığı geniş kitlelere duyurabilmekti.

- Başbakan Erdoğan'dır.

Grup başkan vekilleri çok önemli bir konuda genel başkanlarının bilgisi dışında hareket edemezler. Bu onların önüne Erdoğan'ın bilgisi dâhilinde gitti, karar öyle çıktı. Aksi halde Başbakan, 'beyler ne yapıyorsunuz siz' derdi.

Mesela Resmi Gazete' ye gitmeden önce imzalamazdı.

İlgili savcı resmi kayıtlara geçirdi ve bunun FETÖ tarafından yapıldığını söyledi. Savcı Parlamentodan önergenin geçmesini sağlayanın FETÖ olduğunu ve FETÖ'ye destek verenlerin olduğunu söylüyor. Ama savcının görev yerini değiştirdiler.