AKP'nin ilginç seçim taktiği

Konuştuğumuz ismin önemi ve bu gibi hesapların Saray çevresinde yapıldığı düşünülürse hiç de yabana atılacak bir olasılık değil.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde seçim yasasındaki değişiklikleri önümüzdeki günlerde gündeme getireceklerini söyledi ve ekledi:

"Bizim yaklaşımımız barajın yüzde 7 olması yönünde. Devlet Bey'le de mutabık kaldık. Hazırlanan taslak metin konusunda önümüzdeki hafta arkadaşlar tekrar bir araya gelecekler. Nihai şeklini verip ondan sonra işi bitireceğiz."

Aslında Erdoğan Ağustos 2021'de seçim barajının yüzde 7 olacağını, seçim yasası çalışmalarını yürüttüklerini söylemişti. Üzerinden 7 ay geçen çalışmalar nihayete erdi. Bu 7 ayın en temel sürünceme konusu dar ve daraltılmış bölgeydi. Ancak Bahçeli ikna edilemedi. Çünkü Bahçeli'ye verilen raporda, Anadolu'nun birçok yerinde AKP-MHP birbirinin oy alternatifi partileriydi. Yani seçimde partilerden birine (ki bunun AKP olma olasılığı yüksek) yığılma olursa MHP'nin oyun dışı kalması söz konusu. Hatta ikna için MHP'nin AKP listesinden seçime girmesi bile konuşuldu. Özetle Bahçeli ikna edilemedi ve 7 ay sonra yasa daha yeni gündeme getirilecek biçimi aldı.

SEÇİM YASASI GÖSTERMELİK Mİ?

Yasayla ilgili çok haberler yapıldı. Ancak Bir İddia Bir Kulis ekibi olarak konuya farklı bir noktadan yaklaşarak kulislerde kulak kabarttık. Malum Millet İttifakı erken seçim istiyor ve bunun olacağını bekliyor. Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde erken seçim için Eylül'ü işaret etti. Yalnız Anayasa’nın 67. maddesi açık: "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz."

Bu demek oluyor ki yasa Mart ayında kabul edilirse yürürlüğe girebilmesi için ilk seçimin en erken Mart 2023'te yapılması gerekir. Başka bir ifadeyle seçim zamanında yapılmış olur. Gerçekler böyle mi?

Saray'a yakın isimler bile Ankara'daki görüşmelerinde erken seçim işaretleri veriyorken nereden çıktı bu yasa değişikliği?

Öncelikle şunu belirtelim. Saray bu değişikliği "piyasalara güven vermek" amacıyla göstermelik yapıyor olabilir. Hem ekonominin kötü gitmediği ya da kontrol altında olduğu mesajı verilmiş olacak hem de olası erken seçim kararında muhalefet gafil avlanacak. Bu bizim yorumumuz. Çünkü bizzat iktidar içinden hâlâ erken seçim sözleri ediliyorsa geriye iki olasılık kalıyor.

1. Erken seçim yapılacak ve yasa değişikliği uygulanmayacak.

2. Erken seçim ve yasa değişikliği yapılacak ama muhalefetin desteği ve Anayasa'ya konulacak bir geçici maddeyle bu değişiklikler 1 yıl şartı aranmadan ilk seçimde uygulanacak.

SEÇİM ZAMANINDA MI YAPILACAK?

Erdoğan'a yakın isimlerin sessizce erken seçim yapılacak demesi üzerine kendilerine sorduk: "Bu durumda seçim nasıl zamanında yapılacak?" Aldığımız yanıt ilginçti:

"Şu an kimse %7 barajına karşı çıkmaz. Bu gibi belli başlı düzenlemelere erken seçim olacaksa muhalefet neden karşı çıksın? CHP ısrarla seçim diyor. %7 barajının 1 yıl şartı aranmadan yapılacak erken seçimde uygulanmasına da karşı çıkacak değildir herhalde! 400 Milletvekili onay verir, Anayasa’ya konulacak geçici madde referanduma sunulmadan kabul edilir."

Handikaplı düzenlemeleri sorduğumuz zaman ise "oturup anlaşırlar" yanıtını aldık.

Elbette bu bir olasılık. Ancak konuştuğumuz ismin önemi ve bu gibi hesapların Saray çevresinde yapıldığı düşünülürse hiç de yabana atılacak bir olasılık değil.

Etiketler
Saray Seçim