Stokçuluk başlar, çift fiyat uygulanır

Eski Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, eski AKP milletvekili ve 58. ve 59. Dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da, "Devletçi uygulamalar ve...

Eski Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, eski AKP milletvekili ve 58. ve 59. Dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da, "Devletçi uygulamalar ve zabıta gücü ile fiyat istikrarı sağlanamaz" diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

"Ne yazık ki bazı dış ve iç güç odaklarının etkisiyle hâlâ AVM ve zincir mağazalar sağlıklı bir yapıya kavuşturulamadı. Bu nedenle rekabete dayalı arz-talep dengesi, maliyet artışı artı makul kâr oluşmasıyla piyasa şartlarının dengeleyip oluşturacağı fiyat istikrarı sağlanamadı" diyen Coşkun'un eleştirileri şöyle:

-"Devletçi uygulamalar ve zabıta gücü ile fiyat istikrarı sağlanmaya çalışılması olumsuz bir ortam oluşturur.

Ya stokçuluk başlar ya da üretici, maliyet artışlarına dayanamayıp üretimden vazgeçer ki bu da fiyatların tekrar tırmanmasına sebep olur.

Bu durumda üretim maliyetlerini olumsuz etkileyen döviz, faiz, enerji fiyatları üzerinde durulması en akılcı çözüm olacaktır."

AKP'nin kuruluş günlerini de hatırlatan eski bakan Ali Coşkun şöyle dedi:

-"2002 yılına girdiğimizde piyasalarda güven sarsılmış, yıllardır yanlış uygulanan köyden şehre göç olaylarıyla köylünün üretimi terk etmesi şehirde tüketici olması, şehirlerde yaygınlaşan gecekondulaşma ile çarpık yapılaşma çoğalmış, sosyal sorunlar giderek tırmanmaktaydı.

Ekonomimiz faiz-döviz-borsa üçgeninde çırpınmakta yüksek faiz, yüksek enflasyon olgusu ile halkın çeşitli kesimleri yüksek hayat pahalılığı karşısında çaresiz durumdaydı."

AKP'nin yeni kurulmuş olmasına rağmen Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar olduğunu hatırlatan Coşkun o günlerde alınan önlemleri şöyle hatırlattı:

-"Oluşan güven ortamında başta israfı önleme,

-Tasarrufa yönelme ile cari açık ve bütçe açıkları ele alındı,

-Para politikalarının "Mali disiplinli politikalarla desteklenip üretim politikaları ile bütünleştirilmesi" ve "üretim-yatırım-ihracat seferberliği" ile sürdürülebilir kalkınmaya yönelinmesine karar verildi,

-Önceden hazırlanmış programla acilen alınan gerçekçi önlemler olumlu gelişmeler oluşturmaya başlamıştı.

-Hükümette bu önlemlerin kısa vadeli olup geçmişte denendiği ve sonuç alınamadığı konusu kabul görünce kısa, orta ve uzun vadeli politikalara önem verildi.

-4007 Sayılı Tüketici Haklarını Koruma yasasıyla acil uygulamalar yürürlüğe girdi.

-Serbest piyasa kuralları çerçevesinde fiyatlarda dengeler sağlandı,

-Birçok esnafımızın, tüccarımızın işini terk etmesine sebebiyet vererek piyasada tekel durumuna gelmeye başlayan AVM alış-veriş merkezleri ve zincir mağazalar konusundaki yasal boşluğu çözme kararı verildi."

Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun eleştirilerini sıralayarak Erdoğan hükümetini de uyardı:

-"Ne yazık ki bazı dış ve iç güç odaklarının etkisiyle hâlâ AVM ve zincir mağazalar sağlıklı bir yapıya kavuşturulamadı."

Değerli okurlarım,

Yaşanan büyük ekonomik krizi AKP'nin eski bakanları da akil insanlar da dikkat çekici şekilde eleştirmeye başladılar.

Coşkun'un köşe yazısındaki eleştirileri, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun eleştirilerinden ortaya çıkan şu ki;

-Ortak akıl ile yönetildiği dönem AKP'nin ekonomideki başarılı yıllarıydı.

Tek Adam rejiminde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki;

-"Ben ekonomistim ve biz ekonominin kitabını evelallah yazdık, yazmaya devam ediyoruz…"

Millet de diyor ki;

-Yandık Allah…