mRNA aşıları (Biontech) koronavirüsü nasıl yok eder?

Ülkemizde Biontech-Pfizer olarak bilinen mRNA koronavirüs aşısı aynı zamanda Amerika’da Moderna ismiyle de üretilmektedir. Bu aşıların koruyuculuğu Sinovac aşısından çok daha fazla olduğu için tüm dünyada artık bu aşılar tercih edilmektedir. Çünkü Biontech aşısı iki dozda %95 koruma sağlarken Sinovac aşısı en fazla %67 koruma sağlamaktadır. Ayrıca Biontech aşısınının 9-12 devam eden koruyucu antikor seviyesi, Sinovac aşısında en fazla 6 ay olmaktadır.

Biontech Aşısı Koronavirüsü Nasıl Yok Eder?

Korona virüsün dış kabuğunda bulunan dikensi protein (spike proteini) tüm aşılarda hedef alınan ve antikor üretimini sağlayan bir yapıdır. Tüm aşılar bu proteini yok edecek antikoru oluşturmayı hedef alır. Sinovac gibi klasik aşılarda laboratuarda çoğaltılan koronavirüs tamamen öldürülerek vücuda verilir ve bağışıklık sistemimiz bu virüsü yok etmeye yarayan antikorları üretir. Bu aşıyı yapabilmek için koronavirüsü laboratuar koşullarında çoğaltmak ve onu etkisiz hale getirmek gerekir. Bu yöntemin çok zaman alacağı ve üretimin yeteri kadar olamayacağı da açıktır.
Biontech ve Moderna olarak bilinen mRNA aşılarında ise, sadece koronavirüsün kabuğundaki dikensi proteini üretecek genetik kod bir miktar yağ ile kaplanarak vücuda veriliyor. Aşı hücreye girince bu genetik kod dikensi proteini üretme talimatı veriyor. Böylece vücuda gerçek virüs vermeden sadece virüsün bir küçük parçasını göndererek dikensi protein üretmesi sağlanıyor. Dikensi proteine karşı bağışıklık sistemimiz 14 gün içinde antikoru üretiyor. Bu antikorlar artık koronavirüsü tanıdıkları için onu hemen yok ediyorlar.

Bu Aşıların Yan Etkisi Yok mu?

Bu güne dek dünyada 6 milyar 113 milyon kişiye bir doz aşı yapılmış. 2.5 milyonunun ise iki doz aşısı tamamlanmış. Yani dünyada tüm nüfusun üçte birinin aşısı tamamlanmış. Ölüm ya da ciddi bir yan etki bildirilmemiş. Ancak her aşıda olduğu gibi bu aşılarda da kolda ağrı ya da hafif ateş görülebilir. Bu da geçici bir etkidir. Bu nedenle yan etkilerini düşünerek aşı olmaktan vazgeçmek hastalığa davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramaz.

Peki Hangi Aşı?

Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi en etkili aşı mRNA aşıları olarak bildirilmektedir. Ancak diğer aşılar azda olsa bağışıklık sağlamaktadır. Size önerim öncelikle aşı olmanızdır. Seçmek durumunda kalırsanız Biontech olun derim. Yoksa hangi aşıyı bulursanız onu olun.

Delta varyantının son derece bulaşıcı olduğu bildiriliyor. Bu nedenle hiç zaman geçirmeden aşınızı yaptırmanızda çok büyük bir yarar var. Aşı sadece sizi değil sevdiklerinizi de korumaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

Sorularınız için:

Instagram: dr.bayram yildiz

Etiketler
BioNTech