Yüzde 49,9 alan hain 50,1 alan vatansever

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile cumartesi günü Yeniçağ'ı ziyaretinde iki saati aşkın söyleşi yaptık. Siyasetin akil ismi Karamollaoğlu...

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile cumartesi günü Yeniçağ'ı ziyaretinde iki saati aşkın söyleşi yaptık. Siyasetin akil ismi Karamollaoğlu sorularıma çok net yanıtlar verdi.

- AKP 6 Kasım 2002'de tek başına iktidar oldu. 18. Yılını AKP neden kutlayamadı?

Karamollaoğlu: "AKP için bir şölen gibi aşılması gereken bir tarih ama Türkiye içinde yaşanan birçok sıkıntı var.

Adalet mevhumu rafa kaldırılmış gibi gözüküyor. Eğitimde bir keşmekeş var. İşsizlik almış başını gidiyor.

Ülkenin bugünkü şartlarının geçmişe nazaran daha iyi olduğunu söylememiz zor. AK Parti o yüzden davul zurnayla kutlayamıyor."

- Medyaya ve özgür gazetecilere uygulanan baskıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karamollaoğlu: "Demokrasinin, insan haklarının, fikir ve düşünce özgürlüğünün temeli buraya gelip dayanıyor.

Eğer medya fikirlerini rahatlıkla ifade edemiyorsa burada kâmil manada işleyen bir demokrasi olduğunu söylemek mümkün olmaz.

Aslında bir ülkede huzurun da fikir ve inanç hürriyetinin de yaşandığının işareti de adaletin doğru olarak tecelli etmesidir.

Adalet eğer baskı altında olmadan, sağlanamıyorsa ki bugün sağlanamıyor. O zaman siz bu ülkede demokrasiden de bahsedemezsiniz."

- Bülent Arınç'ın açıklaması olayı için ne dersiniz?

Karamollaoğlu: "Tutuklama bir tedbirdir, tutuklama hiçbir zaman ceza olmamalı.

Hiç kimse tutukluluğu bir ceza olarak çekmemeli. Devlet, adalet üzerine yaşar. Fertler de adalete güvendiği için yetkiyi elinde bulundurulanların kendisine zulüm etmeyeceğine inanır."

- Hangi hakim Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş için tutuksuz yargılama ya da beraat kararı verebilir?

Karamollaoğlu: "Ben verilebileceğini ümit ediyorum, verenler oldu ama hemen sürüldüler. Hâkimlerin de büyük bir kısmı endişe ediyor ve karar vermiyor uzatıyor. Bu yüzden tutukluluk cezaya dönüşüyor. Eğer vatan hainliği varsa cezasını hemen verin."

- Anayasa Mahkemesinin kararları da tanınmıyor, adaletten nasıl bahsedeceksiniz?

Karamollaoğlu: "Burada, şunu bilmek lazım. Adalet aslında bir vicdan, anlayış meselesidir.

Siz, masum insanları her ne sebeple olursa olsun, bizim fikirlerimizle hiç bağdaşmayacak aşırılıkta olsun, mahkum edemezsiniz.

İslamın temelinde adalet duygusu yatar. Dindar dediğiniz önce adaleti anlayacak, adaleti anlamayan insan da eksiklik vardır. Adaletsiz inanç olmaz, bu insanları zulme götürür."

- Tarafsızlık yemini eden partili cumhurbaşkanı sistemi başarı mı?

Karamollaoğlu: "Kimse kendisine verilen bütün yetkilerin de elinden gitmesine kolay kolay razı olmaz.

Hele de devletin tepesindeyseniz. Herkes hazır ola geçiyor.

Valilerde, emniyet müdürleri de AK Parti'nin il ilçe başkanı gibi davranabiliyor. Bizim adaylarımız üstünde baskı kurabiliyor. Tehdit ediliyor.

50+1 sistemi milleti kutuplaştırıyor. Yüzde 49,9 olan hain 50,1 alan vatansever böyle bir mantık olmaz. Bu sistemin bu yüzden değişmesi lazım.

- Millet İttifakı olarak yeni Anayasa çalışması yaptınız mı?

Karamollaoğlu: "Böyle bir çalışma yapılmadı, şu ana kadar partiler bir araya gelip, "nasıl bir anayasa istiyoruz" diye bir çalışmayı yapmadık. Ancak yönetim sisteminin değiştirilmesi konusunda ittifak halindeyiz."

- Bir televizyonda Anayasanın ilk 4 maddesinin de konuşulacağını söylediniz. Kastınız değiştirmek mi?

Karamollaoğlu: "Yaklaşık 3 saat süren bir programdan 3 cümleyi cımbızlayıp bir algı oluşturmaya çalışmak hiç bir insaf, izan ve vicdanla bağdaşmaz.

Bütünlüğünden koparılıp önü arkası yok edilerek ortaya konan bu yaklaşımlar ancak provokatif bir zihniyetin ürünü olur.

Darbecilerinin yaptığı Anayasa'nın bütünüyle sivil irade ile yapılması ve toplumu kucaklaması önemlidir. İlk 4 Maddenin içerik değişikliğinden bahsetmedim."

- Katar'ın Türkiye Varlık Fonu ortağı olması normal mi?

Karamollaoğlu: "Böyle bir şey nasıl olur aklımız ermiyor. Varlık fonu konusunda ciddi endişeliyim. En kıymetli varlıklar burada. Türkiye elden gidiyor endişesi taşıyorum."

- Erdoğan'ın 3. kez aday olabilir mi?

Karamollaoğlu: "Anayasaya aykırıdır, olamaz. Ancak Meclis erken seçim kararı alırsa olabilir."