Joe Biden’ın Kamala’sının Günahları

Artık resmi olarak da açıklandığına göre Biden’ın başkan yardımcısı tercihi Kamala Harris’in seçimlere nasıl bir etkide bulunacağını tartışmaya...

Artık resmi olarak da açıklandığına göre Biden’ın başkan yardımcısı tercihi Kamala Harris’in seçimlere nasıl bir etkide bulunacağını tartışmaya başlayabiliriz.

Kamala Harris neden seçildi?

CNN gibi Demokrat Parti’ye yakın medya kuruluşlarını takip ediyorsanız Harris’in seçilmesinin coşku ile karşılandığını görebilirsiniz. Establishment (egemen çevreler) tarafından epeyce sevilen ve desteklenen bir aday olan Harris, seçimlere yıllar varken bile “geleceğin ABD başkanı” olarak medya tarafından servis ediliyordu. Maalesef ki sol medya kendi icraatlarından çok kim olduğu ve nereden geldiği ile ilgilenmekteydi.

O halde biz de icraatlarına bakmadan önce Harris’in nereden geldiğine bakalım. Geçtiğimiz günlerde bizim medyamızda da Harris, ABD’nin ilk kadın, siyahi ve Güney Asyalı başkan yardımcısı adayı olarak tanıtıldı. Harris’in annesi Hintli babası ise Jamaikalıydı.

Bana göre insanları geldiği yere göre yargılamak yanlıştır. Ancak Harris’in kimliği azınlık oylarını toplamak için epeyce kullanılacak gibi gözüküyor. Bu yüzden baba tarafının Jamaika’ya göç etmiş İrlandalı bir köle sahibinden, anne tarafının ise Hindistan’da kast sisteminin en üstündeki Brahmin sınıfından geldiğini hatırlatalım ve Harris’in kendi icraatlarına dönelim.

Harris her ne kadar Biden’a azınlık oylarını getirmeye çalışacak da olsa, özellikle siyahlar için pek hayırlı icraatlarda bulunmadı. Öncelikle başkanlığa adaylığını koyduğunda, kendisinin 29 yaşındayken 60 yaşındaki patronu San Francisco valisi Willie Brown ile ilişki yaşaması ve Brown’un Harris’in kariyerinde ilerlemesine yardım ettiğini açıkça söylemesi etik dışı görülmüş ve kampanya boyunca çokça yüzüne vurulmuştu.

Harris, San Francisco bölge savcılığından Kaliforniya baş savcılığına yükseldi. Ancak bu dönemdeki icraatları da Harris’in seçim kampanyasına zarar vermişti. Onlarca hatta yüzlerce siyahi gencin eften püften sebeplerle hayata hapishanede başlamasına sebep olmuştu. İçeri atılan gençler çalışmaya zorlandığı için bir çeşit köle emeği olarak kullanılıyordu. İddiaya göre Harris “köle” sayısının azalmaması için böyle acımasız davranmaktaydı.

Marijuana bulundurduğu için sicilini bozduğu onca gence rağmen “siz hiç kullandınız mı?” sorusuna karşılık gülmekle yetinmişti.

Harris’in bu defoları Demokrat Parti başkanlık münazaralarında bir diğer demokrat aday Tulsi Gabbard tarafından kullanıldı. Gabbard’ın “ haksız yere içeri attığınız onca siyahi vatandaştan özür dileyecek misiniz?” sorusuna cevap veremedi. Bir çoğu için bu münazara Harris’in başkanlık kampanyasının sonu olmuştu.

Aynı münazara Harris ile Biden’ın arasını epeyce açtı. Harris Biden’a karşı çok ağır ithamlarda bulundu. Kendisine ırkçı ve sapık dedi. Biden’a taciz suçlaması yönelten kadın Tara Reade’e inandığını söyledi. Biden onu başkan yardımcısı olarak seçtikten sonra yaptığı bir röportajda sorulduğunda ise “ o bir münazaraydı!” demeyi yeterli buldu.

Harris’in bu tavırları bir çoğu tarafından iki yüzlü bulunuyordu. Popülaritesi, münazaralar sonrası dip yapınca başkanlık yarışından çekilmek zorunda kaldı. Peki Kamala Harris neden başkan yardımcısı oldu?

Kamala Harris neden seçildi?

Bazıları Harris’in Biden ile bir arkadaşlığının olduğunu söylüyor ( o münazaralar sonrası epeyce enteresan bir arkadaşlık olsa gerek ). Ancak Biden’ın, hem demokratların hem cumhuriyetçilerin yüz yılın en önemli seçimi olarak gördükleri bu dönemde basitçe arkadaşlık için yardımcı seçecek bir aday olduğunu düşünmüyorum.

Seçilmesinin en önemli sebeplerinden biri dediğim gibi Harris’in siyahi bir kadın olması. Joe Biden’ın taciz iddiaları sonrası kadınların, geçmişte siyahlarla ilgili yorumlarından dolayı da siyahların oylarını kaybetmesi onu Harris’e muhtaç etti. Ayrıca, Harris’in başkan yardımcısı seçenekleri arasında tek senatör olması onu daha da çekici bir tercih haline getirdi.

Biden’ın Harris’i seçmesi kendi kişisel tercihinden ziyade önceden kararlaştırılmış gibi duruyor. Anketler demokrat seçmenin yarısının Biden’ın dört yılı tamamlayabileceğine inanmadığını söylüyor. Demokrat Parti’nin önceliği hükümeti Trump’tan almak olunca en çok istedikleri adaydan ziyade “seçilebilecek” adayı getirmek zorunda kaldılar. Yıllarca Kamala Harris geleceğin ABD başkanı olarak servis edilmesine rağmen halkta pek bir karşılık bulamayınca adaylık yine Biden’a kaldı.

Yine de demokratların seçimi kazanması durumunda bir takım bahaneler ile Biden’ın koltuğu Harris’e bırakacağı kanaatindeyim. Açıkçası, Biden’ın sağlığı da 4 yılı bitirmesine izin verecek gibi durmuyor.

Harris’ten kim memnun, kim değil?

Genellikle ABD seçimlerinde başkan yardımcısı tercihi swing statelerden (seçimlerin kaderini belirleyen değişken eyaletler) yapılırdı. Harris zaten açık ara demokrat bir eyalet olan Kaliforniya’dan olduğu için bir dezavantaj olarak görülebilir.

Açıkçası Harris’in neredeyse Biden’ı aratmayacak sayıda bagajları onu problemli bir aday haline getiriyor. Kendisinin adaylığına sevinen kimseler genellikle zaten kayıtsız şartsız Demokrat Parti’ye oy verecek liberallerden oluşmakta. Kararsızlar ise ya Harris’e karşı tepkililer ya da belli bir düşünceleri yok.

Yeni yapılan bir ankete göre Harris’in başkan yardımcısı adaylığı siyah seçmenin üçte birini kızdırmış, birini mutlu etmiş, kalan üçte birini de pek etkilememiş. Harris’in siyahları içeri attırdığı geçmişi kendi ten renginden daha büyük bir faktör olmuş gibi gözüküyor.

Harris’in bir diğer etkisi ise establishment karşıtı demokratları kızdırmış olması. Bernie Sanders olmasa bile Elizabeth Warren’ın başkan yardımcısı seçilmesini uman daha sola yakın kimseler epeyce hayal kırıklığına uğramış oldular.

Trump ise bu konuda aynı liberaller gibi kimlik siyaseti üzerinden vurmayı seçti. Trump’a göre Harris’in hem annesinin hem babasının yabancı olması onun için başkan olması önünde engel çıkarabilirdi. Ancak Kamala Harris’in ABD sınırları içinde doğmuş olması başkan olması için yeterli.

Kamala Harris doğru seçim mi?

Hem evet hem hayır. Harris aynı Biden gibi sırtında büyükçe bir bagajla seçime yürüyor. Kendisi Kaliforniyalı olduğu için bir swing state’e etki etme imkanı da yok. Halk tarafından çokça sevilen karizmatik bir siyasetçi olduğu da söylenemez. Üst üste hakaret ettiği Biden ile el ele yürümesi ise bir çok kişi tarafından “tuhaf” karşılanıyor. Bu nedenle pek doğru bir aday sayılmaz.

Ancak 2020 yılında demokratların iki beyaz erkekle seçime girmesi pek olası değil. Biden zaten bir kadın aday seçecekti ve seçtiği kişinin hem establishmenta yakın hem de siyahi olması onun için artı oldu. Bu nedenle de nispeten doğru bir aday denebilir.

Açıkçası kime sorsanız Covid-19 olmasa Trump’ın Biden’ı rahat yeneceğini söylerdi. Ancak Covid-19’un kötü yönetilmesi ve ardından yükselerek gelen ekonomik kriz Trump’ın şansını epeyce azalttı. Şu son dönemde ise anketlere göre Trump kaybettiği oyları geri almaya yavaştan başlamış gözüküyor. Harris’in bu dengeyi Biden lehine pek değiştireceğini sanmıyorum ama daha seçime aylar var ve ABD siyaseti daha çok gelişmelere gebe. Haftaya Pazar görüşmek dileğiyle…

Etiketler
Joe Biden