Maske takmak için çok önemli bir nedenimiz daha var!

Covid-19 pandemisi başladığından beri maske takılması konusunda tüm uzmanlar toplumu uyarıyor. Maske hem bizi, hem de karşımızdaki kişileri koruduğu için...

Covid-19 pandemisi başladığından beri maske takılması konusunda tüm uzmanlar toplumu uyarıyor. Maske hem bizi, hem de karşımızdaki kişileri koruduğu için pandemi sürecinde en güvenilir araç oldu. El yıkama ve sosyal mesafenin önemi de yadsınamaz tabii ki. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandeminin başlangıç günlerinde maske konusunda çelişkili açıklamalar yapmış ve topluma maskenin takılmasının gerekli olmadığını bildirmişti. Ancak ilerleyen süreçte maskenin her şeyden çok daha önemli olduğu anlaşılmış ve DSÖ böylece bir yanlıştan dönmüş oldu. Bu arada ABD, İngiltere ve bazı ülke başkanları da tıpkı DSÖ gibi maske karşıtı tavır takınmışlardı.

Gelelim bugün değineceğimiz maske takmanın bilinmeyen yararına. Daha önce de sık sık bahsettiğimiz gibi maskeler, biz öksürdüğümüzde virüs parçacıklarını tutarak havaya karışmasını engeller. Böylece virüsün yayılması zorlaşır. Diğer insanlarda maske varsa az miktarda da olsa havaya karışan virüs parçacıkları maske sayesinde vücuda giremez.

Maskeyi kullanan ve kullanmayanlar arasında fark var mı?

Tarihler 1 şubat 2020 yi gösterdiğinde basında Covid-19 ile ilgili bir haber manşetlere çıktı. “Japonya’da Diamond Princess adlı yolcu gemisinde Covid-19 salgını başladı. Gemiye iniş izni verilmedi” Gemide bulunan 3711 yolcu ve mürettebatın 712’sinde covid-19 testi hasta bir yolcu yüzünden pozitif çıkmıştı. Bir yolcunun yol açtığı bu salgında 14 kişi yaşamını yitirdi. Maske kullanımı tam uygulanmadığı için testi pozitif olan yolcuların tamamına yakınında (%80) hastalık belirtileri görülmüş..

Buna karşılık maskeyi düzenli kullanan işyerlerinde ise son derece sevindirici sonuçlar alınmıştır. İşte örnekleri:

1- ABD’deki Oregon şehrinde bir deniz ürünleri işletme tesisinde düzenli olarak her gün kullanılan maske sayesinde çalışan 376 kişinin 124’ü Covid-19 (+) olmasına rağmen hemen hiç birisinde hastalık belirti vermemiştir.

2- Arkansas’da Tyson Gıda Üretim tesisinde 3748 kişinin 481’ Covid-19 pozitif olmasına rağmen yine maskelerini düzenli kullanmaları sayesinde %95’inde hiç belirti olmamıştır.

Peki nedir önemli haber ?

Bu örneklerin ve ayrıca bu konuda yapılan araştırmaların bize gösterdiği maske konusundaki önemli olan haberi şöyle özetleyelim:

1- Maske sayesinde havada dolaşan virüslerin hepsinin olmasa bile önemli bir miktarının vücuda girmesi engellenmektedir.

2- Maske kullanılan yerlerde kişiler covid-19 (+) olsa bile hastalığı ya hiç hissetmeden yada çok hafif bulgularla atlatmaktadır.

3- Asemptomatik (belirti vermeyen) hastaların toplumda artması, hem hastanelerin yükünü azaltacak hem de toplum bağışıklığının artması ile ülke düzeyinde hastalığa karşı daha fazla direnç oluşacaktır.

Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?

Maskeyi düzenli takan ülkelerde durum nasıl?

Japonya, Hong Kong, Tayvan, Tayland Güney Kore ve Singapur 2003 deki SARS salgınından sonra maske kullanma konusunda çok deneyim kazanmışlar ve pandemi den hemen sonra çok sıkı biçimde maske kullanmışlar. Bu nedenle hastalık ve ölüm oranları diğer ülkelere göre çok daha düşük olmuş.

Sonuç olarak, yalnızca maske takmanın bile bu salgında ne kadar önemli bir korunma aracı olduğu araştırmalarla da ortaya konmuş. Buna ek olarak el yıkama ve sosyal mesafe kurallarını da dikkate alırsak bu salgını çok rahat bir şekilde atlatırız.

Kurallar sizlerin sağlığı için vardır. Lütfen onlara uyalım.

Sağlıklı günler dilerim.

Not: Sorularınızı, Instagram: dr.bayramyildiz adresindeki hesabımdan sorabilirsiniz.