Türk futbolu hiçbir şeyden çekmedi TFF kadar!

TFF’nin Türk futbolunun marka değerini düşürmekteki ‘ustalığına’ şapka çıkarmamak elde değil! Milli Takımlar düzeyinde uluslararası düzeyde, UEFA ve FİFA düzeyinde, uluslararası kulüp yarışmaları düzeyinde ne durumda olduğumuzu anlamak için bir aynaya bakmak yeterli. Tabii bunun arkasında Süper Lig ile alt ligler ve genç kategorilerdeki sefalet yatıyor. Nihat Özdemir TFF’si, daha doğrusu Demirören ve öncesinden de başlayarak Beştepe’nin kontrolü altındaki TFF futbolu batıran sürecin mimarıdır.

Futboldaki son gelişmeler ise inanılır gibi değil!

YAYIN İHALESİ

Katar’lı beIN Sports (Digitürk) geride kalan süreçte, bu sezon da dahil olmak üzere kulüplerin anasını ağlattı! TFF ise sadece yalvardı ve ağladı, durdu buna karşılık. Katarlılar, tek taraflı indirime giderken, ödemeleri kafasına göre geciktirirken TFF gıkını çıkarmadı. Çıkaramazdı, çünkü Katar Emirliği ile Beştepe arasındaki ilişki buna müsaade etmezdi. Buna bağlı olarak TFF Başkanı ve devletin büyük işlerini yapan müteahhit Özdemir de Beştepe’den izinsiz bir adım atamazdı zaten.
TFF, Kulüpler Birliği’nin ısrarıyla yeni ihale sürecine girdi gelecek sezonlar için ama haftalardır sonuç çıkmıyor! Daha doğrusu çıkamıyor… Farklı platformlara bölünen ihalenin bir kısmını Saran Grubu alıyor, bir kısmını Katarlılar ama Katarlılar diyor ki “Ya hepsi ya hiç!”.

Böylelikle ihale süreci kilitlenmiş durumda. Kulüpler de bir yandan bir şirket kurup ihaleyi kendileri almak gibi bir plan da konuşuyor… Kim düşecek kim kalacak, belli değil. Şirketi kim kuracak haliyle, o da belli değil. Her sene düşecek ve çıkacaklar değişecek, haliyle şirketin yapısı nasıl olacak, belli değil… Bravo TFF! Ticari gelirlerin minimuma indiği, tribünün boşaldığı bu süreçte Süper Lig’in tek garantisi olan yayın hakları konusundaki ‘başarılı’ süreç yönetiminden dolayı alkışlıyoruz!

HAKEM DEPREMİ

TFF yayın ihalesinde işin içinden çıkamadan bir de hakem depremi yaptı! Hakemlerle ilgili kararları lig başlamadan ya da kısmi olarak revizyon anlamında devre arası yapabilirsiniz… Ancak ligin bitmesine 10 hafta kala bu kadar radikal kararları almanın gerekçesi nedir? Futboldaki çöküşün günah keçisi midir oyunun dışına çıkarılan hakemler? Kim hangi kritere göre kaldı, kim hangi kritere göre gitti hem de sözleşmeleri sürerken 2022 sonuna kadar? Türk futbolundaki çöküşün tek nedeni hakemler mi? O alandaki çürük yapılaşmaya, kastlaşmaya çanak tutunlar kim? Sözleşmeleri sürenlere tazminat doğmayacak mı? FİFA Kokartlı olanların Avrupa ve Dünya klasmanındaki görevleri ne olacak? Hakemler futboldaki çöküşün ve güvensizliğin en son halkası. Önceki halkalar ne olacak? Bir zamanlar, çocukluğumda şike ayyuka çıkmıştı ve çare olarak yabancı hakemlere başvurulmuştu! İsterseniz bırakın doğru düzgün hakem yetiştirmeyi ve yine o yola başvurun!

Hakem depreminde Süper Lig’deki bazı kulüplerin bastırmasının etkili olduğu anlaşılıyor bu konjonktürde. Öteyandan, Kulüpler Birliği’nin TFF’nin bu kararını sezon sonunda uygulamaya koymasını isteyeceği de kulislerde konuşuluyor.
MHK Başkanı F. Gündoğdu kim, FİFA Kokartlı hakemler kim? Gündoğdu Süper Lig’de maç yönetmemiş, FİFA Kokartlı hakemleri diskalifiye ediyor…

KALANLAR VE GİDENLER

TFF’nin kararına göre göreve devam edecek saha hakemleri şöyle: Y. Kemal Uğurlu, Halil Umut Meler, Atilla Karaoğlan, Arda Kardeşler, Erkan Özdamar, Ümit Öztürk, Mete Kalkavan, Ali Şansalan, Sarper Barış Saka, Zorbay Küçük, Yasin Kol, Volkan Bayarslan, Kadir Sağlam, Kürşad Filiz, Çağdaş Altay.

Yalnız, Mete Kalkavan arkadaşlarının görevine son verilmesi üzerine istifa etti. Hatta bazı yan hakemler de kalan maçlar da görev kabul etmeyeceklerini duyurdu tepki olarak.

TFF’nin görevlerine son verdiği hakemler ise; Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Hüseyin Göçek, Ali Palabıyık, Abdülkadir Bitigen, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Mert Güzenge, T. Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya. Özgür Yankaya ise sadece VAR’da görev alacak Özgür Türkalp, Emre Malok ve Erkan Engin ile birlikte.

Cüneyt Çakır gibi Dünya Kupası’nda görev alacak tek elit Türk hakemini, FİFA Kokartlı Fırat Aydınus’u Türk hakemliğini, Türk futbolunu uluslararası arenada küme düşürmek için mi oyunun dışına çıkarıyorsunuz Bay Özdemir? Hakemlerin derneği nerede? Tepki sadece Kalkavan ve birkaç yan hakeme mi kaldı?
Tabii görevlerine son verilen hakemlerin geçen hafta pazartesi de dahil olmak üzere karardan bir gün öncesine kadar görevde olduklarının da altını çizelim.

SORUNUN TEMELİ VE ÇÖZÜM

FİFA ve UEFA çevreleri de şokta ligin bitmesine 10 hafta kala alınan karar dolayısıyla. Neymiş? MHK’dan karar gelmiş, Özdemir de TFF Yönetim Kurulu’nu toplamış ve oybirliği ile karar onaylanmış! Külahıma anlatın! Oysa cümle alem farkındaki futboldaki çöküşün ayyuka çıkmasının kabulüdür bu kararlar. Ne var ki TFF yönetimini, kurulan düzeni aklayamaz. Takke düşmüş, kel gözükmüştür artık.
Çözüm ise siyasetten bağımsız, futbolun içinden gelenlerle oluşacak gerçek özerk bir TFF’dir. Legal ve illegal iddiadan uzaklaşmalıdır. Burada saymak istemiyorum ama futbolun unsurlarının içinde olduğu bir ‘iddia’ düzeni de var! Beştepe düzeninin perişan ettiği Türk futbolunun kurtuluşu, esenliğe çıkması başka türlü mümkün değil. Düzen değişmeli. Yoksa o hakem gitmiş, bu hakem gelmiş… Aynı tas aynı hamam gider.

Etiketler
FIFA Bolu Futbol