Ege adalarını uzmanlarına sordum

Anlaşılıyor ki, vatan toprağı 18 Türk adasının Yunanistan tarafından işgalinden ve 12 adanın silahlandırılmasından AKP'nin de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...

Anlaşılıyor ki, vatan toprağı 18 Türk adasının Yunanistan tarafından işgalinden ve 12 adanın silahlandırılmasından AKP'nin de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da hiçbir rahatsızlığı yok.

Anlaşılıyor ki, vatan toprağını koruması gereken Türk Silahlı Kuvvetlerinin de vatan toprağının işgal edilmesi umurunda dahi değil.

Anlaşılıyor ki, 12 ada için "eylem emri" veren MHP lideri Devlet Bahçeli, 18 Türk adasının işgali konusunda ortağı AKP'ye karşı dün yazdığım parti görüşünün takipçisi değil.

Hiçbirinin Kardak kayalığına dikilen Yunan bayrağının indirilmesi emrini veren Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller kadar yürekli değil.

Değerli okurlarım,

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve MHP eski milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile hem 12 Adayı hem de 18 Türk adasını konuştum.

Halaçoğlu dedi ki;

"1915'te Londra Paktı denilen anlaşmada bu adaların tamamı İtalya'ya bırakılıyor. Osmanlı'nın temsilcilerinden biri Rumbeyoğlu Fahreddin Bey'dir.

Bakınız itiraz eden hiçbir padişah yok. O yıl Çanakkale Boğazı'na dayanıyorlar "Çanakkale geçilmez" destanı yazıyoruz.

Rumbeyoğlu Fahreddin Bey kim mi?

Türk milleti Kuvayı Milliyeyi kurmuşken, bu adam Kuvayı Milliye'nin karşısına Damat Ferit'in kurduğu 'Kuvayı İnzibatiye' ile çıkan adamdır.

Yunan ordusunun yanında olmuştur.

12 Adaları İtalya'ya bırakan heyetin içerisinde işte bu adam vardı."

- Soru: Uşi anlaşması ile Lozan antlaşmasının arasında ne fark var?

Halaçoğlu: "1912'de imzalanmış Uşi Anlaşması'nın ismini aldığı Uşi, Lozan'ın semtidir.

Bizim 1923'te imzalanan Lozan Barışı ile bu anlaşma birbirine karıştırılmasın diye bu anlaşmaya Uşi denmiştir.

Sahte kiralık tarihçiler, yani Kadir Mısıroğlu, Armağan ve çetesi, ismi çarpıtarak Adaların Lozan Anlaşması'nda gittiğini söylüyorlar.

Halbuki 1912 tarihli o Lozan başka, 1923 tarihli bu Lozan başka.

1923 Lozan Anlaşması ile Ege'de birçok ada Türkiye'ye geçmiştir.

Bu adalar AKP döneminde maalesef Yunanistan'a bırakılmıştır."

- Soru: Türk Tarih Kurumu başkanlığınızda hükümeti uyarmadınız mı?

Halaçoğlu: "Başkan olarak 'Ege'de Temel Sorun: Egemenliği Tartışmalı Adalar' adlı kitap AKP iktidarı döneminde 2004 yılında yayınlandı.

Ancak Türk adaları da o tarihten başlayarak bir bir işgal edildi.

Sayın Devlet Bahçeli, 12 ada ile ilgili şunu değerlendirmeli. Bu adalarla ilgili Lozan'da varılan anlaşmanın Türkiye için çok büyük önemi var.

Destek verdiği bugünkü hükümet, maalesef önce kendine çeki düzen vermeli.

Lozan'ı kadük hale getiren kararlar almamalı.

Mesela Lozan'da Rum patriğinin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olması şartı çiğnenerek, Türk uyruklu olmayan biri getirildi.

Keza İstanbul kazaları dışında herhangi bir şehre Metropolit ataması yapılmayacağı hükmü çiğnenerek; İzmir, Trabzon, Bursa, Kütahya ve Isparta'ya Metropolit atandı.

Batı Trakya'da Türklere tanınan haklar görmezden gelinerek kendi kaderlerine bırakıldı.

Sayın Bahçeli, bunları da desteklediği hükümete 'Siz ne yapıyorsunuz' diye sormalı."

Değerli okurlarım,

Vatan toprağı 18 Türk adası ve 12 adalar konularında müthiş vatanseverlik gösteren Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım dedi ki:

"Türkiye ile birlikte toplam 8 devletin taraf olduğu 1923 Lozan Antlaşması'nın 15. Maddesi İngiltere, Fransa, Yunanistan, Yugoslavya, İtalya ve Lozan'a taraf olmayan 16 devletin katılımı ile 1947'de değiştirilerek Paris Antlaşması imzalandı.

Yapılan değişiklik ile Onikiada'nın egemenliği İtalya'dan alınarak Yunanistan'a verildi.

Lozan Antlaşması'na taraf olan 8 devletin oy birliği veya üçte iki oy çokluğu olmadan yapılan bu değişiklik, Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi ve BM Antlaşması'na uygun olarak yapılmadığı için uluslararası hukuk kurallarına göre meşru bir değişik değildir.

Lozan Antlaşması'nın 15. Maddesi esaslı bir şekilde ihlal edilmiş, sona ermiş ve geçerliliğini kaybetmiştir.

Türkiye, 1947 Paris Antlaşması'na taraf olmadığı için Türkiye açısından hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

Yunanistan'ın 12 ada üzerinde de egemenlik hakkı yoktur.

Yunanistan, Onikiada bölgesindeki;

- Rodos Adası'na 1 Yunan Mekanize Tümeni; İstanköy Adası'na 1 Yunan Mekanize Tugayı konuşlandırdı.

- Batnoz, Lipso, İleriye, Kelemez, İstanbulya, İncirli, Sömbeki, İleki, Kerpe ve Meis olmak üzere toplam 10 adaya da Tabur- Alay seviyesinde askeri birlik konuşlandırdı.

- İstanköy ve Rodos Adası'na havaalanları inşa edip savaş uçakları yerleştirdi.

Böylece 14 adadan 12'si silahlandırıldı.

Yunanistan, 12 ada ve 18 Türk adası üzerinde bulunan bütün askeri birliklerini ve vatandaşlarını ana kıtasına çekerek adaları derhal boşaltmalı ve adaları Türkiye'ye iade etmelidir."

Değerli okurlarım,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz için "düşmanlarımıza hodri meydan diyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Bahçeli de 12 ada için destek verdiğine göre vatan toprağı 18 Türk adasını da katarak Yunanistan'a, "Topraklarımızdan defol, yoksa yeniden denize dökeriz…" der misin?

Etiketler
Ordu