Korono nelerin sonu neyin başlangıcı?

KAYDA GEÇSİN Korona Faciasının ilk sonucu nedir diye soracak olursak ; aklı hala başında olan insanlığın şimdi birlikte onarmak , korunmak için...

KAYDA GEÇSİN

Korona Faciasının ilk sonucu nedir diye soracak olursak ; aklı hala başında olan insanlığın şimdi birlikte onarmak , korunmak için mobilize olma zamanı , işin çok özeti bu .

Hafife alınacak bir durum yok , esprisini yapmak bir yana bu konu dışında bile komiklik yapanlara bile şu sıralar tahammül yok .

Sistemin ; kafeleri ,eğlenceleri , alışverişleri , görgüsüzlükleri, teşhirleri AVM’leri , aşkları , skandalları yani bir nevi ‘modern zaman hedonizmi’ dünyada fena halde duvara çarptı.

Şimdi iş ciddi , bu işlerin içinden çıkmak ciddi organizasyon, zeka mobilizasyon tecrübesi istiyor .

Bu sivil disiplinin bir başına başarabileceği bir durum değil, nitekim Çin örneğinde gördük ki hastaneler kurdular, iyileştirdiler şimdi hastaneleri yeni ihtiyaçlara göre dönüştürüyorlar, süratle vakit kaybetmeden mobilize olmaları bir askeri disiplin sonucudur, sivil disiplinin gücü yetmez , böyle durumlarda askeri disiplinlerin koruyucu gücü elbette lazımdır , nerede sahra hastanelerimiz, askeri doktorlarımız , nerede ? Başı açık , örtülü herkese lazımlar bilmem şimdi anlayabildik mi ?

Elbette demokrasiden , özgürlüklerden yanayız , elbette darbeler , militarist rejimlerden yana değiliz ancak şunu da kabul edelim ki demokrasinin rasyonalitenin önüne geçtiği yanlış anlaşmalardan sonra böyle kriz anlarında ne olur görüyoruz.

‘Yatıştırıcı Siyaset’ i bile beceremeyen , bırakın etkiyi , oyalayıcı niteliğini tamamen yitirmiş ‘medya iktidarı’ ekranlarda , iktidar yanlılarının muhalefet bile değil eleştirel bakışı olan gazetecilere , kendilerini göstermek ya da yaranmak için edepsiz saldırıları hiç bir şeye çare değil , iyileştirmez ama sakinleştirir özelliğini de kaybetti . Bu döküntülükler iktidara , medyaya yakışmıyor , istediklerini de sanmam,sadece medyada tasfiye yapamaz haldeler nedense, nedenleri beni aşar .

Öte yandan kendini güya laik , Sözde Atatürk’çü rol model görüp, böyle bir ortamda önplana çıkmak isteyip saçmalayan , sloganlar üretmeye kalkan medya hokkabazlıklarıyla sinirlerimizi germeye de gerek yok , zor değil yahu çekin bunları geri ekranlardan zaten sinirler bozuk daha da bozmanın faydası ne ?

Bunların al birini vur ötekine ,kafi derecede zarar verdiler . Susmaları lazım .

Sokağa çıkmayacağız , yayılmayı önlemek için en önemli tedbir bu

lamı cimi yok bu konuda fikir beyan edip fikir çeşitliliği üzerine ekran tartışmaları ne saçmalıktır , ayıp çok ayıp .

Gelelim İtalya ile bağlantılara , bir kız elinde belediyeden aldığını söylediği izin kağıdını boş sokakta sallıyor ‘İngilizce doldurdum’ dediğine göre İtalyanca bilmiyor , durumu anlamamış çünkü kimse belediyeden sokağa çıkmak için izin kağıdı filan almıyor ,

Bir başka bağlantı belli İtalyan’la evli bir Türk kızımızdan o da İtalyanca bilmiyor , çocuk yapmış kayınvaldesiyle oturuyorlar , ev bahçeli hava almaya çıkıyorlar ama komşularla yaklaşmıyorlar , sunucu villa mı diye soruyor hani utanmasa ev sizin mi beyin maaşı nedir filan diye devam edecek , ve fakat bağlantı yaptıkları kızımız zaten Türkçeyi de zor konuştuğundan ve anladığından herhalde sunucuda sıkılıyor bağlantı bitiyor.

Çok mu arıyorsunuz bu ileri zekaları yurt dışından bağlanmak için , yoksa yöneticiler bizlerle kafa mı buluyorlar ?

Herkesin her konuda konuşabildiği ekran , iletişim demokrasisi fena halde sınıfta kaldı .

Bundan sonra ne mi olur , bu durum modern totaliter rejimlere zemin hazırlar mı , hazırlar .

Demokrasi böceği televizyoncu sonra , biraz cilveli sokağa çıkma yasağı ister ve muhtemelen bir yerden bu ihtimali duymuştur ve haklıdır , bu durumlar yanlış adamları haklı, hatta kahraman bile yapar.

Dünyada her türlü ‘Hazırlık’ lar uzun sürer bizim ise hazırlıksızlığımız çok uzun sürdü.

Sabah akşam mahalle karısı programları , dizilerde hukuk yerine mafia güzellemeleri , çok eşli doğulu ağa beyefendilerin aşkları , dizi karakterlerine tahliller , güya görgüsüz burjuva alayları mizahı cehalet ve ileri gitmiş medeniyetin alay paradileri sanan cehalet filan derken duvara fena tosladık .

Asıl kamu yayıncılığıyla ilgili ciddi önlem almak zamanı ancak bu hale getirenleri görevlendirip kendilerini kutsamalarına devam sağlamakla olacak iş değil.

Şimdi olanlar bana Orwell’in sözlerini hatırlatıyor ,

Orwell’in ‘Tarih 1936 da durdu , sonrası propogandadır’sözlerini bir kere daha düşünmek lazım .

Öküz altında buzağı aramak küresel komplo teorileriyle kafa ütülemek yerine Orwell’in 1943’de yazmış olduğu ‘İspanya Savaşına Geriye Bakış’ isimli denemesinde yer alan sözlerini iyice anlamaktan yanayım .

Radikal ideolojilerin toplulukları eğitim ve sürekli bir propaganda akışıyla esir alması ne sonuçlar vermiş , Orwell’e göre bakacak olursak ; yalanlarla bir tarih yazılmasından rahatsız , ve zamanla yalanların gerçek kabul etmesinden endişeli.

Uzun lafın kısası eğer Orwell’in saptamaları gerçek ise , geçmişin propogandaları şimdinin tarihi oldu bile, bu işin korkutucu yanı çünkü gelecek nesiller propagandayı tarih olarak bilecekler !

Birinci dünya savaşından canını kurtarıp sağ çıkabilenlerin nihayet savaş bitti diye sevinirken insanlığın birincisinden daha beter II.Dünya savaşına yakalanması , bu savaşları kimler , neden, savaştan bu kadar ızdırap çeken insanlara rağmen nasıl çıkarıyorlar diye düşündürüyor.

Ve sistemik bir Yahudi soykırımını kim inkar edebilir, kimsenin ettiği yok zaten . Yahudilerin , ve Hiroşima’da sivil halkın başına gelenler savaş sonrası II.Dünya Savaşının tarihteki maliyetini 50-85 milyon insan ölümüyle dünya tarihinin en kanlı , küresel askeri savaşı yapıyor , ve tabii insanlık tarihinin en kanlı utanç verici sahifeleri.

İnsanlığın yeni bir savaşa mı yoksa artık savaşları ortadan tamamen kaldıracak yeni bir düzene mi yolculuğu bilemiyorum .

Siyasetin , siyasilerin retoriği önemli , büyük laflardan korkarım , Churchill kitleleri etkileyen meşhur konuşmasında ne demişti hatırlayalım ‘ Sizlere kan, zahmet , gözyaşı ve terden başka verebileceğim bir şey yok ‘ diyip II.Dünya Savaşının açılışını

yapmıştı , bu sözleri söylediğinde bilinen bir kahramanlığı filanda yok ! Sadece akranlarını iğnelemekte usta bir adam !

Korona Virüsü pek çok şeyin sonu , umarım iyiliklerin başlangıcı olur ,bu ilk hazırlıksızlığımız değil , Allah Yardımcımız olsun akıl vermiş Rabbim , yeter ki kullanalım , orada öyle durunca faydası yok . Saygıyla Efendim Kayda Geçtik elimizden gelen budur .

necefugurlu@gmail.com