CHP'li Açıkel: Doktoralılar bile İş-Kur kapısında, Erdoğan hangi kalifiyeden bahsediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kalite, kalifikasyon noktasında kendini ispatlayan genç iş bulur" açıklamasına karşı genç işsizliğin tarihin en yüksek seviyesinde olduğu söyledi.

CHP'li Açıkel: Doktoralılar bile İş-Kur kapısında, Erdoğan hangi kalifiyeden bahsediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kalite, kalifikasyon noktasında kendini ispatlayan genç iş bulur" açıklamasına karşı genç işsizliğin tarihin en yüksek seviyesinde olduğu söyledi. Açıkel, “Doktoralılar bile İş-Kur kapısında, Erdoğan hangi kalifiyeden bahsediyor” tepkisini gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Açıkel, gençlerin sanki kendi eksikliklerinden dolayı iş bulamıyorlarmış gibi bir yaklaşımın, milyonlarca gençle ve onları zor şartlarda yıllarca okutan ve iş bulmalarını bekleyen ailelerle adeta alay etmek olduğunu söyledi. Açıkel, bunun işsiz gençlerle empati eksikliğinin yanı sıra, sorumluluk sahibi olması gereken bir devlet adamı ciddiyetiyle de bağdaşmadığını vurguladı.

Türkiye İş Kurumu’nun bültenlerindeki rakamlara yaptığı yazılı açıklamada dikkat çeken CHP’li Açıkel, 2021 yılı mart ayına dair verilerde Türkiye İş Kurumu’na işe yerleştirilmek için başvuran doktora mezunu sayısının 767, yüksek lisans mezunu sayısının 17 bin 688, lisans mezunu sayısının 417 bin 890, ön lisans mezununun ise 330 bin 331 olduğunu söyledi. Açıkel, bu rakamların sadece İş-Kur’a bireysel olarak başvuranlardan oluştuğunu anımsatarak, “Her iş arayan gencimiz İş-Kur’a müracaat etmiyor, İş-Kur’a başvurmayanları da eklediğimizde zaten diplomalı işsizliğin hangi boyutlarda olduğu ortadadır. TÜİK verilerinde dahi 15-24 yaş grubu için genç işsizlik oranı yüzde 27,1 seviyesinde, geniş tanımlı genç işsizliğe baktığımızda ise yaklaşık 5 milyon gencin işsiz durumda olduğu görülüyor” dedi.

“BANKA VE KAMU İŞTİRAKLERİ AKP’NİN ARPALIĞINA DÖNDÜ”

Sarayın üretimden ve istihdamdan uzak, tamamen ranta dayalı çarpık ekonomik düzeni nedeniyle gençlerimizin maalesef diplomalı, işsiz ve borçlu durumda olduğunu söyleyen CHP’li Açıkel, milyonlarca gencin KYK borçları ve GSS prim borçları nedeniyle e-hacizlere muhatap olduğunu ancak iktidarın gençleri işsiz oldukları için suçlayarak sorumluluğu üstünden atmaya çalıştığını ve empati yoksunu bir konuma düştüğünü ifade etti.

CHP’li Açıkel, “Gençlere dönük son eleştirileriyle Erdoğan, Türkiye’deki üniversitelerin nitelikli eğitim veremediğini mi itiraf ediyor” sorusunu yöneltti. İş-Kur’a iş bulma ümidiyle başvuran kişi sayısının şu an 2 milyon 663 bin 916 olduğunu söyleyen CHP’li Açıkel, bunlar arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının sayısının 766 bin 676 olmasına ve genel başvurular içinde eğitimlilerin oranının yüzde 30 seviyesinde olmasına dikkat çekti.

CHP’li Açıkel, “Banka yönetim kurulları ve kamu iştirakleri AKP’nin arpalığına dönüşmüşken, torpilliler birden fazla ballı maaş ile AKP’nin normal istihdam politikası haline gelmişken, AKP kartvizitiyle zenginleşen ofis personellerinin pudra şekeri beyanları ise hala hafızalarda tazeliğini koruyor. Durum böyle iken; Erdoğan’ın diplomalı ve diplomasız gençlerimiz hakkındaki bu haksız sözleri, gençleri ve aileleri depresyona sokan istihdam sorunlarının iktidarın umurunda olmadığını gösteriyor” dedi. (ANKA)

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan