İktidar medyası duyurdu: Yeni anayasa için nasıl bir yol haritası izlenecek?

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Acet, yeni düzenlemelerle birlikte seçim barajının düşürüleceğini belirtti.

İktidar medyası duyurdu: Yeni anayasa için nasıl bir yol haritası izlenecek?

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Acet, yeni düzenlemelerle birlikte seçim barajının düşürüleceğini belirtti.

Acet, "Peki yeni anayasa için nasıl bir yol haritası izlenecek" sorusunu sordu ve şu yanıtı verdi:

"AK Parti yeni anayasa için Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Bilim Kurulu’nun bir benzerini, yeni anayasa için oluşturacak. Yani anayasa için ilgili uzmanlardan oluşan bir heyet çalışacak.

Zikrettiğimiz usulden yola çıkarak geçmişteki tecrübelerden günümüzde de yararlanılacağı söylenebilir. 2007’de siyaset dışındaki anayasa uzmanlarına (Ergun Özbudun başkanlığında) bir anayasa taslağı hazırlatılmıştı.

İlk etapta her partinin kendi çalışmasını yapması, tamamlaması, devamında metinler olgunlaşınca, müzakere sürecinin başlaması öngörülüyor. O safhada partiler arası görüşme trafiğinin başlaması düşünülüyor."

Acet, seçim barajının düşürülmesi konusunda ortak bir irade oluştuğunu ancak oranın ne olacağının belli olmadığına değindiği yazısındı, "Yüzde 10’luk baraj, ‘yönetimde istikrar, temsilde adalet’ ilkesi gözetilerek getirilmişti. Yeni sistemle yönetimde istikrar sağlandığı için temsilde adaleti gözetmek adına barajla ilgili adım atmanın önünde bir engel kalmadı.

Baraj düşecek ama acaba kaça düşecek" sorusuna yanıt olarak da, "Yüzde 7 oranı basında ağırlıklı bir seçenek gibi yansıtıldı" ifadelerini kullandı.

Acet, "Ancak benim edindiğim izlenim, dünya örnekleri o yönde olduğu için yüzde 5 ihtimali de seçenek dışı değil. Hatta, barajın hepten kalkması gibi bir seçenek bile tümden denklem dışında diye düşünülmemeli" yorumunu yaptı.

Etiketler
Yeni Şafak Seçim Seçim Barajı