Berat Albayrak gitti yabancı yatırımcı geldi: Milyarlarca liralık alım!

Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından yabancı yatırımcının elindeki menkul kıymet değeri yaklaşık 6,7 milyar dolar arttı

Berat Albayrak gitti yabancı yatırımcı geldi: Milyarlarca liralık alım!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her hafta yayımladığı "Menkul Kıymet İstatistikleri" ile hem yabancı yatırımcının hem de yurt içinde yerleşik olanların Türkiye'deki tahvil ve hisse senetlerinden ne kadarını elinde tuttuğunu açıklıyor. Öte yandan, Türkiye ile Katar Borsa İstanbul'da yüzde 10'luk hissenin alımına ilişkin anlaşma imzaladı.

Yurt dışındaki yatırımcının elinde tuttuğu toplam tahvil değeri 13 Kasım'daki 5 milyar 803 milyon dolar değerinden 20 Kasım'da 6 milyar 151 milyon dolara yükseldi.

Yabancı yatırımcının elinde tuttuğu devlet tahvili değeri Ocak 2020'de 15 milyar 481 milyon dolardı. Yani yaklaşık 11 ayda 9,3 milyar dolarlık yabancı çıkışı oldu.

SON İKİ HAFTADA 5,5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE HİSSE SENEDİ ALINDI

Independent Türkçe’den Gökçen Tuncer’in haberine göre, piyasada son iki haftadır devam eden olumlu hava ile 6 Kasım'dan bu yana yabancılar tarafından yaklaşık 1,2 milyar dolarlık tahvil alınmış oldu.

Ocak 2020'de 33 milyar 377 milyon dolar değerinde hisse senedini elinde tutan yabancı yatırımcının 20 Kasım haftası itibarıyla elinde tuttuğu hisse senedi ise 25 milyar 194 milyon dolar oldu. 13 Kasım'daki hisse senedi stoku 23 milyar 400 milyon dolardı.

Sene başından bu yana 8,1 milyar değerindeki hisseden çıkış yapan yabancı yatırımcı, sadece son iki haftada 5,5 milyar dolar değerinde hisse senedi aldı. Yani, sene başından bu yana hisse senedi ve tahvil stoku 17,4 milyar azalan yabancı yatırımcının son iki haftada elinde tuttuğu menkul kıymetin değeri 6,7 milyar dolar arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış net değişim verilerine göre ise yabancı yatırımcı, 20 Kasım haftasında 389 milyon dolar hisse senedi, 175 milyon dolar tahvil aldı.

KATAR’DAN BORSA İSTANBUL HAMLESİ

Bloomberg HT’nin aktardıklarına göre, Türkiye ile Katar Borsa İstanbul'da yüzde 10'luk hissenin alımına ilişkin anlaşma imzaladı. Katar Devleti’nin yatırım fonu olan QIA’ya devredilecek paylardan sonra Varlık Fonu, Borsa İstanbul’un yüzde 80,6’lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.

TVF CEO’su Zafer Sönmez ile QIA CEO’su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen bir törenle imzalanan anlaşma, Borsa İstanbul’un yönetişimi için iki kurumun gelecekte yapabileceği işbirliğini de kapsıyor.

TVF, hâlihazırda yüzde 90,6’lık payıyla Borsa İstanbul’un en büyük pay sahibi konumunda bulunuyor. Katar Devleti’nin yatırım fonu olan QIA’ya devredilecek paylardan sonra TVF, Borsa İstanbul’un yüzde 80,6’lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.

Etiketler
Berat Albayrak Yabancı yatırımcı Hazine ve Maliye Bakanı