Kargo çalışanlarına ücretsiz maske, eldiven ve dezenfektan dağıtıldı mı?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, karantina günlerinde kargo çalışanlarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Kargo çalışanlarına ücretsiz maske, eldiven ve dezenfektan dağıtıldı mı?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verdiği soru önergesinde kargo çalışanları için koronavirüs salgını için yeterli önlemlerin alınıp alınmadığını sordu.

"Corona Virüs Salgını ile mücadele kapsamında Türkiye genelinde alınan tedbirler neticesinde kargo şirketleri bazında bir önlem alınmadığı, kargo şirketleri çalışanlarının çalışma yüklerinin ve saatlerinin arttığı, dönüşümlü çalışma sistemine geçilmeyerek kalabalık çalışma ortamında bulunmaya ve korunmasız bir şekilde çalışmaya devam ettikleri iddialarına yönelik haberler basına yansımıştır." diyen Tanrıkulu, vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımının E-Devlet Sistemi üzerinden yapılan başvurular akabinde PTT Kargo aracılığı ile dağıtılacağına dikkat çekerek aşağıdaki soruların yanıtlarını istedi:

1. Corona Virüs Salgını ile mücadele kapsamında Türkiye genelinde alınan tedbirler neticesinde kargo şirketleri bazında bir önlem alınmadığı, kargo şirketleri çalışanlarının çalışma yüklerinin ve saatlerinin arttığı, dönüşümlü çalışma sistemine geçilmeyerek kalabalık çalışma ortamında bulunmaya ve korunmasız bir şekilde çalışmaya devam ettikleri iddiaları doğru mudur?

2. İddialar doğru ise, kargo şirketlerinin Corona Virüs kapsamında alınan dönüşümlü ve çalışma saatlerinin kısaltılması tedbirleri bakımından denetlenmemesinin ve sıklıkla basına yansıyan şikayetlerin dikkate alınmamasının gerekçesi nedir?

3. Kalabalık çalışma ortamında bulunan çalışanlardan birinin virüsle temas etmesi akabinde önce çalışma ortamına, akabinde kargo dağıtımına çıktığında virüsü dağıtım yaptığı kişilere yaymasına karşın ne tür somut önlemler alınmıştır?

4. Kargo şirketi çalışanlarına ücretsiz maske, eldiven ve dezenfektan dağıtımı yapılmış mıdır?

5. Vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımının E-Devlet sistemi üzerinden yapılan başvurular akabinde dağıtımı için PTT Kargonun seçilmesinin gerekçesi nedir?

6. Türkiye genelinde 14 bin çalışanı olduğu belirtilen PTT Kargonun diğer kargo işlemleri de devam ederken, yaklaşık 25 milyon haneye kaç günde nasıl maske dağıtılacağı planlanmış mıdır?

7. PTT’de kargo dağıtımına çıkacak olan çalışanların Corona Virüsü taşımadığından nasıl emin olunmaktadır? Düzenli olarak Corona Virüs Testi yapılmakta mıdır?

8. PTT çalışanlarının maske, eldiven ve dezenfektan isteklerini dile getirmeleri akabinde sürgün edildikleri iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise, sürgünün gerekçesi ve izahı nedir?

9. 8 Nisan 2020 tarihi itibariyle Corona Virüs Testi pozitif çıkan kargo dağıtım görevlilerinin sayısı nedir? Çalıştığı kargo şirketlerine göre dağılımı nedir?

10. Gıda ve temizlik ürünleri başta olmak üzere, acil ihtiyaçlar dışında online satış ve kargo işlemlerinin durdurulmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Milletvekili Sezgin Tanrıkulu