Ömer Laçiner, AKP ve MHP'nin oy oranlarını açıkladı

Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, TV5'te Yıldıray Oğur'un moderatörlüğünü yaptığı Medya Analiz programına konuk oldu.

Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, yerel seçimlerde AK Parti'nin oyunun yüzde 40'ın altına düştüğüne işaret ederek, iktidarını sürdürmesinin MHP'ye vereceği tavizlere bağlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan 3 Nisan'da İstanbul seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan il genel meclisindeki AK Parti çoğunluğuna göndermede bulunarak, CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun seçilmesi halinde belediyeyi yönetemeyeceği savunmuş, "Çoğunluğu bizde. Şu anda hala her şey devam ediyor. Öyle de olsa, bunlar neye dönmüş biliyor musun, bunlar topal ördek" demişti.

Öte yandan geçen cumartesi konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli ise oy oranlarının yüzde 7 seviyesinde olduğu iddialarına yönelik olarak "Oylarını en çok artıran parti MHP olmuştur. 31 Mart'ta partilerin oy dağılımı en sağlıklı şekilde il genel meclisi seçimlerinde görülecektir, bu çerçevede partimizin aldığı oy oranı yüzde 18,81'dir" diye konuşmuştu.

Ömer Laçiner, TV5'te Yıldıray Oğur'un moderatörlüğünü yaptığı Medya Analiz programına konuk oldu.

Seçim sonuçları analizlerini paylaşan Laçiner, 'cumhur ittifakı' üyesi MHP'nin oylarının yüzde 11-13 bandında bulunduğunu, AK Parti'nin oy oranının ise yüzde 40'ların altına düştüğünü söyledi. Erdoğan'ın iktidarını sürdürmek için MHP'ye muhtaç hale geldiğini belirten Laçiner "İmamoğlu'na söylediği 'topal ördek' hikayesi kendi başına gelecek" dedi.

MHP'nin 'cumhur ittifakı'nın bileşeni olmasına rağmen iktidar ortağı olmadığına ve kimi zaman AK Parti'yi eleştirdiğine dikkat çeken Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, AK Parti'nin gelecekteki zorlukları göğüslemek için MHP'yi fiili olarak koalisyonun bir ortağı olmaya zorlayacağını, ancak bu sefer de MHP'nin AK Parti'nin kaldıramayacağı kadar taviz isteyeceğini savundu.

"AK Parti, MHP'nin desteğinin geriye çekilmesini kaldıracak lükste değil" diyen Laçiner, AK Parti'nin oldukça zorlu bir durumda olduğunu belirterek tökezlemesi halinde bir takım AK Partili'lerin partiyi terk edeceğini savundu.

AK Parti ile MHP'nin yaptığı ittifakı geçmiş senelerde Gülen Cemaati (FETÖ) ile yapılan işbirliğine benzeten Laçiner, söz konusu iki partinin farklı tarihselliğe sahip olduğuna ve rekabet halinde bulunduklarına da işaret ederek, "Bu kadar ayrı tarihlerden gelenler, birbirleriyle bu kadar mücadele etmiş olanlar, bu kadar kaynaşamazlar, bir şey olacak. (Gülen Cemaati zamanında) İktidar konsolide olduğu zamandan itibaren bu hesaplaşma başladı zaten, benzer hikayede MHP ile olabileceğine dair kuvvetli potansiyel var" diye konuştu.