AKP'de imaj krizi! Erdoğan kabineyi değiştirip faturayı o bakanlara kesecek

Toplum önünde imajı yıpranan AKP'de Erdoğan'ın kabineyi değiştirmesi bekleniyor. Bekir Pakdemirli, Ruhsar Pekcan, Zehra Zümrüt Selçuk, Mehmet Nuri Ersoy'un yanı sıra çok sayıda bakanın görevden alınması bekleniyor.

AKP'de imaj krizi! Erdoğan kabineyi değiştirip faturayı o bakanlara kesecek

Büyük Kongre hazırlığındaki AKP’nin İstanbul İl Kongresi dışındaki tüm kongreleri tamamlandı.

Birgün'ün aktardığına göre; AKP Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın açıklamasına göre kongre sürecinde parti teşkilatındaki değişiklik yüzde 70’lere ulaştı.

Bugün İstanbul İl Kongresi’nin yapılmasıyla Büyük Kongre öncesi süreç sona erecek. AKP’deki beklenti, teşkilattaki yenilenmenin merkez organlarına da yansıyacağı yönünde. Bu beklenti, Ankara kulislerinde yanıt bekleyen çok sayıda soruyu akıllara getiriyor. Tek belirleyicinin Saray olması konuşulanları, bilgiden çok beklentiler şekillendiriyor.

KONGREYİ GÖLGEDE BIRAKIYOR

Kongre ile AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) gerçekleşmesi beklenen değişim, kabine revizyonunun gölgesinde kalıyor. Parti lideri Erdoğan’ın, genel merkezde yapacağı değişikliklerden önce bakanları değiştireceği beklentisi yüksek.

Sık sık, “Bugün, yarın, bir haftaya kadar kesin” ifadeleri ile dile getirilen iddialar bugüne kadar gerçekleşmedi. Ancak Erdoğan’ın bu kez pandemi ile birlikte buhrana dönüşen yönetim krizini aşmak için parti vitrininden önce kabineyi değiştirmek zorunda olduğu konuşuluyor. Deyim yerindeyse ‘kabine toto’da Bekir Pakdemirli, Ruhsar Pekcan, Zehra Zümrüt Selçuk, Mehmet Nuri Ersoy gibi her değişiklikte adı geçen isimlerin bu yenilenmeye yetmeyeceği, yeni isimlerin de buna eklenebileceği bildiriliyor.

SOYLU BİLMECESİ

Kabinenin tartışmalı isimlerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hakkında en fazla “Görevden alır mı, alırsa yeni görevi ne olur, yoksa tamamen uzaklaştırılır mı?” sorularının sorulduğu isim… Soylu’nun sert ve güvenlikçi politikalarla özdeşleşen imajının, batının yanı sıra iç kamuoyuna verilecek ılımlı mesajların inandırıcılığına gölge düşürdüğü değerlendirmelerinden hareketle daha pasif bir göreve çekileceği de konuşulanlar arasında. Ancak tabanda da karşılığı bulunduğu bilinen Soylu'nun üzerinde kolayca oynanacak bir isim olmadığına da dikkat çekiliyor.

DAMAT NE OLACAK?

Ekonominin çöküşündeki rolünün gizlenemez hale gelmesi üzerine “görevden af talebi” kabul edilen Berat Albayrak ismi yeniden öne çıktı. Erdoğan’ın, Albayrak döneminin ekonomi politikalarının tümünden vazgeçilmesine, kadrolarının değiştirilmesine karşın “Aileme saldırıyorlar” diyerek sahip çıkmak zorunda kaldığı damadı Albayrak’a görev verilip verilmeyeceği de merak konusu. Albayrak’la ilgili tahminler, ‘yeniden görev verilmez’den başlayarak, ‘Genel Başkan vekili olur’a kadar gidiyor.

YILDIRIM YENİ VEKİL Mİ?

Başbakanlık, genel başkanlık, bakanlık yaptıktan sonra İstanbul Belediye Başkanlığı seçimini kaybetmesinin ardından unvanı “İzmir Milletvekili” olarak kalan Binali Yıldırım’ın yeniden vitrinde görev alması bekleniyor. Binali Yıldırım’a “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ya da Genel Başkan Vekilliği” görevlerinden birinin verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ERDOĞAN SARAY'A ÇEKİLİR Mİ?

Tüm bu tahminler Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılması olası değişikliklerden bağımsız düşünülmüyor. Buradaki belirleyici soru da "Erdoğan, Saray'a çekilir mi?" Sorusu. Ancak Erdoğan'ın liderliğini Ahmet Davutoğlu, Abdulah Gül örnekleri hatırlatılarak başka bir isimle paylaşmayacağı, yakın çevresinde güveneceği insan sayısının sürekli değiştiği, kürsülerden beslendiği hatırlatılarak bunun mümkün olmadığı ifade ediliyor.

Ancak tüm bu arayışların sonuçsuz kalabileceği, AKP'nin ülkeyi yönetmekte girdiği çıkmazın daha da derinleştiği, o nedenle vitrin değişikliklerinin AKP'yi "eski güzel günlerine" döndürmeyeceği beklentisi de yüksek...

Etiketler
Kabine Mehmet Nuri Ersoy Ruhsar Pekcan Bekir Pakdemirli