Ayşe Sucu'dan Ayasofya baş imamına: 'Belli çevrelere kendilerini duyurmak çabası içindeler'

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilk kadın din hizmetleri ve ilk kadın eğitim uzmanı Ayşe Sucu, Ayasofya’ya başimam olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın'ın Yılmaz Özdil'i hedef gösteren açıklamaları desteklemesine tepki gösterdi.

Ayşe Sucu'dan Ayasofya baş imamına: 'Belli çevrelere kendilerini duyurmak çabası içindeler'

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Ebubekir Sifil’in sosyal medya üzerinden Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil ve Tele 1’de program yapan Cüneyt Akman hakkında yaptığı ‘Öldüklerinde camilerimize cenazeleri sokulmasın’ sözleri büyük tepki topladı.

Cami olarak yeniden kullanıma açılan Ayasofya’ya başimam olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, kamuyonun büyük tepki gösterdiği Ebubekir Sifil’e destek verdi.

Twitter hesabından konuyla ilgili ayetler paylaşan Boynukalın’ın “Ebubekir Sifil hoca doğru söylemiş. Ancak bendenizi asıl düşündüren şudur: İslâm diyarı olmasıyla övündüğümüz şu ülkede birilerinin İslam’a kolayca dil uzatabilmesidir. Allah Müslümanları aziz eylesin!” dedi.

Sözcü Gazetesi'nin aktardığına göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilk kadın din hizmetleri ve ilk kadın eğitim uzmanı, Sözcü Gazetesi Yazarı Ayşe Sucu ise Boynukalın’ın paylaşımı için şu değerlendimeyi yaptı:

“Öncelikle ‘tekfir' kavramı eski dünya içinde siyasal ve hukuksal sonuçları olan bir kavramdır. Bugünkü hukuk devleti içinde bu kavramı kullanmak başlı başına bir tartışma konusudur.

İkinci boyutu, Pazartesi günkü yazımda da detaylarıyla açıkladığım gibi; bir insanın yorumları, değerlendirmeleri ve davranışları üzerinden kimse kimseyi tekfir edemez. İslam hukukunda, ehli sünnet anlayışında bunun yeri yoktur. Yılmaz Özdil beyin açıklaması doğrudan Diyanet'le ilgilidir, bir çarpıtma var ortada. Hangi ayetle dalga geçmiş? Ayeti bırak dini bir açıklama bile yapmamış.

Hedef gösteren bu isimler, belli çevrelere kendilerini duyurmak çabası içindeler galiba. Her şeyden önce bu yaklaşım bir devlet memuruna yakışmaz. Bir Diyanet görevlisi, bir din insanı, bir İlahiyat profesörü toplumun her bireyini kucaklaması, bir o kadar da siyasetten uzak durması gereken kişidir. ‘Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz ilkesine uygun hareket etmek gerekiyor'; hatırlatırım.”

Etiketler
Diyanet İşleri Başkanlığı Yılmaz Özdil