Okul öncesi eğitimciler Antalya'da buluştu

Ya-Pa Yaşam Paylaşım Eğitim Kurumları'nın düzenlediği bilgi ve deneyim paylaşım semineri, Antalya'da başladı.

Okul öncesi eğitimciler Antalya'da buluştu

Ya-Pa Yaşam Paylaşım Eğitim Kurumları'nın düzenlediği bilgi ve deneyim paylaşım semineri, Antalya'da başladı. Eski Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, Prof. Dr. Ayla Oktay, Oyuncu Yazar Özgür Özgülgün, Psikolog Ferhat Aydın ve çok sayıda eğitimcinin katıldığı seminerler 26 Ocak Pazar günü sona erecek.

Turhan Özüduru'nun kurucusu olduğu Ya-Pa yayınlarının düzenlediği 'Ya-Pa Yaşam Paylaşım Hocalardan Hocalara Bilgi ve Deneyim Paylaşım Semineri' 24 Ocak'ta Antalya'da başladı. Bu yıl 36'ıncısı düzenlenen seminerler, 26 Ocak Pazar günü sona erecek.

Eski Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, Prof. Dr. Ayla Oktay, Emekli Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı, Emekli Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nahide Yılmaz, Prof. Dr. Sıdıka Bulut, Oyuncu-Yazar Özgür Gözgülgün, Prof. Dr. İsmihan Artan, Psikolog Ferhat Aydın, Dr. Hakan Şahin'in de aralarında bulunduğu katılımcılar, okul öncesi dönemde cinsel eğitim ve gelişim, yaratıcı drama ile problem çözme teknikleri, STEM, robotik, kodlama eğitiminin okul öncesi programa entegrasyonu, çocuklar için sağlıklı beslenme, boşanma-kayıp-ayrılık-yas süreçlerinde çocuğa yaklaşım gibi birçok konuyu ele aldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM BAKIM MERKEZİ DEĞİL

Seminerin açılışında konuşan Eski Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, okulöncesi eğitimin bakım merkezi olmadığını belirterek, çocukların gelişimi için en önemli basamak olduğunu söyledi. Toptan, bakanlığı döneminde 160 gün olan eğitim-öğretim gün sayısını 180 güne çıkardıklarını kaydederek, bunun da yeterli olmadığını, 200 günü hedeflediklerini anlattı.

Emekli Okul öncesi Eğitim Genel Müdürü Remzi İnanlı da okul öncesinin bir eğitim olduğunu, bakım yeri olmadığının altını çizerek, “Geçmiş dönemde okul öncesi eğitim veren öğretmenlere, öğretmen gözüyle bakılmıyordu. Bakım yapan kişi sayılıyordu. Öğretmenler toplantıya dahi alınmıyordu. Artık bu günlerin geride kalmış olması çok önemli” diye konuştu.

'ÇOCUK 7'SİNDE NEYSE 70'İNDE DE ODUR'

Ya-Pa Yayınları Kurucusu Turhan Özüduru, 1984 yılından beri seminerler düzenlediklerini belirterek, 36 yıllık yolcuğunu şöyle anlattı:

“17 yıl Tokat'ta kitapçılık yaptıktan sonra İstanbul'a yayıncılık yapmak niyetiyle geldim. Hangi alanlarda boşluklar olduğuna baktım ve okul öncesi eğitimde olduğunu gördüm. Araştırma yapmak için İngiltere'ye gittim. Ardından ilkokul öncesi eğitim yayınları başladı. Bak-Öğren kitapları yayınladım. İlk kez 'Yaşam Paylaşım' sloganını kullandım. Vizyonumu ve misyonumu bu slogan üzerine kurdum. Bu amacı hayata geçirmek için de üniversitelerle tanıştım. Onlardam yardım almaya başladım. Slogana uygun kitaplar yapmaya başladım. Ancak pazarı oluşturmak, ihtiyacı yaratmak gibi bir zorlukla karşılaştım. Bu nedenle ilk olarak 1984 yılında İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Üniversitesi hocalarıyla birlikte bir seminer gerçekleştirdim. Arkasından anne-baba eğitim seminerleri yapmaya başladım.”

Okulöncesi eğitimin önemini vurgulayan Özüduru, “Bireyin tüm yaşamında kazanacağı zihinsel, bedensel başarının yüzde 70'inin tamamlandığı yerdir okulöncesi eğitim. Atasözü bile şöyle der; 'İnsan 7'sinde neyse, 70'inde de odur' Dolayısıyla bu yaşta kazanılan davranışlar kişiyi temsil eder.”

Etiketler
Antalya Okul