Erdoğan: Mustafa Kemal Libya'da ne arıyordu?

Erdoğan, "Son dönemde meşru Libya yönetimine çok ciddi desteklerimiz oldu. Gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu artıracak, karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğiz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile varılan anlaşmaya ilişkin, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in Libya’da verdiği mücadeleyi de unutmamalıyız. Madem Libya’nın bizimle ilgisi yok, öyleyse Gazi Mustafa Kemal orada ne arıyordu" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, sözlerine "Canını tehlikeye atma pahasına hangi mücadeleyi veriyordu. Demek ki Libya, canımız pahasına yanında yer almamız gereken bir yerdir" diye devam etti.

Cumhurbaşkanı, Gölcük Tersane Komutanlığında Yeni Tip Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Pirireis’in Havuza Çekme ve 5’inci Gemisi Seydialireis’in İlk Kaynak Töreni'nde konuştu.

Türkiye'nin KKTC ve UMH ile yaptığı anlaşmaların Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmeleri ve uluslararası hukuka uygun olduğunu söyleyen Erdoğan, "Türkiye ne Suriye’de attığı adımlardan, ne de Libya ile vardığı mutabakattan kesinlikle geri dönmeyecektir" şeklinde konuştu.

"Libya'ya askeri desteğimiz artabilir"

Daha önce talep gelmesi durumunda Libya'ya asker gönderilebileceği sinyalini veren Erdoğan, gerektiği takdirde bu desteğin boyutunun artırılabileceğini kaydetti.

Erdoğan şunları söyledi:

"Meşru Libya hükümetini yıkmaya yönelik çabaların yoğunlaşmasının sebebini gayet iyi biliyoruz. Son dönemde meşru Libya yönetimine çok ciddi desteklerimiz oldu. Gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu artıracak, karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğiz"

"Anlaşmalardan vazgeçersek bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar"

Yunanistan ve onu destekleyen bazı ülkelerin uzun süredir Türkiye'yi 'denize adım atamaz' hale getirmenin hazırlığı içinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, "Akdeniz’e komşu kimi Arap ülkeleriyle İsrail’in de benzer çabalarda olduğunu görüyoruz" dedi.

Erdoğan, "Bıçak gırtlağa dayanana kadar sükûnetimizden taviz vermedik. Ancak geldiğimiz noktada artık bu suskun çekingen politikayı sürdürme lüksümüz yoktur" ifadelerini kullandı. "Şayet KKTC ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek, bırakınız ekonomik faaliyetleri, bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar" diye devam etti.

"Türkiye'nin haklarına göz dikenler, meydanın boş olmadığını bilmelidir"

Erdoğan, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin, KKTC ve Libya ile yaptığı anlaşmalar uluslararası hukuka, BM sözleşmelerine ve benzer örneklere tamamen uygundur. Yüzde 1 oranında pay alabileceğimiz düzene asla razı olmayacağız. Deniz altındaki hidrokarbon aranmasında tamamen dışlanmış Türkiye’ye rıza göstermemizi kimse beklemesin. Türkiye’nin haklarına göz dikenler, meydanın boş olmadığını bilmelidir"

"Anlaşmanın haritası 10 yıl önce Kaddafi yönetimiyle çizildi"

Libya ile yapılan anlaşmanın uluslararası hukukla çelişen bir yönünün olmadığını ifade eden Erdoğan, "Kaddafi ile harita üzerinde konuşmuş, kendisiyle anlayış birliğine varmıştık. Ülkemizin Libya’ya bakan kara bölümüyle, Libya’nın ülkemize bakan kara bölümü çalışması, bize bu hakkı veriyor. Bölgedeki karışıklıklar sebebiyle mutabakat metninin hukuki zemine kavuşması biraz gecikti" diye devam etti.

Erdoğan, "Meşru Libya yönetimiyle yaptığımız anlaşma bundan 10 yıl önceki haritalar üzerinden yürütülmüş ve neticelendirmiştir" dedi.

"Buradaki haklarımızı korumak için tüm gücümüzle mücadele etmekte kararlıyız"

Cumhurbaşkanı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu konuda hak sahibi olduğunu söyleyen ve herkesle de görüşmeye, yeni yollar bulmaya çalışacağız. Ama hiç kimse bizi dışlama, kıyılarımıza hapsetme, ekonomik çıkarlarımızı gasp etme niyetiyle karşımıza gelmesin. Ege’nin de Akdeniz’in de sahibi bu denizlere kıyı olan ülkelerin tamamıdır. En uzun kıyı sahibi ülke olarak biz de buradaki haklarımızı korumak için tüm gücümüzle mücadele etmekte kararlıyız"
Türkiye'nin ne Suriye'de attığı adımlardan, ne de Libya ile varılan mutabakattan 'kesinlikle' geri dönmeyeceğini belirten Erdoğan, gerektiği takdirde Libya'ya verilen desteğin artırılacağı sinyalini verdi.

Etiketler
Ordu Libya