Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'e 100'üncü yılında özel anma

İGC, 100 yıl önce Yunan işgaline karşı ilk kurşunu atarak milli mücadelenin sembolü haline gelen şehit Gazeteci Hasan Tahsin'i, özel bir programla andı.

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'e 100'üncü yılında özel anma

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 100 yıl önce Yunan işgaline karşı ilk kurşunu atarak milli mücadelenin sembolü haline gelen şehit Gazeteci Hasan Tahsin'i, özel bir programla andı.

Hasan Tahsin anısına, zeybekler oynandı, balonlar uçuruldu. İGC Başkanı Misket Dikmen, Hasan Tahsin'in bir vatansever olduğunu söyledi.

İGC tarafından düzenlenen etkinlik, Konak'ta bulunan Hasan Tahsin Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Programa CHP İzmir milletvekillerinden Atila Sertel, Özcan Purçu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İYİ Parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda gazeteci katıldı. Törene, tekerlekli sandalyede ile katılan gazeteci yazar Hıfzı Topuz, ilgi odağı oldu. Burada konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, 100 yıl önce bugün bu meydanda bir işgale, direnişle karşılık verilerek Milli Mücadele'nin ilk ateşinin yakıldığını söyledi. Dikmen, "Tam 100 yıl önce bugün, saat 11.00 civarında alevlendi o aydınlığı müjdeleyen ateş. Hasan Tahsin'di o alevi yakarak kurtuluş savaşı ateşini tüm yurtta tutuşturan. O ateş ki 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayarak 3 yıl 3 ay 20 gün boyunca memleketin dört bir yanında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir ulu kurtuluş yangınına dönüştü" dedi.

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'e 100'üncü yılında özel anma - Resim : 1

'GAZETECİ TARAFTIR'

O ilk kurşun ile yakılan ateşin yine bu meydanda kucaklanacak kurtuluşa giden yolu açtığını kaydeden Dikmen, şöyle konuştu:

"Geldikleri gibi gittiler. O ilk kurşun ve o ilk kurşunu atan yurtsever gazeteci Hasan Tahsin, Milli Mücadele'nin en önemli simgelerinden biri oldu. Gazeteci, fikirleri, yazdıkları, söyledikleriyle toplumun öncü güçlerindendir. Gazeteci, elbette taraftır. Vatanı, ulusu, yaşadığı ülkenin değerlerini korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak, özgür, demokratik bir ortam için mücadele etmek adına taraftır ve mücadelesini yalnızca kâğıtla, kalemle, sözle değil, yeri geldiğinde, gerektiğinde eylemle de gerçekleştirir."

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'e 100'üncü yılında özel anma - Resim : 2

'HASAN TAHSİN VATANSEVERDİR'

15 Mayıs 1919 tarihinde işgalci, emperyalist güçlere karşı ilk kurşunu atarak kurtuluş mücadelesinin ateşleyicilerinden biri olan Hasan Tahsin'in bir gazeteci olduğunu ve Tahsin'in sözlerinin eylemi doğurduğunu, eylemin de bir ulusun bağımsızlık mücadelesini tetiklediğini aktaran Misket Dikmen, "Yurdumuzun düşman işgaline uğradığı, baskının, zulmün her yerde hissedildiği, kimilerinin hıyanet, dalalet içinde vatanı peşkeş çektiği bir dönemde, yaptığı konuşmalar, hazırladığı bildirilerle halkı aydınlatan, direnişi örgütleyen bir vatanseverdi Hasan Tahsin."

Konuşmaların ardından gazeteciler, siyasiler ve vatandaşlar Konak'tan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Program, Cumhuriyet Meydanı'ndaki zeybek gösterisi ile son buldu.

Etiketler
Şehit