Mayısa kadar ucuzluk yok

“Üretim yoksa ürün pahalanır. Mayısa kadar yüksek fiyatlar devam edecek. Yeni ürünlerin mayıstan sonra çıkmasıyla fiyatlar rahatlar"

Mayısa kadar ucuzluk yok

Geçen yıl yüzde 60 zamlanan ürün maliyetlerinin fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu dile getiren Yanmaz, “En büyük sorun, istikrar ve güven ekonomisinin prim yapması. ‘Doların ve Avro’nun bize etkisi ne olacak’ diye bekleniyor.Artan girdi maliyetleriyle neyi hesap edeceğimizi şaşırdık” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre Türkiye’deki 700 bin dekar sera alanının 650 bin dekarında standartlara uygun üretim yapılmadığı için hastalık yaşandığını anlatan Yanmaz, “Üretilen ürünlerin yüzde 65’inden fazlası üreticiden aracıya, oradan da marketlere gider. Standartlara uygun üretim yapılamayınca da ürün yüzde 25-30 kayıpla yola çıkıyor. İç piyasadaki olumsuzluklardan dolayı zarar etmemek için ihracata odaklanmamız gerek” dedi.

Yerinde de pahalı

Tanzim satışlarla patlıcan 4.5, biber 6 liradan satılsa da üretim yeri olan Antalya’nın Kumluca ve Demre ilçelerinde patlıcanın kilosu 5.50 TL, biber 9 TL’den satılıyor. Ancak üreticiler yükselen üretim maliyetleri sebebiyle, tüketiciye pahalı gelen ürünlerden dahi kazanç sağlayamıyor.
Tanzim yalnızca İstanbul ve Ankara’yı kapsarken, bir hamle de İzmir’den geldi. Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli 35 bin aileye kooperatiflerden alınacak 10’ar kiloluk patates ve soğan dağıtacak.

Öte yandan, sorun yalnızca yaş sebzeyle sınırlı değil. Ulusal Hububat Konseyi’ne göre çiftçiler buğday ekiminden uzaklaşıyor. Kurum, buğdayda üretimin arttırılması için girdi maliyetlerini azaltması ve desteklemelerin zamanında verilmesi gerektiğine dikkat çekti.