Numan Kurtulmuş: İki partili bir sisteme dönebiliriz

AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, CNN Türk'te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor..

Numan Kurtulmuş: İki partili bir sisteme dönebiliriz

İşte Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları:

"Ayın 19'unda listeler kesinleşmiş olacak. Ondan sonra kampanyanın hızlı bir şekilde kampanyanın artacağını görüyoruz. Bir tarafta cumhur ittifakı, diğer tarafta karşı tarafın oluşturduğu ittifak; nerelerde işbirliği yapılacak?

Zaten 19'una kadar seçimin hazırlığının bitirilmesi süreci olacak. 19'undan sonra partiler sahaya inecek. Biz üç ay önceden seçimçalışmalarına başladık. Biz çok erken başladık çalışmalara. Her saatini planladığımız bir kampanya sürecini tespit ettik. Sayın cumhurbaşkanımız da şehir mitinglerine başladı. Biz sahadayız. Bizim açımızdan her şey vaktinde oluyor.

Soru: Erdoğan ve Bahçeli'nin birlikte mitingi olacak mı?

Prensip olarak az sayıda da olsa ortak mitinglerin, toplantıların yapılması konuşuldu, İstanbul, Ankara başta olmak üzere. Her parti kendi kampanyasını yürütecek ama ortak bürolar da açılabilir.

Soru: Vekil seçiminden daha büyük mücadele var sanki aday bakımından... Yüksek arzunun nedeni nedir sizce?




Belediye başkanlıkları o ilde bire bir tabiri caizse şehremini.. Her şeyin kendisine emanet edildiği bir kişi. Bir şehirde, ilçede halkla iç içe olan bir siyasetçi profili olması lazım. Belediye başkanlıklarında da bir teveccüh oluyor.

Soru: Seçim ittifakları… Siyasi partilerin konumunu nasıl belirleyecek? Türk siyasi hayatı nasıl etkileniyor?

Yeni bir sisteme geçtik. Sabahtan akşama tüm unsurlarıyla kurulması mümkün değil. Bazı kurum ve kuruluşların yeniden dizayn edilmesi lazım. Bürokrasinin de uyum sağlaması lazım. En zor alan da siyasetin buna uyum sağlaması lazım. İki akslı, belki bugünden yarına iki parti olmayacak. İki partinin olduğu bir sistem olacak. Şu anda çok sayıda siyasi parti var. Bu partilerin oy oranı en düşük olanlarının bile Türkiye'nin her yerinde teşkilatları var. Belki önümüzdeki dönemde iki aksın etrafındaki sistemden daha ileri gidip iki partili bir sisteme dönecek. ABD’de çok sayıda parti var. Bilinen iki parti var. Bizim böyle bir sisteme geçmesi belki uzun zaman alabilir.

Etiketler
Numan Kurtulmuş AK Parti