1.4 milyar TL zarar eden Türk Telekom suçu döviz kuruna attı

1.4 milyar TL zarar eden Türk Telekom: "Döviz kurundaki değişimin etkisi arındırıldığında net kârımız arttı"

1.4 milyar TL zarar eden Türk Telekom suçu döviz kuruna attı

Türk Telekom’dan 2018 yılında 1.4 milyar lira net zarar edilmesiyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, zararın ‘Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında yıl içinde yaşadığı değer kaybından kaynaklandığı belirtilerek bu etkiden arındırılması halinde şirketin net kârının yüzde 39 artarak 3.4 milyar TL olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Aralık 2018’de yüzde 55'lik hissesi Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası ortalığında kurulan Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’ye devredilen Türk Telekom, 2018’in dördüncü çeyreğinde 2.2 milyar TL net karşı elde etmiş, yılın tamamında ise zararı 1.4 milyar lira olmuştu. Şirket, üçüncü çeyrekte 3.6 milyar lira zarar bildirmişti.

Son çeyrekte 2.2 milyar TL net kâr elde edildi

Türk Telekom’dan 2018’in mali tablolarına dair yapılan açıklamada yıl sonu zararı yerine son çeyrekteki kâr ön plana çıkartılırken; şirketin abone sayısının da bir önceki yıla göre 4.3 milyon artarak 46 milyona ulaştığı ifade edildi. Bu rakam, son 10 yılın en iyi performansı olarak nitelendirildi.

Açıklamada, 2018’deki mali durumla ilgili de şu ifadeler kullanıldı:

"2018 faaliyet yılında yüzde 12,6 büyüme ile 20,4 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 30,7 artarak 8,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yıla göre 5,7 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 7 yılın en yüksek değeri olan yüzde 41,3’e ulaştı. Yıl boyunca elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki yüksek yıllık artış ile operasyonel olarak oldukça başarılı bir yılı geride bırakan Türk Telekom, başarılı performansı ile dördüncü çeyrekte 2,2 milyar TL net kâr elde etti.

"Öte yandan, Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında yıl içinde yaşadığı değer kaybı Türk Telekom’un, sağlam gelir büyümesi ve faaliyet kârı artışına karşın yıllık bazda 1,4 milyar TL zarar açıklamasına neden oldu. Ancak, döviz kurlarındaki değişimin etkisi arındırıldığında Türk Telekom’un net kârı, geçen yıla göre yüzde 39 oranında yüksek bir artışla 3,4 milyar TL olarak gerçekleşti."

Etiketler
Türk Telekom Zarar Döviz