Guaido: Orduyla gizli görüşmeler yapıyoruz

Kendisini ABD desteğiyle Venezuela "devlet başkanı" ilan eden Guaido'ya, ABD gazetesine yazdığı makalede Maduro'yu devirmek için ordu ile gizli görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Guaido: Orduyla gizli görüşmeler yapıyoruz

Venezuela'da geçen hafta kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ABD gazetesi New York Times için bir makale kaleme aldı.

Söz konusu makalede Guaido'ya, "Silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri üyeleriyle gizli toplantılarımız oldu. Ordu'nun Maduro'dan desteğini çekmesi hükümet değişiminde hayati önemde ve silahlı kuvvetlerin çoğunluğu, ülkenin son dönemde çektiği sancıların katlanılamaz olduğunda hemfikir" diye yazdı.

Juan Guaidó Ulusal Meclis Başkanı olarak, Venezuela Anayasası'nın devlet başkanının gayrımeşru olduğu durumlarda, kendisini geçici devlet başkanı atama yetkisi verdiğini söylüyor.

Ancak Venezuela Yüksek Mahkemesi Juan Guaidó'nun ülkeden çıkışını yasakladı ve banka hesaplarını dondurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Rus Haber Ajansı RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada, muhalefetle görüşme yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Maduro ültimatom ya da şantajı kabul etmeyeceğini vurgulamış ve Venezuela Ordusu'nun desteğinin arkasında olduğunu, taraf değiştirenleri ise darbe tezgahlamakla suçlamıştı.

ŞU ANA KADAR NELER OLDU

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'ya Rusya, Çin ve Türkiye destek veriyor.

ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkeleri ise Guaidó'ya destek verdi.

Washington, Pazartesi günü Venezuela'nın petrol şirketi PDVSA'ya ambargo koymuştu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter'da işletmelere yönelik yaptığı açıklamada "Maduro mafyası tarafından halktan çalınan altın, petrol ve diğer Venezuela varlıklarına el sürmemeleri" çağrısında bulunmuştu.

Rus yetkililer ise, Maduro'nun korunması için bu ülkeye paralı askerler gönderildiği iddiasını reddetti.

Bu arada Meksika ve Uruguay, 7 Şubat'ta Uruguay'ın başkenti Montevideo'da, krizi almak üzere bir "tarafsız ülkeler" konferansı yapılmasının planlandığını açıkladı.

ABD'li yetkililer daha önce, Venezuela'daki krizin çözümü için "tüm seçeneklerin masada" olduğunu söylemişti.

Ancak Kanada dahil 14 ülkeden oluşan Lima Grubu ülkeleri krize barışçıl bir çözüm bulunsması çağrısı yaptı ve ülkeye herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduklarını vurguladılar.

Etiketler
Venezuela Ordu