Faik Öztrak: 'Bundan sonra dikkatli olun'

CHP Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ’da CHP’nin belediye başkan adayları ve Tekirdağ milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Faik Öztrak: 'Bundan sonra dikkatli olun'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ’da CHP’nin belediye başkan adayları ve Tekirdağ milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Belli çevreler tarafından CHP’de kavga hikayeleri yazıldığını ifade eden Öztrak, bunların gerçeği yansıtmadığını, bu haberlerin halkın gerçek gündemini unutturmak için köpürtülmeye çalışıldığını belirtti. Öztrak, konuşmasında özetle şunları söyledi:

GEÇMİŞİ BIRAKIN DA ÇARŞIYA, PAZARA BAKIN

Halkın gerçek gündemi işsizliktir, hayat pahalılığıdır. Son bir yılda işsiz sayısı yarım milyon kişi arttı, işsizlik oranı yüzde 12’ye yaklaştı. İş aramaktan umudunu kesenleri de dahil ettiğimiz zaman geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyona yakın, işsizlik oranı ise yüzde 17’ye dayanıyor. Her beş gencimizden biri işsiz. Geçen seneye göre genç işsizlik oranı 3 puan artmış yüzde 22’yi geçmiş.

İşte bu ortamda CHP ile uğraşıyorlar, belediye başkanlarımızın babasıyla uğraşıyorlar, Maduro’dan yola çıkıp mağdura yatıyorlar. Geçmişi bırakın da çarşıya, pazara bakın. Fiyatlar nereye gidiyor? Vatandaş nasıl kavruluyor? Sorsanız kendilerinin suçu yok, pazarcı suçlu, marketçi suçlu. Aşırı bir fiyat varsa tabiiki mücadele edilecek ama 16 yıldır üreticiden tüketiciye giden zinciri neden ıslah etmedin? Üretici elime para geçmiyor diyor, tüketici çok pahalı diyor. Arada kim kazanıyor? Yandaşlık yapan aracılar kazanıyor.

BU KRİZİN NEDENİ ÜRETİMSİZLİK

Sadece pazarcıyı, marketçiyi değil vatandaşı da suçluyorlar. Bakanları çıktı, vatandaş nereden malı ucuza alacağını araştırmadığı için oluyor diyor. Marketlerden patlıcan, biber çekiliyor, satmayacaklar. Bu tür zabıta tedbirleriyle, pansuman önlemleri, aspirin tedavisiyle krizin üstesinden gelinmez. Bu krizin nedeni üretimsizliktir. Bugüne kadar uyardık. İki Trakya büyüklüğünde arazi artık çiftçi tarafından ekilmiyor dedik. Olan oldu işte. Artık Balkandan getirdiğimiz hayvanı, komşu ülkelerden ithal ettiğimiz samanla besler hale gedik. Hayvan ithalatçısına peşin para ödüyoruz ama hayvan üreticimize hak ettiği destekleri vermiyoruz. Sonra niye üretmiyorlar diye şikayet ediyoruz.

MİLLETİN CEBİNDEN YANDAŞ MÜTEAHHİTLERİN CEBİNE BORU DÖŞEDİLER

İlk geldiklerinde Harun’dular, Keçiören’de oturuyorlardı. Şimdi saray taşındılar, Karun oldular, milleti unuttular. Varsa yoksa kendi müteahhitleri, beşli çete. Milletin cebinden bunların ceplerine dövizli garantilerle boru döşediler. Milli harp sanayimizin en önemli fabrikalarından Sakarya’daki tank palet fabrikasını yandaşlara, kendisine aşık olduğunu söyleyen işadamına ve Katar ordusuna peşkeş çekiyorlar. Sonra beka diyorlar. Neyin bekası? Hortumcu piyasa ekonomisinin bekası. Milletin sırtından doyuyorlar, bir kuru soğana muhtaç ediyorlar.

BÜYÜME YOK Kİ KALİTELİSİ OLSUN

Çıkmışlar Davos’tan “Damat Harikalar Diyarında” hikayeleri anlatıyorlar. Uluslararası kuruluşlar Türkiye ekonomisi ciddi şekilde daralacak diyor. Uluslararası Para Fonu, bu daralmanın yüzde 2 civarında olacağını söylüyor. Ama Damada göre 2019’da kaliteli büyüme olacakmış. Büyüme yok ki kalitelisi olsun.

KOVANIN DİBİ DELİK

Enflasyona bakıyorsunuz. Türkiye’yi milli gelirde dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına sokacağız dediler, bunu beceremediler ama Türkiye’yi enflasyonda ilk 10’a soktular. Bütçeye bakıyorsunuz, para dayanmıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kârından 34 milyar TL’yi alıp aktardılar. Ne yaptılar bu parayı diye baktım, 18 Ocak’ta Hazine’nin hesabına parayı yatırmışlar. 18-25 Ocak arasında 22 milyar TL’yi çekmişler. Kovanın dibi delik. Bunlara para dayanmıyor. Sonra borç alırken dışarısı Türkiye’yi riskli ekonomi olarak biliyor. Dayanıyorlar faize. İki sene önce TL cinsinden borca ödedikleri faizi, şimdi dolar cinsinden borca ödüyorlar. Millete açık açık tefeci faizi ödetiyorlar. Sıcak paracı memlekette vurgun yapıyor. Bu faizle çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini yabancılara peşkeş çekmek.

TEKİRDAĞ’DAKİ SEÇİM KURULLARINI UYARIYORUM: DİKKATLİ OLUN

Güven endeksi açıklandı, geriliyor. Tüketici güvenmiyor, yatırımcı güvenmiyor. Peki niye? Adamın fabrikası var. Dünyanın en modern malını üretiyor. Adam fabrikanın kasasına damadını oturtuyor. Güvenir misiniz? Nerede kaldı liyakat? Bir başka sebep, sen milletvekilini kaldırıyorsun Anayasa Mahkemesi’ne üye atıyorsun. Biz yargıya nasıl güveneceğiz?

Burada son günlerde Tekirdağ’da yaşadığımız bir hadiseye de değinmek istiyorum. Hayrabolu Kılıçlar Köyü’nde 118 seçmenin kaydı donduruldu. Bizim arkadaşlarımız buna itiraz etti. İlçe Seçim Kurulu karar verdi. 4 üye itiraz haklıdır, 3 üye itiraz reddedilmeli dedi. İlçe Seçim Kurulu Başkanı buna rağmen itirazı reddetti. Arkadaşlarımız bu karara il seçim kurulunda itiraz etti. İl seçim kurulu da ilçe seçim kurulu haklı dedi. İşi Ankara’ya götürdük. Ankara dedi ki, bu verdiğiniz karar doğru değildir. İlçe ve il seçim kurulu kararında tam kanunsuzluk vardır dedi. YSK’daki temsilcimiz de bunu yakından takip etti ve bu karar alındı.

Sandıkta olan bitene itiraz edeceğim hakime güvenmezsem nasıl yapacağım bu seçimi? Ama hiç merak etmesinler. İlçe seçim kurulu, olmadı il seçim kurulu olmadı Yüksek Seçim Kurulu(YSK)… YSK’da arkadaşımız sabahlara kadar uğraşıyor. Sandığa bülbül atılıp karga çıkmasına izin vermeyeceğiz. Sadece sandık çıkışını değil sandığa oy atacakları da takip ediyoruz. Buradan Tekirdağ’daki seçim kurullarını uyarıyorum. Tam kanunsuzlukla kararınız iade edildi. Bundan sonra dikkatli olun.

ÜRETİM YOK AMA PAHALILIK ÇOK

Açıklanan rakamlara göre üretim yok ama pahalılık çok. Tarım Bakanı çıkıyor, diyor ki çok et yediğimiz için et pahalıymış. Ben bu bakana şunu tavsiye ediyorum. TÜİK rakamlarına baksın. 25 milyon insan iki günde bir masasına bir kap et yemeği koyamıyor. Yakında çok tavuk yediniz ondan tavuk fiyatı arttı diyecekler. Tavuk çiftlikleri batıyor. Civcivler ölüyor. Kanatlı hayvan üreticisini yem fiyatıyla, girdi fiyatıyla satış fiyatı arasında sıkıştı. Tavukçular da konkordato ilan ediyor. Kamyoncu esnafı yük bulamıyor.

SOĞANA DOLARLA ETİKET KOYUYORLAR

Daha krizin başında 13 tedbir önerdik, dinlemediler. Şimdi her gün daha kötüye gidiyor. Onlara göre kriz yok. Pazar yerine gitmemişler. Bizim Ekonomi Masamızın faaliyetleri çerçevesinde milletvekillerimiz ve Parti Meclisi üyelerimiz illeri tarıyorlar. Vatandaşın dertlerin dinliyor, çözüm önerilerini dinliyorlar. Biz de bunları anlatıyoruz ama dinleyen yok. Ispanak fiyatları o kadar artmış ki ıspanak satan esnaf fiyat koyamıyor, sebze satan esnaf yarım kilo fiyatı koymaya başlamış. Doğu Anadolu’da pazarcı esnafımız tepki olarak soğana dolarla etiket koymuş. Halk gariban bunu nasıl alsın diyor. Adam mal satamıyor siz pazarcıyı suçluyorsunuz. Pazarcı tüketiciye gariban diyor. Bakan dolaşsın garibanlar ucuzu bulsun diyor.

IMF GELİRSE NE OLACAK? YUNANİSTAN’A BAKIN

Sarayda kilosu 4 bin TL’lik çaylarını yudumlarken, müteahhitlerle sohbet ederken vatandaşın halini görmeleri mümkün değil. Torununa gofret alıp market kasasında toplam faturayı görünce o gofreti geri bırakan emeklinin ızdırabını gördünüz mü? İnsanlar sebzeyi taneyle alıyor. Bu sıkıntıların zirvesi 24 Haziran sonrasıdır. Bu ucube tek adam parti devletine geçildikten sonra vatandaşın ızdırabı her gün artmıştır. Bu tek adama emanet edilen ekonomi 1 Nisan’da IMF’ye emanet edilecektir. Bunu kaç zamandır söylüyorum. Bugün gazetelere yansımaya başladı, IMF heyeti Ankara’daymış. IMF gelsin ne olacak diyeceksiniz? Yunanistan’ı hatırlayın. İnsanların maaşı nasıl kesildi? İşletmeler nasıl kapatıldı, insanlar nasıl sokağa bırakıldı? IMF anlaşmasını bedeli budur.

70 YIL ÖNCESİNEDÖNDÜK MEMLEKET YANGIN YERİNE DÖNDÜ

Tekirdağ CHP ve İYİ Parti’nin işbirliği yaptığı illerden bir tanesi. Bu işbirliği 24 Haziran’da başladı. OHAL şartlarında yapılan seçimlerde bu partiler demokrasiye sahip çıktı. İşbirliği yapan partiler olarak şunu söyledik: Kutuplaşmadan bıktık, huzur istikrar istiyoruz. Genelde bunu söylüyoruz. Yerelde de belediyeciliği biz biliriz diyoruz. Bugün Türkiye’de en gelişmiş insani yaşam standartlarına sahip 30 ilçe belediyesinin 19 tanesi CHP’li. Tek adam parti devleti filmi 70 yıl öncesine sardı. 1947’de Türkiye Cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı olmasından vazgeçmişti. 70 yıl öncesine geri döndük, memleket yangın yerine döndü.

CHP’YE VERİLEN OYLAR İKTİDARA SARI KART OLACAK

Biz belediyelerimizle insanımızı Türkiye’nin her yerinde en gelişmiş insani standartlara ulaştırmak için milletimizin, hemşerilerimizin oylarına talibiz. Aynı zamanda 24 Haziran’dan sonra baş aşağı giden tek adam parti devleti rejiminin kendine çeki düzen vermesi için, ekonomideki sıkıntıların bitebilmesi için milletimizin bize vereceği oyların, bu koltuk ittifakına bu kibir ittifakına bir sarı kart anlamına geleceğini görüyoruz. Milletimiz bu iktidardan memnun değil. İktidar bu memnuniyetsizliğin sandığa yansımasından korktuğu için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Ama daha da önemlisi Tekirdağ’daki kararlardan da gördüğümüz gibi sandık güvenliğinden sorumlu seçim kurullarının görevlerini yapmaması için talimatlar yağdırıyor. Bundan vazgeçsinler.

CHP heyeti toplantının ardından Pazar yerine ziyarette bulundu. Esnaflardan bilgi alan heyet, vatandaşları dinledi.

Etiketler
Tekirdağ Faik Öztrak Milletvekili