Özgür Özel’den Erdoğan’a Soma yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: "3 yılın ardından bizimle aynı çizgiye geldiler"

Özgür Özel’den Erdoğan’a Soma yanıtı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma Işıklar bölgesindeki madenlerin Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait bir şirket tarafından işletilmesine yönelik açıklamasının müjde gibi sunulduğuna dikkati çekerek, “Mevcut madeni Soma A.Ş. işletemez hale geldi ve çare olarak bu yöntemi tercih ettiler Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu madenlerin devlet eliyle işletilmesi çağrılarını yaptığımızda bizi aşırı devletçi politika önermekle itham edenler, aradan geçen 3 yılın ardından bize yakın bir çizgiye geldiler. Ancak işçilerimizin TKİ’nin iştiraki bir özel şirkete devredilmesi doğru bir yöntem değildir. İşçilerimiz TKİ bünyesine alınmalıdır” dedi.

Özel, Soma madenlerinden çıkarılan 2800 işçi ile Uyar Madencilik mağduru 748 madencinin de TKİ bünyesine alınması çağrısında bulundu.

ERDOĞAN’A YANIT

CHP’li Özel, yaptığı açıklamada Erdoğan’ın “Soma Işıklar bölgesindeki madenler önümüzdeki dönemde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumumuza ait bir şirket tarafından işletilecektir. Halen bu madenlerde çalışan 2 bin 400 işçimizin tamamı da Türkiye Kömür İşletmelerinin şirketinde kadrolu olarak ve aynı şartlarda maden ocaklarında çalışmaya devam edecektir” ifadelerini değerlendirdi. Özel, şunları kaydetti:

3 YILIN ARDINDAN BİZİMLE AYNI ÇİZGİYE GELDİLER

“Mevcut madeni Soma A.Ş. işletemez hale geldi ve çare olarak bu yöntemi tercih ettiler. Bu önerileri sunduğumuzda, ‘Özel sektör daha hızlı işletir, bu çağda devlet maden mi işletecek’ diye önerilerimizi geri çevirmişlerdi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu madenlerin devlet eliyle işletilmesi çağrılarını yaptığımızda bizi aşırı devletçi politika önermekle, çağın gerçeklerini bilmemekle eleştirenler, aradan geçen 3 yılın ardından tam da bir seçim öncesi bize yakın bir çizgiye geldiler.”

KAMU İŞÇİSİ YAPILARAK TKİ BÜNYESİNE ALINMALIDIR

Özel, “Yapılan işlem bir kamulaştırma işlemi değildir, işletmenin devri işlemidir. Mevcut şirketin işçileri istihdam edemez noktaya gelmesi nedeniyle seçim öncesi böyle bir adım atılmaktadır. Ancak bu da yetmez, işçilerimizin TKİ’nin iştiraki bir özel şirkete devredilmesi doğru bir yöntem değildir. Yeni işverenin, işçilerin kazandıkları haklarından sorumlu olup olmadığı belli değildir” diyerek taleplerini sıraladı:

1 - Bölgede maden ocaklarında çalışırken işten çıkarılmış maden işçileri kamu işçisi yapılarak, TKİ bünyesine alınmalıdır.

2 - Soma madenlerinden o günlerde çıkarılan 2800 işçinin tazminatları ödenmelidir.

3 - Uyar Madencilik’in mağdur ettiği 748 işçinin tazminatları ödenmelidir.

4 - Bu işçilerin tazminatları ödenmeli ya da tazminatlarının hangi işveren tarafından ödeneceği açıklanmalıdır.

5 - Kazalarda hayatını kaybeden ya da yaralananların mahkemece hükmedilmiş ancak ödenmeyen tazminatları ödenmelidir.

Etiketler
Özgür Özel