Mimarlar Odası: O yasa teklifi geri çekilsin

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, hazırlanan torba yasa tasarısıyla Boğaziçi öngörünümünün imar affı kapsamına alındığını hatırlatarak, yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

Mimarlar Odası: O yasa teklifi geri çekilsin

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, hazırlanan torba yasa tasarısıyla Boğaziçi öngörünümünün imar affı kapsamına alındığını hatırlatarak, yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

Şimdiye kadar çıkarılan tüm imar aflarının seçim dönemlerinde gündeme getirildiğine dikkat çeken Mimarlar Odası, imar afları ile kaçak yapılaşma ve arazi gaspının gelenek haline getirildiğini belirtti.

Açıklamada buna örnek olarak en son çıkarılan imar affı örnek gösterildi: "18.5.2018 tarihinde yürürlüğe sokulan imar affı uygulaması, ülkemizdeki kaçak yapılaşma, deprem ve afet olgusunun kentsel rant sağlama ve bütçe açıklarını kapatma amaçlı kullanılması politikasının en kapsamlı, en ölçüsüz ve tehlikeli örneğini oluşturmaktadır."

İmar affının kaldırılması için yargıya başvurduklarını hatırlatan Mimarlar Odası, süreç devam ederken affın kapsamının genişletildiğine vurgu yaptı. Boğaziçi öngörünüm bölgesinini de af kapsamına alan yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Mimarlar Odası'nın açıklaması şöyle:

"Ancak bütün uyarılarımıza rağmen, “imar affı” yürürlükten kaldırılmayarak uygulanmaya başlandığı gibi, af kapsamı, yapılan itiraz ve uyarıları hiçbir şekilde dikkate almadan çıkartılan yeni tebliğlerle daha da genişletilmeye çalışılmaktadır. Sonuç olarak imar affının ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmelerle koruma altına alınmış bütün doğal, tarihi ve kültürel varlıklarımızı çok büyük bir yok oluş sürecine mahkûm edeceği açık olarak ortaya çıkmıştır.

Nitekim hazırlanan yeni bir “torba yasa” ile bu kez de “yurttaşların mağduriyeti” gerekçe gösterilerek imar affı sınırlarının genişletilmesi ile 2960 sayılı Boğaziçi Yasası ile korunan özellikle de Boğaziçi öngörünüm bölgesi sınırları içerisindeki bina ve tesisler dahil olmak üzere, bütün kaçak yapıların yasal hale getirilmesi söz konusudur.

TMMOB Mimarlar Odası olarak, yine bir seçim öncesinde gündeme getirilen bir “torba yasa”dan çıkan Boğaziçi ön görünümünün af kapsamına alınması yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini ve sürecin takipçisi olacağımızı, kamuoyuna saygı ile duyururuz."