Mühimmat patlaması sonucu yaşanan ölümler Meclis'te

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, son iki yılda 19 çocuğun yaşamını yitirmesi ve 36 kişinin ise yaralanmasına neden olan mühimmatları Meclis gündemine taşıdı.

Mühimmat patlaması sonucu yaşanan ölümler Meclis'te

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin soru önergesi veren Tanrıkulu şu sorulara yanıt aradı;

Son yıllarda cisim patlamaları ve bu patlamalar sonucu meydana gelen ölümlerde giderek artış yaşandığı, son üç günde bir çocuğun ölümüne, bir kişinin ise yaralanmasına neden olan patlamalar, çatışmalardan arta kalan mühimmat tartışmasını yeniden gündeme getirmiştir.

Hakkari, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır gibi illerde arta kalan mühimmatlar sonucu son iki yılda 19 çocuğun yaşamını yitirdiği, 36 kişini ise yaralandığı haberleri basına yansımıştır.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde birer gün arayla yaşanan iki ayrı olayda, arta kalan patlamamış haldeki mühimmatlar ile ilgili olarak, 10 Mart’ta ailesiyle birlikte yaşadığı Güngör Mahallesi’nde yerde bulduğu cismin patlaması sonucu 10 yaşındaki Berat Oktay isimli çocuğun yaşamını yitirdiği, 11 Mart tarihinde ise, yine aynı mahallede yaşayan 19 yaşındaki İbrahim Akdağ’ın evinin bahçesini temizlediği sırada bulduğu cisim ile patladığı, ağır yaralanan Akdağ’ın kaldırıldığı hastanedeki tedavisine devam edildiği haberleri basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1. Son yıllarda cisim patlamaları ve bu patlamalar sonucu meydana gelen ölümlerde giderek artış yaşanması ile son üç günde bir çocuğun ölümüne, bir kişinin ise yaralanmasına neden olan patlamalar göz önüne alındığında, AKP Hükümeti konu ile ilgili gerekli incelemeleri başlatıp, etkili ve somut çözümleri neden belirlememiştir?

2. Hakkari, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır gibi illerde arta kalan mühimmatlar sonucu son iki yılda 19 çocuğun yaşamını yitirmesi ve 36 kişinin ise yaralanması akabinde, AKP Hükümeti‘nin halen inceleme aşamasında olduğu ancak somut adımlar atmadığı iddiası doğru mudur?

3. Anılan iddialar ile ilgili olarak AKP Hükümeti tarafından basına ve kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

4. Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde arta kalan patlamamış haldeki mühimmatlar ile ilgili olarak, 10 Mart’ta ailesiyle birlikte yaşadığı Güngör Mahallesi’nde yerde bulduğu cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 10 yaşındaki Berat Oktay isimli çocuğun ailesi ile görüşülmüş müdür ya da görüşülecek midir?

5. Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde 11 Mart tarihinde, Güngör Mahallesi’nde yaşayan 19 yaşındaki İbrahim Akdağ’ın evinin bahçesini temizlediği sırada bulduğu cisim ile patlaması ve ağır yaralanması akabinde hastanede tedavisine devam edildiği göz önüne alındığında, İbrahim Akdağ ya da ailesi ile görüşülmüş müdür ya da görüşülecek midir?

6. 2002 – 2018 yılları arasında yıllar bazında 13 Mart tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi arta kalan patlamamış haldeki mühimmatların patlaması ile yaralanmış ve kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Yaralanan ve yaşamını yitirenlerden kaçı çocuk (yaşları belirtilmek üzere), kaçı yetişkindir?

Etiketler
Milletvekili Patlama Sezgin Tanrıkulu