'Garanti ödemeleriyle 250 bin öğrenci barınırdı'

5 yılda araç geçiş garantisi olarak ödenen 14,2 milyar TL ile en az 250 bin öğrenciye yurt yapılabilirdi. CHP’li Akın, paranın yandaşlara harcandığını söyledi.

'Garanti ödemeleriyle 250 bin öğrenci barınırdı'

Son 5 yılda araç geçiş garantisi olarak 14,2 milyar TL ödendi. Barınma sorunlarını günlerdir dile getiren öğrencilerin problemleri bu parayla çok rahat çözülebilecekken iktidar betona yatırımı tercih etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın yap, işlet, devret modeli ile gerçekleştirilen geçiş garantili projelere ödenen tutarlarla yüz binlerce öğrenciye yurt yapılabileceğini kaydetti. CHP’li Akın tarafından yapılan çalışmaya göre Kuzey Marmara Otoyolu’na (KMO) Yavuz Sultan Selim Köprüsü de dahil olmak üzere verilen araç geçiş garantisi nedeniyle son 5 yıl boyunca köprü ve otoyollar için yapılan ödemenin toplam tutar 3 milyar 782 milyon lira oldu.

Benzer bir şekilde Gebze - İzmir Otoyolu’na Osmangazi Köprüsü de dahil olmak üzere verilen garanti kapsamında 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan toplam ödemenin toplam tutarı ise 9 milyar 469 milyon lira. 2016’da hizmete açılan Avrasya Tüneli’ne dört yıl boyunca ödenen garanti tutarı 847 milyon lira oldu. 2020 yılında hizmete açılan Ankara-Niğde Karayolu için de bir yılda 150 milyon lira garanti ödemesi gerçekleşirken yalnızca köprü ve otoyollar için 2016-2020 yılları arasında Hazine’den toplam 14 milyar 248 milyon lira tutarında ödeme yapıldı.

YÜZLERCE YURT YAPILABİLİRDİ

Garanti tutarların israf harcamalara yol açtığı kaydedilen çalışmada şu tespitlere yer verildi: “Resmi ihale bilgilerine göre 2020 yılında bin kontenjanlı öğrenci yurdunun maliyeti 50 milyon lira ile 60 milyon lira arasında değişti. Maliyetin 50 milyon lira olduğu kabul edildiğinde 285 adet bin kontenjanlı yurt yapılabiliyor. Garanti ödemeleriyle yurt yapılsaydı yaklaşık 250 bin öğrenciye barınma imkânı sağlanabilirdi.”

CHP’li Akın, yeni akademik yılın başlamasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununun nedeninin iktidarın yeteri kadar yurt yapmamasından kaynaklandığına işaret etti. CHP’li Akın, şunları dile getirdi: “Biz yatırımlara değil, kimsenin kullanmadığı adeta israfa dönüşen ve verilen garantiler nedeniyle yıllarca vatandaşın sırtına yük olmaya devam edecek projelere karşıyız. İktidar vatandaşların vergileriyle olu şan kamu kaynağını öğrenciler için değil yandaş şirketler için kullanmayı tercih ediyor.”

Etiketler
Öğrenci Para