Reuters duyurdu: İngiltere'den Türkiye'ye 'savaş gemisi' bildirimi

İngiltere, bir savaş gemisinin mayıs ayında Karadeniz'e geçişi için Türkiye'ye bildirimde bulundu.

Reuters duyurdu: İngiltere'den Türkiye'ye 'savaş gemisi' bildirimi

ABD'nin ardından bu kez İngiltere Türkiye'ye bugün bildirdi, dünya bir kez daha İstanbul Boğazı'na gözünü çevirdi.

Rus lider Vladimir Putin Hazar Denizi'ndeki 15 savaş gemisini Karadeniz'e sevk etti, ardından donanmayı daha da güçlendirmek için Akdeniz'deki iki gemiyi daha İstanbul Boğazı'ndan geçirdi.

Tank taşıyan Alexander Otrakovsky ile Kondopoga adlı savaş gemileri, Putin'in el koyduğu Kırım'daki Sivastopol'da üslenen Rusya'nın Karadeniz Filosu'na katıldı.

İNGİLİZ GEMİLERİ MAYIS'TA KARADENİZ'DE

İngiliz The Sunday Times gazetesi ise, Pazar günü Britanya'nın Ukrayna'ya destek için Mayıs ayında iki savaş gemisini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Karadeniz'e yollayacağını duyurdu.

The Times'ın haberinde, Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Queen Elizabeth'teki F-35 jetleri ve denizaltı avcısı Merlin helikopterlerinin de söz konusu gemilere destek vereceği belirtildi.

Uçaksavar füzeleri ve denizaltı savarlarla yüklü gemilerin Karadeniz'e sevk edilmesine ilişkin İngiltere bugün Türkiye'ye bildirim yaptı. Dışişleri Bakanlığı'na Montrö Antlaşması'na uygun olarak gemilerden birinin Karadeniz'e geçiş yapacağı bildirildi. İkinci gemi için bildirimin ne zaman yapılacağı henüz kesinleşmiş değil. Anlaşmaya göre, ilgili ülkeler savaş gemileri için Türkiye'ye iki hafta önce haber vermek zorunda.

ABD SAVAŞ GEMİLERİ GİRİT'TE

ABD'nin Karadeniz'e göndermeyi Başkan Joe Biden ve Putin arasındaki görüşmenin ardından askıya aldığı savaş gemileri USS Donald Cook ve USS Roosevelt ise, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te demirledi.

Rus medyası, en az dokuz savaş gemisinin Azak Denizi'ne girdiğini ve Ukrayna'nın sahil şehri Mariupol'u kuşattığını bildiriyor. Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın yerel medyadaki haberlerde, Ukrayna donanmasının Mariupol limanında mahsur kaldığı yazıldı.

Moskova'nın adımını gayr-i meşru olarak tanımlayan NATO, "Rusya'ya Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına serbest erişimi sağlaması ve serbest seyrüsefere izin vermesi çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

Rus medyasında ayrıca Ukrayna donanmasının Hazar Denizi'nden Karadeniz'e geçiş yapan Rus savaş gemilerini durdurmayı denediği ancak söz konusu hamlenin başarısız olduğu ileri sürüldü. (Milliyet)

Etiketler
Karadeniz Reuters İngiltere Türkiye