CHP'li Özgür Karabat: 'İşsizlik fonundaki 98 milyar lira işverenlere teşvik için mi saklanıyor?'

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP'li Özgür Karabat: 'İşsizlik fonundaki 98 milyar lira işverenlere teşvik için mi saklanıyor?'

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özgür Karabat konuya ilişkin, ''Salgın devam ediyor, işsizlik alarm veriyor. İşsizlik Sigortası Fonu böyle bir zamanda emekçiler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Fon’da bulunan 98,2 milyar TL işverenlere teşvik için mi saklanıyor?'' sorusunu yöneltti.

''YENİ BİR İŞSİZ ORDUSU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ''

Şirketlerin milyarca liralık vergi borçlarının silindiğini ifade eden Karabat, ''Her yıl bütçeden garantili projelere milyarca lira akıtan tek adam rejimi, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla faturayı yine halka kesmiş oldu. Günde 47 lirayla ücretsiz izinli sayılan milyonlarca insan ve sayısı 1,3 milyonu aşan yeni bir işsiz ordusuyla karşı karşıyayız'' ifadelerini kullandı.

''KOD-29 İLE ATILAN İŞÇİLER, FİŞLENİYOR''

Fon gelirlerinin önemli oranda azalmasına da dikkat çeken Karabat, bu durumun işsizlik gerçeğine işaret ettiğini belirtti.

Karabat açıklamasının devamında, işten çıkarılmaların yasaklandığını hatırlatarak, yasak kapsamı dışında bırakılan ‘Kod-29’ uygulamasına dikkat çekti.

Karabat, ''Kod-29 denilen, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesi ile çok sayıda emekçinin işine son verildi. Kod-29 ile işten atılan işçiler adeta fişleniyor. Bu ortamda iş bulmaları adeta imkansız hale geliyor. Bunun kadın emekçiler için daha yıkıcı sonuçları olduğu kesin.

Sosyal Güvenlik Kurumu ve İşkur’un bu yolla işten çıkarılan sayılarını paylaşmıyor. Konuyla ilgili verdiğimiz yazılı soru önergemize de hala yanıt alabilmiş değiliz. DİSK verilerine öre 2020 yılında 177 bin işçi Kod-29 ile atıldı. Kod-29 ile işten atılanlar kıdem ve ihbar tazminatından yararlanamadığı gibi işsizlik ödeneği de alamıyor'' diye konuştu.

''İŞSİZLİK FONU EN ÇOK PATRONLARA YARADI''

AKP Hükümetinin koronavirüs kapsamında Nisan 2020 ile Şubat 2021 arasında yurttaşa toplamda 49,5 milyar lira nakit desteği sağlandığını ifade eden Karabat, ''Bu nakit transferinin 41 milyar TL’si İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlandı. 2020’de işveren teşvik ve destek için İşsizlik Fonu’ndan 18 milyar TL kaynak harcanırken işçilere ayrılan kaynak ise sadece 6 milyar TL oldu. Açıkça görüldüğü gibi, İşsizlik Fonu, emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor. Oysa işverenlere yapılacak destek doğrudan bütçeden yapılmalıydı'' dedi.

2019’da işsizlik ödenekleri ile geçtiğimiz yılı da karşılaştıran Karabat, ''Fon’dan yapılan işsizlik ödeneklerinin toplam giderdeki payı 2019 yılında %27,4 iken 2020’de bu oran %12,6’ya kadar gerilemiştir'' açıklamalarında bulundu.

Etiketler
İşsizlik Milletvekili