AKP'li belediye sessiz: '2019'da bitecek' denilen proje hala teslim edilmedi

Kağıthane Belediyesi’nin 2019’da biteceğini söylediği nostaljik dekovil hattı, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen teslim edilmedi.

AKP'li belediye sessiz: '2019'da bitecek' denilen proje hala teslim edilmedi

Toplumsal.com'un haberine göre; AKP’li Kağıthane Belediyesi nostaljik, güneş enerjisi ile çalışacak raylı sistem projesi için 27 Kasım 2018 tarihinde ihale düzenlemiş, projenin 6 Nisan 2019'da tamamlanacağını belirtmişti. Sözleşmede verilen tarihin üzerinden 2 yıla yakın süre geçmesine rağmen teslim edilmedi.

Belgrad Ormanları'ndan geçeceği için tepki çeken Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili Raylı Sistem Hattı projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Şubat 2017'de ihale açılmıştı. Yapım maliyeti 463 milyon 207 bin TL olan hattın ihalesi 12 Haziran 2017 günü “kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmaması sonucunu doğurabileceği…” gerekçesiyle iptal edilmişti.

Dekovil hattının projesini çizmek için 392 bin lira harcanmış, bin 500 ağacın kesilmesine neden olacak hat iptal edilince Kağıthane Belediyesi devreye girerek dekovil hattını, 3 kilometrelik nostaljik hatta dönüştürmüştü.

İBB'YE DEĞİL, KAĞITHANE'YE EKONOMİK

Büyükşehir Belediyesi Tarafından “Ekonomik Olmayışı” sebebi ile iptal edilen proje, Kağıthane Belediyesi tarafından Sadece Eyüp Sultan Caddesi Boyunca 3 kilometrelik mesafede “Ekonomik” olarak değerlendirilmiş ve 5 Ocak 2018 tarihinde pazarlık usulü ile, hattın prototip ve maketi için ihaleye çıkmıştı. 192.583 TL olarak belirlenmiş yaklaşık bedelli iş, 182.500 TL ile Zen Reklam Organizasyon Limited Şirketi’ne verilmişti.

Dekovil hattı prototipi ve maketi ihalesinin ardından, 27.11.2018 tarihinde 5.618.840 TL yaklaşık bedelle açık olarak ihaleye çıkılmış, 8.855.406 TL ile Metroray İnşaat Elektromekanik Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne verilmişti. İhale gereği işin yapımı 7 Ocak 2019 tarihinde başlayacak ve 3 aylık bir çalışma sonrası 6 Nisan 2019 tarihinde teslim edilecekti.

EK SÜRE VERİLMİŞTİ

Çalışır olarak teslim edileceği söylenen tarihin üzerinden 2 yıla yakın süre geçmesine rağmen teslim edilmemiş ve Kağıthane Belediyesi’nin CHP’li meclis üyelerinin soru önergeleri yanıtsız bırakıldı.

Kağıthane Belediyesi 23 Haziran 2019’da çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve yüklenici firmaya ek süre verildiğini belirtmişti. “Hat üzerinde bulunan Hasbahçe'deki Ramazan etkinliklerinin oluşturduğu araç ve yaya trafiği yoğunluğu sebebiyle, çalışmalara belirli zamanlarda mecburi ara verilmiştir” denilen açıklamada “Bu verilen aralar neticesinde ilgili firmaya sözleşmede belirtilen tarihe ek olarak süre ilave edilmiştir.

Trenin çürümeye terk edildiği iddiası kesinlikle yanlıştır. Herhangi bir çürüme, eskime söz konusu dahi olamaz. Trenin kullanım ömrü onlarca yıl öngörülmektedir. Trenimiz ilk günkü gibi kullanıma hazır şekilde hizmet vereceği günü beklemektedir” ifadelerine yer verilmişti.

'DAHA ÖNEMLİ İŞLER YAPILABİRDİ'

CHP Kağıthane İlçe Başkanı Cihan İlim Yeşildağ, AKP'li Kağıthane Belediyesi tarafından tamamlanamayan ve çalışması durdurulmuş projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. "Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen henüz bitirilemedi ve çalışmalar devam da ettirilmiyor" diyen Yeşildağ, "biz ilk günden beri bu projenin gereksiz olduğunu, ödenecek tutar ile Kağıthane için daha öncemli işler yapılabileceğini belirtiyoruz.

6 Nisan 2019'da teslim edileceği söylenmişti, üzerinden 2 yıl geçti ve henüz tamamlanmadı. Yaşanan bu gecikmeden ötürü yüklenici firmaya bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı konusunda da bir açıklamalası yok belediyenin. Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, bu konuda açıklama yapmalıdır.

Kağıthane Belediyesi CHP'li Meclis üyelerinin soruları yanıtsız bırakılıyor. Bu proje bir israf projesi olduğu aşikardır. Geçeceği güzergah, trafik sorununun özellikle de yaz döneminde çık sık yaşandığı yerler, kazalar oluyor. Böyle bir proje ile uğraşılacağına bu ödenen rakamlar ile bu sorun çözülebilirdi" ifadelerine yer verdi.

Etiketler
Kağıthane