'Şehir efsanesi' olduğu iddia edilmişti! Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyetler Birliği dizisi bulundu

Yüzüklerin Efendisi romanının Sovyetler Birliği'nde 1991 yılında televizyon dizi olarak çekildiği ortaya çıkarken üç bölümlük TV film serisi Youtube'a yüklendi.

'Şehir efsanesi' olduğu iddia edilmişti! Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyetler Birliği dizisi bulundu

İngiliz dilbilimci ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in 1954’de yazdığı, 2001-2003 arasında, ABD yapımı olarak filme çekilen epik fantezi roman Yüzüklerin Efendisi'nin (The Lord of the Rings) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağılmadan önce, 1991’de televizyon dizisi olarak çekildiği ortaya çıktı.

Ajans Bizim'in aktardığına göre; son yıllarda bu iddia Rusya’da sık sık gündeme geliyordu.

Ancak bir yerel kanalda tek sefer gösterilen ve ortadan kaybolan bir film olduğu ”şehir efsanesi” olarak konuşuluyordu. Ancak ortada filmin ne orijinali de kopyası vardı.

Nihayet tüm dünya sinemaseverleri için müjdeli haber geldi: “Sovyet yapımı 'Yüzüklerin Efendisi' uyarlaması ‘Hranetli’ (Muhafızlar) adlı üç bölümlük TV film serisi bulundu, Youtube’a yüklendi.

Bu haber sinemaseverler için tam bir ‘hediye’ oldu ve şimdiden forumlarda, haber sayfalarında, sosyal medyada hararetli sohbetler, yorumlar, tartışmalar başladı.

ARŞİVDE KALMIŞ

Rus basını ve Moskova merkezli TürkRus'da yer alan haberlere göre haberlere göre, 30 yıldır, var olan tek kopyasının da kaybolduğu sanılan Yüzüklerin Efendisi'nin Sovyet film uyarlaması "tesadüfen" St. Petersburg’daki yerel TV kanalı (5. Kanal) arşivinde bulundu.

"Muhafızlar” adlı dizi filmin, 1991'de adı Leningrad olan St. Petersburg'da sahnelendiği ortaya çıktı. Neredeyse SSCB'nin çöküşünün arifesinde çekilen dizinde başrollerde Viktor Kostenetski ve Georgyi Ştil gibi devrin yıldızları oynamıştı.

Dizi, televizyonda sadece bir kez gösterildi, o günün şartlarında ilgi görmedi, SSCB yıkılırken kaydın izleri kayboldu. Yayın hakkına sahip olanlar da bilinmeyen bir nedenle bu konuyu açmak istemedi. Ancak sonunda sır perdesi kalktı. St.Petersburg Tolkien Derneği üyelerinin sosyal medyada örgütlenip konuyu gündeme taşıması ve St. Petersburg’daki ünlü Hermitaj Müzesi’nin “sanat eseri olarak arşivine katma” amaçlı çabalarıyla filmin gün yüzüne çıktığı belirtiliyor.

Peter Jakcson'un yönettiği film ''Yüzük Kardeşliği'', ''İki Kule'' ve ''Kralın Dönüşü'' üçlemesiyle sinemaseverlerin beğenisini toplamıştı.

Etiketler
Film YouTube Roma