Bitcoin fiyatı neden çok yükseliyor? Altcoin’ler BTC’yi mi takip ediyor?

Bitcoin fiyatı neden çok yükseliyor? Altcoin’ler BTC’yi mi takip ediyor?

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) ve altcoin’ler son 3 aydır oldukça iyi fiyat grafikleri çiziyor ve hemen hemen tüm kripto para piyasasında ciddi bir yükseliş trendinin hakim olduğu görülüyor. Peki, Bitcoin fiyatı neden yükseliyor, altcoin fiyatları neden BTC ile birlikte hareket ediyor?

Bitcoin Fiyatı Neden Yükseliyor?

Bitcoin fiyatının artışının altında birçok etken yatıyor. Ancak bu noktada Bitcoin ve altcoin’lerin fiyatlarının tamamen serbest piyasa ekonomisi esaslarına göre belirlendiğini belirtmek gerekiyor. Daha detaylı açıklamak gerekirse; Bitcoin almak ve satmak isteyen bireyler BTC almak ve satmak istedikleri fiyatları belirliyor ve her işlem gerçekleştiğinde anlık olarak kripto para fiyatı belirlenmiş oluyor. Peki, alıcılar ve satıcılar neye göre fiyat belirliyor?

Öncelikle Bitcoin haberleri ve kripto para haberleri, Bitcoin teknik analizleri ve Bitcoin temel analizleri, Bitcoin ile ilgili alış ya da satış haberleri, Bitcoin ile ilgili bir hükümetin ya da küresel anlamda önemli bir ismin yaptığı açıklamalar gibi pek çok konu BTC fiyatını etkiliyor.

Buna ek olarak Bitcoin fiyatının sürekli yükselmesinin arkasındaki en büyük etken arzının sınırlı olmasıdır. Nasıl ki altın dünyada en nadir bulunan değerli metal olduğu için değeri diğer tüm madenlerden yüksekse Bitcoin’de de benzer bir durum geçerli.

Bitcoin’in arzı daha ilk günden beri belli ve 21 milyon ile sınırlı. Bitcoinhaber.net’te de belirtildiği gibi 21 milyonuncu Bitcoin’in 2140 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ayrıca Bitcoin’in piyasaya sürülen miktarı da her dört yılda bir yarı yarıya düşüyor. Dolayısıyla arz azalırken talep arttığı için BTC’nin fiyatı sürekli yükseliş grafiği çiziyor.

Bununla birlikte grafiğin sürekli yukarı yönlü hareket etmediğini, zaman zaman düşüşlerin de yaşandığını belirtmekte fayda var. Zaten Bitcoin sürekli yukarı yönlü bir grafik çizseydi “balon varlık” olurdu ve çoktan patlamış olması gerekirdi. Aslında BTC’nin zaman zaman yaşadığı düşüşler ve hatta aylarca süren düşüş trendleri Bitcoin’in değerini de ortaya koyuyor ve bir balon olmadığını kanıtlıyor.

Altcoin Fiyatları Neden Bitcoin’i Takip Ediyor?

Aslında burada da değerli metaller mantığı kullanılabilir. Nasıl ki lider konumda olan değerli metal altın fiyatı tüm değerli metal piyasasını etkiliyorsa Bitcoin’de tüm kripto para piyasasını etkiliyor.

Bu noktada zaman zaman BTC fiyatından bağımsız bir şekilde yükselen ya da düşen coin’ler olduğunu da belirtmek lazım. Örneğin BTC fiyatında düşüş yaşanırken bir altcoin ile ilgili çok önemli bir güncelleme ya da büyük bir kripto para borsasında listelenme olursa o altcoin’in fiyatı BTC’den bağımsız olarak yükseliş yaşayabilir.

Benzer şekilde Bitcoin yükseliş eğilimindeyken Ripple’da olduğu gibi bir kripto para birimi ile ilgili yasal açıdan kötü bir durum oluşması ya da borsalardan delist edilme kararının alınması gibi negatif gelişmeler BTC’den bağımsız düşüşleri tetikleyebilir.

Bitcoin Analizlerinin Önemi

Aslında Bitcoin ile ilgili yapılan teknik ve temel analizler her ne kadar psikolojik olarak yatırımcıları etkiliyor ve alış ya da satış fiyatlarının belirlenmesinde rol oynuyorsa da genel fiyatları çok fazla etkilemiyor.

Teknik ve temel analizler, geçmişten gelen veriler ışığında gelecekte görülecek fiyatlar hakkında tahminler oluşmasını sağlar. Bu tahminler doğrultusunda da yatırımcılar alış ve satış fiyatlarını belirlerler.

Özellikle teknik analizlerde kullanılan birçok farklı araç ve grafik modeli bulunuyor. Bu araçlar geçmişte benzer pozisyonlar oluştuktan sonra fiyatların hangi yöne gittiğini göstererek yatırımcılara yardımcı oluyor.

Son olarak her ne kadar kripto para birimleri genel olarak bakıldığında yükseliş grafiği çiziyor olsa da detaylı araştırmalar yapmadan yatırım yapılmaması gerektiği tüm uzmanlar tarafından belirtiliyor. Uzman isimler öncelikle yatırım yapılacak varlığın araştırılması gerektiği ve küçük meblağlarla yatırımlara başlanmasının çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Etiketler
Bitcoin