'Türkiye, en fazla gazeteciyi cezaevine yollayan ülke'

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)'nun yayınladığı yıllık verilere göre, Türkiye en fazla gazeteciyi cezaevine yollayan ülke oldu.

'Türkiye, en fazla gazeteciyi cezaevine yollayan ülke'

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), gazeteci ölümleriyle ilgili raporunu açıkladı.

Mart 2021 itibarıyla dünya çapında en az 229 gazetecinin cezaevinde bulunduğuna işaret edilen rapora göre Türkiye, "dünyada en fazla gazeteciyi cezaevine gönderen ülke" oldu.

Türkiye'yi, Çin takip ediyor

Yayımlanan rapora göre, en az 67 medya çalışanının cezaevinde bulunduğu Türkiye'yi hapisteki 23 gazeteciyle Çin, 20 kişiyle Mısır, 16 kişiyle Eritre ve 14 kişiyle Suudi Arabistan izledi.

''İfade özgürlüğü aracılarını hapse atamaz''

Ayrıca IFJ Genel Sekreteri Bellanger verilere ilişkin, "Demokrasi adını hak eden hiçbir ülke, ifade özgürlüğü aracılarını hapse atamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci cinayetlerinde Meksika ilk sırada

Meksika son 5 yılda 4'üncü kez gazeteci cinayetlerinde ilk sırada yer alırken, 14 gazetecinin öldürüldüğü Meksika'yı 10 cinayetle Afganistan, dokuz cinayetle Pakistan ve sekiz cinayetle Hindistan izledi.

Filipinler ve Suriye'de de dörder gazeteci cinayete kurban gitti. Nijerya ve Yemen'de üçer gazeteci öldürülürken diğer cinayetler Irak, Somali, Bangladeş, Kamerun, Honduras, Paraguay, Rusya ve İsveç'te gerçekleşti.

''Suç baronlarının zalim hükümranlığı...''

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger gazeteci ölümlerine ilişkin ise "Meksika'da suç baronlarının zalim hükümranlığı, Pakistan'da aşırılıkçıların uyguladığı şiddet, Hindistan ve Filipinler'de sertlik yanlılarının hoşgörüsüzlüğü, medyada kan akmaya devam etmesinde rol oynadı" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Cezaevi Türkiye