ABD'de bir hasta bağışlanan akciğerden Kovid-19 kapıp öldü

ABD'de akciğer nakli yapılan bir hastaya, bağışlanan akciğerlerden koronavirüs bulaştı. Vefat eden hastanın ardından nakili yapan doktor da koronavirüse yakalandı.

ABD'de bir hasta bağışlanan akciğerden Kovid-19 kapıp öldü

ABD'de çift taraflı akciğer nakli yapılan bir hastaya, bağışlanan akciğerlerden koronavirüs bulaştı. Hasta vefat ederken, ameliyatı yapan doktor da Covid-19'a yakalandı. Uzmanlar, akciğer nakli öncesinde donörlere daha ayrıntılı testler yapılmasını isterken, bu yolla hastalığa yakalanmanın düşük bir ihtimal olduğunu da vurguladı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, ABD'de çift taraflı akciğer nakli yapılan bir hasta, nakledilen akciğerlerden kaptığı Covid-19 nedeniyle öldü. Doktorlar, virüsün organ nakliyle bulaştığı bir vakanın ilk kez tespit edildiğini açıkladı.

ABD'nin Michigan eyaletindeki bir kadın hastaya, geçtiğimiz sonbaharda, bir trafik kazasında ölen bir kadının akciğerleriyle çifte nakil yapıldı. Ancak ameliyattan üç gün sonra hastanın durumunun ağırlaşırken, Covid-19 pozitif olduğu anlaşıldı. Ameliyatı gerçekleştiren doktor da korona virüsüne yakalandı.

NAKİL ÖNCESİ ALINAN SIVIDAN VİRÜS ÇIKTI

Virüsün kaynağından şüphelenen doktorlar, trafik kazasında ölen kadının akciğerlerinden nakil öncesin alınan bir sıvı örneğini inceledi ve testlerde korona virüsüne rastladı. Kazada ölen kadının akciğer sıvısında bulunan virüsün genetik dizilimi, nakil yapılan hasta ve doktorda görülen virüsünkiyle aynı çıktı. Böylece, bulaşın organ nakliyle yaşandığı kanıtlanmış oldu.

ÜÇ GÜN SONRA ATEŞİ ÇIKTI

Akciğer nakli sırasında virüs kapan kadının operasyondan üç gün sonra ateşinin çıktığı, tansiyonunun üştüğü ve nefes almakta zorlandığı belirtildi. Kadın süreç içince septik şok ve kalp rahatsızlığı yaşadı; 61 gün içinde de çoklu organ yetmezliğinden vefat etti. Hastanın remdesivir, plazma tedavisi ve yapay dolaşım desteğine yanıt vermediği belirtildi.

Ameliyat sırasında virüs kapan doktorun iyi olduğu, operasyonda görev yapan diğer 10 sağlık çalışanına virüs bulaşmadığı açıklandı.

AMELİYAT ÖNCESİ TEST NEGATİF ÇIKMIŞTI

NBC News'a göre, akciğer nakli ameliyatından önce trafik kazasında ölen ve organların donörü olan kadına korona virüsü testi yapıldı ve sonuç negatif çıktı. Ancak uzmanlar, bu testin sadece burun ve boğaz örnekleri üzerinde yapıldığını belirterek, bu olayın ardından organ nakli öncesinde daha ayrıntılı testlerin yapılması gerekeceğini söyledi.

'TRAJİK BİR VAKA'

Tıp dergisi American Journal of Transplantation'da vakaya ilişkin bir makale yayımlayan Dr. Daniel Kaul, "Elimizde pozitif bir Covid-19 testi olsaydı akciğerleri kesinlikle kullanmazdık" dedi. Yaşananlar için "Trajik bir vaka" diyen Kaul, akciğer dışındaki organlardan, donörün Covid-19 olması halinde bile nakil yoluyla virüs bulaşmasının çok zor olduğunu da vurguladı.

Michigan'daki bu vakadan önce, Covid-19'a yol açan korona virüsünün organ bağışı yoluyla bulaşıp bulaşmadığı kesin olarak bilinmiyordu. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), kısa süre önce yayımladığı bir raporda, sekiz vakada donör kaynaklı enfeksiyondan şüphelendiklerini ancak bu vakalarda virüsün dışarıdan bulaştığı sonucuna vardıklarını açıklamıştı. H1N1 influenza virüsü gibi solunum yolları virüslerinin akciğer nakliyle bulaşabildiği ise daha önceden biliniyordu.