DEVA Partisi: Fransa Müslüman’ları potansiyel suçlu olarak ötekileştirmekte!

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “Fransa’daki Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendirme Yasa Tasarısı” hakkında açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi: Fransa Müslüman’ları potansiyel suçlu olarak ötekileştirmekte!

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “Fransa’daki Cumhuriyet Prensiplerine Saygıyı Güçlendirme Yasa Tasarısı” hakkında açıklamalarda bulundu. Yeneroğlu, "Fransa dini hak ve özgürlükleri ölçüsüz şekilde sınırlamakta, Müslüman’ları potansiyel suçlu olarak ötekileştirmekte" eleştirisinde bulundu.

"Müslümanlar başta olmak üzere; kılık kıyafet, yenilen yiyecekler ve toplu ibadet edilmesi gereken haller nedeniyle farklı uygulamalara sahip bütün dini gruplar bu yasa tasarısından etkilenmektedir" diyen Yeneroğlu, "Senatonun da onaylaması halinde; yasa tasarısının adıyla tezat bir şekilde cumhuriyet ve çoğulcu demokrasi ilkelerine tamamen aykırı bir döneme geçilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Aşırı sağın etkisiyle hak ve özgürlükleri kısıtlayan bu yasa tasarısı geri çekilmelidir"
Fransız vatandaşların, dini hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı, dini dernek ve ibadethanelerin kurulmasının zorlaştığı ayrımcı politikaların hâkim olduğu bir Fransa oluşturulmakta olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Aşırı sağın etkisiyle hak ve özgürlükleri kısıtlayan bu yasa tasarısı geri çekilmelidir" dedi.

Tasarı neleri kapsıyor?

Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, hükûmetin camiler ve din okulları üzerindeki kontrolü artacak. Çokeşlilik, zorunlu evlilik gibi konularda önlemler artırılacak. Tasarı aynı zamanda Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı öngörüyor. Tasarı, ayrıca tüm kamu görevlileri için "sekülerlik eğitimini" zorunlu kılıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yasa tasarısı üzerine yapılan son görüşmeden sonra tasarı hakkında "Cumhuriyet'in kurulduğu prensip ve değerlere düşmanca bir ideoloji olan radikal İslam'ın gelişimine karşı somut bir yanıt oluşturacak" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Fransa DEVA Partisi Müslüman